Živě: Velká cena Číny

Živě: Velká cena Číny

Živý komentář k Velké ceně Číny 2014

Závod začíná v 9:00 našeho času.

Vítejte u našeho živého komentáře k Velké ceně Číny 2014 v Šanghaji.

V trénincích se nám na čele vystřídalo hned několik pilotů, Alonso, Hamilton a Ricciardo, ale pole position ve včerejší mokré kvalifikaci získal opět Mercedes Lewisem Hamiltonem. Kompletní výsledky kvalifikace zde.

Dnešní závod je vypsán na 56 kol a je druhým nejkratším v letošním kalendáři a to navzdory nejdelší rovince v kalendáři. Celkově v závodě piloti ujedou něco málo přes 305 kilometrů. Závodní rekord trati je už letitý, zajel ho v roce 2004 Michael Schumacher a měl hodnotu 1:32.238. Více informací v naší encyklopedii zde.

Pirelli sem přivezlo měkkou a střední směs pneumatik, které jsme včera díky dešti vůbec neviděli. Někteří piloti spotřebovali všechny sady přechodných pneu.

V Číně si na nedostatek diváků stěžovat nemůžou… (zdroj: Lotus F1 Team)

Závod

ZK – Zahřívací kolo je odstartováno, Lewis Hamilton vede všech ostatních 21 pilotů za sebou. Nico Rosberg dostal zprávu, že Mercedes ztratil jeho telemetrii. Reaguje slovy „Perfect start guys, perfect start.“

ZK – Hamilton i všichni za ním už se staví na startovní pole, Charlie Whiting čeká na odstartování.

1/56 – Velká cena Číny 2014 je odstartována! Špatný start pro Rosberga, který se velmi propadl. Byli jsme svědky kolize mezi Alonsem a Massou, kousek za nimi do sebe ťukli Bottas a Rosberg. Velmi dobře odstartoval Alonso, který je momentálně třetí za Vettelem a Hamiltonem.

2/56 – Na konci cílové rovinky předjel Bottas Räikkönena, za kterého se propadl po startu. Je momentálně na devátém místě.

3/56 – Momentální pořadí: HAM, VET, ALO, RIC, MAS, ROS, HUL, GRO, BOT, RAI, KVY, PER, VER, BUT, VER, BUT, GUT, MAG, KOB, MAL, BIA, CHI, ERI, SUT. Bottas však nyní na konci dlouhé rovinky předjel Romaina Grosjeana, za kterým je nyní Räikkönen. DRS už je samozřejmě povoleno.

4/56 – Felipe Massa začíná mít problémy držet za sebou Rosberga, který sice zkazil start, ale stále má nejrychlejší vůz. Vypadá to ale, že ani jeden Williams neutrpěl při srážkách v první zatáčce větší škody.

5/56 – Hamilton už má na Vettela náskok přes čtyři sekundy. Na druhou stranu Vettela se stále drží Fernando Alonso, který na Vettela vyvíjí velký tlak.

6/56 – Alonso je v dosahu DRS na Vettela. Rosberg má potvrzeno, že tým po celý závod nenahodí telemetrii a budou ho informovat o těch několika málo datech co mají rádiem, zbytek bude muset číst z displeje na volantu.

7/56 – Adrian Sutil jako první odstupuje ze závodu, zajel do boxů a odstoupil. Hamilton si chválí pneumatiky, zatím jsou prý v pořádku. Stejně jako všichni v TOP10 jede na měkké žluté směsi.

8/56 – Nico Hülkenberg dohání Felipeho Massu a chystá se na předjetí. Jenson Button zajíždí jako první pro pitstop, z měkké směsi přezouvá na střední bílou. Je to velmi brzká zastávka, ale strategicky se McLarenu pravděpodobně vyplatí, neboť Button byl zaseklý ve vláčku, nyní se na čerstvých pneumatikách dostane na čerstvý vzduch a bude moci jezdit rychleji.

9/56 – Sauber na svém twitteru tvrdí, že Sutil ještě neodstoupil a snaží se ho dostat opět na trať. Räikkönen na desátém místě se pořád nemůže dostat před Romaina Grosjeana, za kterým už je velmi blízko nějaké to kolo.

11/56 – Felipe Massa v boxech, Kimi Räikkönen také. U pitstopu Felipeho Massy je problém, tým neměl řádně připravené pneumatiky a tým má problémy s nasazením zadní levé pneumatiky. Možná kvůli střetu s Fernandem Alonsem, možná podobné problému bude mít i Alonso, Bottas nebo Rosberg.

