Jak si vedli nováčci – Max Chilton

Jak si vedli nováčci – Max Chilton

Dnes se podíváme, jak si v letošní sezoně vedl mladý Brit Max Chilton v Marussii.

Když byl mladý Brit Max Chilton oznámen jako závodní pilot Marussie v sezoně 2013, mnoho lidí se ptalo, jestli to nebylo hlavně kvůli jeho vlivnému a bohatému otci. Také se již od začátku očekávalo, že bude zastíněn svým týmovým kolegou Julesem Bianchim, chráněncem Ferrari.

Marussie však v úvodu sezony překvapila rychlejším vozem, než jakým disponoval Caterham a hned v první kvalifikaci Max překonal Charlese Pica a v závodě Gieda van der Gardeho. Jak však sezona postupovala, Caterham se na Marusii dotáhl a zhruba od poloviny sezony byl pravidelně rychlejší.

Jeho nejlepším výsledkem v sezoně bylo čtrnácté místo z Monaka, kde opět dojel před van der Gardem. Bohužel to bylo jediné jeho umístění v TOP15 za sezonu. Pak už se mu podařilo získat pouze jedno šestnácté místo a sedm sedmnáctých. Jeho průměrná pozice v cíli byla 18,1, což je s přehledem nejhorší. Jeho kolega Jules Bianchi byl schopen získat jedno třinácté místo, čímž Marussii pomohl k desátému místu v poháru konstruktérů.

Jedním ze světlejších momentů Chiltonovy sezony byla kvalifikace na Velkou cenu Belgie, kde podobně jako van der Garde včas přezul na slicky v Q1 a dostal se tak do Q2, kde získal svou nejlepší startovní pozici v kariéře. V závodě mu to však nepomohlo a dokončil až na dvacátém místě.

Ve své debutové sezoně však i přes mizerné výsledky překonal jeden poměrně starý rekord. V Indii vyrovnal rekord Tiaga Monteiry v počtu dojetých závodů v první sezoně. Spolehlivost jeho vozu vydržela i v posledním závodě a Chilton je tak jediným nováčkem, který dojel všechny závody ve své první sezoně. Pravda, většinu z nich na posledním místě.

Zatímco Jules Bianchi má sedačku u Marussie i na příští rok jistou, Chilton takovou jistotu nemá. Sice dokázal relativně bez problémů dovézt vůz do cíle ve všech devatenácti závodech, avšak Marussii nijak nepomohl v zisku desátého místa v konstruktérech. Dokonce i Heikki Kovalainen, který odjel pouze dva závody, se v konečném pořadí v šampionátu pilotů dostal před Chiltona, protože získal dvě čtrnáctá místa oproti Chiltonovu jednomu.

Zaslouží si mladý Brit ve Formuli 1 další šanci?

V příštím díle se podíváme na Julese Bianchiho.

Sdílejte na:
Zavřít