Valsecchi: Promarněný talent?

Valsecchi: Promarněný talent?

Davide Valsecchi měl jako mladík velice úspěšnou kariéru. Do té doby, než nepostoupil do Formule 1.

Italský pilot Davide Valsecchi zahájil svou závodní kariéru v italské Formuli Renault a Formuli Eurocup. Poté se přes Formuli Renault dostal do Formule 3. Následovala Formule 3000 a poté postup do GP2.

Píše se rok 2008 a Valsecchi je nováčkem v mladé sérii GP2 u týmu Durango. Během kvalifikace na v pořadí druhý podnik sezóny však Valsecchimu selže auto a italský pilot se ocitne ve velmi nebezpečné situaci. I přes vážnost nehody vyvázl Valsecchi „pouze“ s otřesem mozku a poraněnou míchou. Ještě v této sezoně si však Ital připsal své první vítězství a to na domácí Monze.

O rok později střídá Valsecchi Romaina Grosjeana u týmu Barwa Addax. Jeho týmovým kolegou je Vitalij Petrov. Valsecchimu se však nedaří a v celkové klasifikaci končí až na 17. místě.

V nadcházející sezóně se Valsecchi přesunul do týmu Isport vedle britského pilota Olivera Turveyho. Valsecchi se stává mistrem asijské GP2, když během prvních pěti závodů třikrát vítězí a dvakrát dojíždí do cíle jako druhý. V hlavním seriálu získává Valsecchi svou první pole position a opět jednu výhru. V celkovém hodnocení končí osmý. Jeho kolega skončil šestý. Třemi nejúspěšnějšími muži tohoto ročníku GP2 se stali Pastor Maldonado, Sergio Pérez a Jules Bianchi – pozdější piloti Formule 1.

Rok 2011 znamená pro Valsecchiho přesun do týmu AirAsia, který nabízí svým pilotům testování s týmem Lotus (dnešní Caterham) ve Formuli 1. Valsecchi končí v celkové klasifikaci opět osmý, když v posledních deseti podnicích nezíská ani bod.

V roce 2012 se Valsecchi přesunul do mistrovského týmu DAMS a i když se bojovalo až do samého konce, stává se Valsecchi konečně mistrem světa. Tento italský pilot nyní netrpělivě čeká na postup do královny motorsportu.

Po sezóně však přichází chladná sprcha. Davide Valsecchi, pilot vyvážených výkonů a především mistr GP2 nezískává angažmá ve Formuli 1 a mladí a nezkušení jezdci, které on v GP2 porazil na plné čáře jako Esteban Gutiérrez, Max Chilton nebo Giedo van der Garde angažmá získali.

Valsecchi, jenž byl dříve hvězda GP2, je nyní pouze testovacím pilotem týmu Lotus, kde netrpělivě čeká na příležitost, která nepřichází. Vedení Lotusu o Valsecchim mluví jako o jezdci, který se nedá díky velkým zkušenostem považovat za nováčka. Není to ale trochu málo na pilota, který vyhrál GP2 a všechny letošní nováčky (s vyjímkou Bottase) v GP2 rozmetl na plné čáře?

Proto opět padá ta samá otázka: Rozhoduje talent nebo peníze? Gutiérrez má peníze, ale za celou sezónu nepředvedl nic. Valsecchi nemá peníze a sedí na boxové zídce Lotusu. Odpověď je asi jasná.

Sdílejte na:
Zavřít