Téma: Nejlepší závodnice současnosti

Téma: Nejlepší závodnice současnosti

Seznamte se s nejtalentovanějšími závodnicemi současné doby.

V tomto článku bych vás rád seznámil se ženami, které působí jako profesionální závodní pilotky a nemají problém předvádět zajímavé výkony. Je možné, že některou z nich již brzy uvidíme v závodě Formule 1. 

Danica Patrick

Danica je jednatřicetiletá závodní pilotka, působící v severoamerických závodních sériích Nascar a IndyCar. 

Její závodní kariéra začala před patnácti lety, kdy se účastnila Formule Vauxhall. Momentálně je považována za nejlepší závodní jezdkyni světa. Danica má na svém kontě mnoho vítězství a pódiových umístění. Jejím největším úspěchem je páté místo v americké obdobě Formule 1 IndyCar.

Danica Patrick byla na přelomu let 2009 a 2010 spojována s týmem Formule 1 USF1. Patricková zde měla působit jako závodní pilotka. Tato stáj však nebyla schopná připravit svůj vůz na start sezóny a proto byla tomuto pochybnému týmu odebrána závodní licence. USF1 krátce na to zkrachovala.

O Patrickové se mluví jako o jedné z největších adeptek na závodění ve Formuli 1. Sama Danica o tom však již nechce slyšet.

Susie Wolff

Susie donedávna působila pouze v DTM, loni však tato třicetiletá skotská závodnice rozšířila své působení o Formuli 1! Stala se totiž testovací pilotkou stáje Williams. Letos působí u Williamsu, ve kterém má její manžel třetinový podíl, jako třetí pilot. Pokud by tedy někdo z dvojice Maldonado – Bottas nemohl startovat, nejspíše by ho na startu Velké ceny zastoupila Wolffová, která je ze současných žen závodění ve Formuli 1 nejblíže.

Jediným problémem by pro ní mohla být závodní licence, kterou zatím nezískala. Její tým Williams by jí však měl k licenci pomoci, díky nasazení do některého z pátečních tréninků nebo do testu mladých talentů. 

Cyndie Allemann

Je dcera švýcarské kartingové legendy Kurta Allemanna a sestra automobilového závodníka Kena Allemanna. Sama na motokárách také závodila, avšak v roce 2004 se rozhodla odejít do série Renault Speed Trophy F2000 a skončila zde šestá. V dalších letech jezdila Formuli 3, A1GP a americké Indy Lights, kde bylo jejím nejlepším výsledkem čtvrté místo. 

Momentálně Cyndie působí v GT závodech a její vstup do vyšší série není kvůli nedostatku sponzorů reálný. 

Vicky Piria

Dcera britsko-italských rodičů Vicky Piria, která letos oslaví teprve dvacáté narozeniny, má blízko ke slibné závodní kariéře a díky nízkému věku je její debut, nebo alespoň testování ve Formuli 1 poměrně pravděpodobný.

Svou kariéru započala ve svých devíti letech na motokárách. V roce 2009 odjela 2 závody ve Formuli Renault, při kterých získala 8 bodů. Během této sezóny působila také ve Formuli 2000 a Formuli Lista Junior. Rok 2009 pro ní však nebyl příliš úspěšný. Pro sezónu 2010 se stáhla zpět do Itálie, kde závodila ve Formuli Abarth, sezónu však ukončila bez bodů. O rok později pokračovala taktéž ve Formuli Abarth. Tentokrát však byla úspěšnější. V roce 2012 závodila v sérii GP3, která je součástí kolotoče Formule 1 a je líhní talentů pro nejvyšší závodní disciplínu. Letos bude Piria působit ve Formuli 3.

Carmen Jordá

Carmen Jordá je španělská závodní pilotka, která momentálně působí v doprovodném programu Formule 1 GP3. Na začátku roku 2010, kdy jí bylo 22 let, testovala s týmem Walker Racing v závodní sérii Indy Lights na okruhu v Sebringu. O něco později v témže roce testovala v téže sérii pro tým Andersen Racing, se kterým se později dohodla na závodní smlouvě pro startující ročník 2010. O sezónu později byla bez angažmá a v loňském roce vstoupila do již zmiňovaného šampionátu GP3, v němž pokračuje i letos.

Alice Powell

Teprve dvacetiletá rodačka z Oxfordu má před sebou zajímavou kariéru. V roce 2008 přešla z motokár do Ginetta Junior Championship. Tuto soutěž pořádá britský maloséroivý výrobce sportovních automobilů Ginetta. O rok později závodila ve Formuli Palmer Audi a bitské odnoži Formule Renault. Rok 2010 znamenal pro Alice Powell mistrovský titul ve Formuli Renault BARC a účast v sérii Ginetta G50 cup, kde mají všichni účastníci totožný vůz Ginetta G50. V loňské sezóně působila u stáje Status GP v GP3, kde byla nejúspěšnější ženou.

Pro svůj nízký věk je více než pravděpodobné, že o této závodnici ještě někdy uslyšíme.

Natacha Gachnang

Tato jezdkyně ze Švýcarska dříve prohlašovala, že je jejím cílem Formule 1. Zda se cíl této ambiciózní závodnice splní si však můžeme jenom domýšlet. 

Natacha je sestřenicí bývalého pilota Toro Rosso Sébastiena Buemiho a jejím nejlepším výsledkem je titul ve španělské Formuli 3 z roku 2008. V roce 2010 závodila pro česko-lucemburskou stáj Charouz Gravity v Auto GP, kde za celou sezónu získala pouze jeden bod. V letošním roce bude jezdit ve Formuli 2.

Dalšími ženami, o kterých bychom měli vědět jsou například Maryeve Dufault, Margot Laffite, Samin Gomez z GP3 nebo nadějná Ruska Natalia Freidina.

O ženách, které měly tu čest si Formuli 1 vyzkoušet, se můžete dočíst zde.

Sdílejte na:
Zavřít