10 faktů o filmu RUSH a reálných událostech

10 faktů o filmu RUSH a reálných událostech

Ať už jste fanoušky Formule 1, nebo jsou pro vás jezdci nejznámějšího závodního šampionátu světa jen exoti v montérkách, kteří se jednou za čas v neděli sejdou na okruhu, aby si zazávodili v rychlých formulích, jistě vás neminula informace o novém filmu Rush.

Kinematografická novinka z dílny Rona Howarda RUSH se stala trhákem kin a podle recenzí jednotlivých diváků nezaujala jen oddané fanoušky Formule 1, ale také publikum, kterému byla jména jako James Hunt nebo Niki Lauda až do zhlédnutí tohoto snímku cizí.
Film je samozřejmě uzpůsoben tomu, aby po vzoru dalších hollywoodských děl diváka upoutal a nenudil, proto je několik scén oproti realitě upraveno. Pojďme si vypíchnout deset nejdůležitějších faktů, u kterých by stálo za to vědět, zda-li jsou pravdivé, nebo se jedná o zpestření filmu samotnými scénáristy.

#1 Vztah Jamese Hunta a Nikiho Laudy

James Hunt (Chris Hemsworth) a Niki Lauda (Daniel Brühl) byli na trati tvrdě bojujícími soupeři, snímek RUSH popisuje jejich rivalitu i v soukromém životě, ve skutečnosti tomu ale tak nebylo. Pokud jde o jejich vztah v soukromí, tito dva byli minimálně velmi dobří přátelé, jeden čas dokonce sdíleli stejný byt v centru Londýna. Nádobí prý vždy umýval Niki Lauda.
Verdikt: Nepravda.

#2 Nehoda ve Formuli 3

V říjnu roku 1970 se podle filmu James Hunt a Niki Lauda prvně střetávají na okruhu Crystal Palace při závodě Formule 3. Po napínavém souboji o první pozice končí jejich boj nehodou, ačkoliv James Hunt závod nakonec vyhrává. Ve skutečnosti k takovému souboji vůbec nedošlo, Niki Lauda se tohoto závodu vůbec nezúčastnil a Hunt havaroval s jiným závodníkem.
Verdikt: Nepravda.

#3 Diskvalifikace Hunta z VC Španělska 1976

James Hunt byl po Grand Prix ve Španělsku roku 1976 diskvalifikován za příliš široký vůz, v té době vedl McLaren Alastair Caldwell a v nedávném rozhovoru přiznal, že se jednalo o chybu týmu. Pořadatelé Velké ceny ve Španělsku věděli o neregulérnosti Huntova vozu již před závodem, ale nic neřekli, dokud neprojel pod šachovnicovou vlajkou.
Verdikt: Pravda.

#4 Reakce Laudovy ženy na jeho popáleniny

Niki Lauda je nejčastěji spojován s nehodou na Nürburgringu v roce 1976, kdy byl více než minutu uvězněn ve svém hořícím Ferrari krátce po nehodě, kterou zapříčinila technická závada na jeho voze. Byl tak blízko smrti, že kněz dokonce učinil poslední pomazání. Lauda ale přežil, když jej jeho žena Marlena poprvé od nehody viděla, omdlela, ve filmu jen lapá po dechu a je v šoku, celý tento incident ale jejich vztah nakonec upevní.
Verdikt: Nepravda.

#5 Zelené peklo, ne hřbitov

Okruh Nürburgring nikdy nikdo z jezdců nenazýval hřbitovem, trojnásobný šampión Formule 1 Jackie Stewart jej nazval zeleným peklem, když si tu při Velké ceně Němacka roku 1968 zlomil zápěstí.
Verdikt: Nepravda.

#6 Diskuze před závodem na Nürburgringu

O tom, že se závod na deštěm zmáčeném okruhu Nürburgring pojede, se skutečně rozhodla až v diskuzi mezi jezdci krátce před startem, byť návrh Nikiho Laudy neprošel jen o jediný hlas. Pravdou ale je, že Huntovo charisma hodně pomohlo v rozhodnutí několika závodníků.
Verdikt: Pravda.

#7 Bezohlednost Ferrari

Ve filmu Rush Niki Lauda naznačuje, že vedení Ferrari oznámilo jako náhradu Carlose Reutemanna již v době, kdy byl popálený Niki Lauda vrtulníkem transportován do nemocnice. Byla to bezohlednost Ferrari? Šéf stáje Luca di Montezemolo později přiznal, že bylo velmi těžké Laudovi toto rozhodnutí vysvětlit.
Verdikt: Pravda.

#8 Mstitel Hunt a nemorální novinář

Na jedné z prvních tiskových konferencí po nehodě Nikiho Laudy na Nürburgringu se jej jeden z novinářů skutečně zeptal, zda-li jeho manželství vydrží i přes jeho zjizvenou tvář, následující pomsta, kdy James Hunt onoho novináře odtáhne k toaletám, kde ho nepříjemně zbije, je již výplodem z fantazie scénáristů, k ničemu takovému ve skutečnosti nedošlo.
Verdikt: Nepravda.

#9 Nešťastné manželství Hunta

James Hunt skutečně požádal Suzy Millerovou o ruku po pouhých dvou týdnech známosti, nedokázal s ní však vztah udržet a ona ho opustila s Richardem Burtonem. Později se objevila v menší roli s Burtonem v jednom z jeho filmů, před tím, než se v roce 1982 rozvedli.
Verdikt: Pravda.

#10 Rozdílnost Hunta a Laudy

Ano, Niki Lauda a James Hunt byli sice charakterově jiní lidé, nebyli ale tak odlišní, jak filmu zejména v závěrečné fázi popisuje. V jednom z rozhovorů to později přiznal i Niki Lauda. „Nikdy bych nepil před závodem,“ nechal se slyšet. „Pokud ale byla po závodě příležitost, rád jsem si připil i se samotným Huntem,“ přiznal.
Verdikt: Nepravda.

Zdroj: www.empireonline.com

Sdílejte na:
Zavřít