12/56 – Fernando Alonso v boxech, jeho zastávka se obešla bez problémů. Nico Hülkenberg také v boxech. Všichni přezouvají na střední směs pneumatik. Bianchi, Maldonado a Kobajaši v boxech, taktéž pro střední pneu. A Vettel tam je také! Valtteri Bottas také jede do boxu.

13/56 – Alonso se díky brzké zastávce dostává před Sebastiana Vettela, udrží se před ním? Massa se vrátil na trať až na 21. místě.

14/56 – Nico Rosberg povolán do boxů. Vrací se na střední směsi na sedmém místě před Nicem Hülkenbergem. Lewis Hamilton má pneumatiky stále v dobrém stavu, jezdí mnohem rychleji než druhý Ricciardo, má náskok už 16 sekund. Vettel je blízko k Alonsovi, ale na dlouhé rovince se ani s pomocí DRS nedokázala Španělovi přiblížit. Renaulty stále nejsou na top speedu úplně dobré. Sutil oficiálně odstoupil.

15/56 – Valtteri Bottas předjel Gutierreze a je na devátém místě. Kimi Räikkönen předjel Grosjeana, je jedenáctý.

16/56 – Daniel Ricciardo zajíždí do boxů z druhého místa, jde na střední pneumatiky. Vrací se až na pátém místě za Rosbergem. Prodloužená strategie Red Bullu moc nevyšla. Zatím. Räikkönen je velmi blízko za Magnussenem a chystá se na předjetí. Ferrari se zde oproti Bahrajnu dost významně zlepšilo. Ano, Räikkönen se dostává před Magnussena a nyní stíhá Estebana Gutierreze.

17/56 – Lewis Hamilton v rádiu překvapeně říká, že pneumatiky jsou stále dobré, pořád ještě nebyl pro pitstop. Romain Grosjean se dostal před Kevina Magnussena, který závod jako jediný začal na střední směsi pneumatik. Hamilton nyní probrzdil a vyjel mimo trať, ihned byl povolán do boxů.

18/56 – Vrací se opět na prvním místě, na Alonsa měl náskok 22 sekund. Tým požádal Rosberga, aby jim do rádia řekl, co má napsáno na displeji, takže Nico Rosberg před rádio čte hodnoty na svém displeji. Momentálně přečetl hodnotu paliva a bylo mu potvrzeno, že s palivem je na tom dobře. Musí to být pro Němce složité, neboť to odvádí pozornost od řízení a musí se věnovat více věcem. Rosberg je ale velmi inteligentní, mluví plynule asi čtyřmi nebo pěti jazyky, takže to určitě zvládne.

19/56 – Alonso ztrácí 3,7 sekundy na prvního Hamiltona, uvidíme, jak se ztráta bude vyvíjet. Nico Rosberg se čím dál tím více přibližuje Vettelovi, kterému se před ním jedoucí Alonso už dávno ztratil.

20/56 – Kevin Magnussen už byl v boxech, po předjetí Maldonada a Kobajašiho je nyní patnáctý.

21/56 – Ricciardo dostal zprávu, že je rychlejší než všichni krom Mercedesů. Je rychlejší než Vettel i Alonso, kteří jedou na třetím a druhém místě.

22/56 – Kvyat je na dvanáctém místě a je velmi blízko za Buttonem a Perezem. Nico Rosberg je za Vettelem a dostává ho pod tlak. Předjetí asi bude otázkou zatáček a na dlouhé rovince se před něj určitě dostane.

23/56 – Rosberg předjel Vettela na dlouhé rovince, Vettel se ale nechtěl moc vzdát a na cílové rovince se pokusil dostat opět před Rosberga, který si ale hlídal obranou stopu a první zatáčka vyzněla v jeho prospěch. Nyní je ihned za Vettelem Ricciardo.

24/56 – Ricciardo to zkusil na cílové rovince, ale Vettel se ubránil.

25/56 – Tým Sebastiana Vettela poprosil, aby před sebe pustil Ricciarda. To je podruhé za sebou v posledních dvou závodech. Vettel se zeptal, na jaké strategii Ricciardo jede. Zatím je Ricciardo stále za ním, ačkoliv dostal zprávu, že má zrychlit a Vettela předjet.

26/56 – Vettel s Ricciardem bojuje a brání se. A Ricciardo se před Vettela dostává až nyní v první zatáčce, kdy Vettel zvolnil a nechal ho. Tým Vettelovi řekl, že Daniel Ricciardo je na strategii dvou pitstopů, zatímco Vettel jede na tři zastávky.

28/56 – Romain Grosjean má problémy se čtvrtým rychlostním stupněm, má se mu vyhýbat. Red Bull poprosil Vettela, aby zůstal na trati o něco déle, že jim to pomůže. Alonso už na Hamiltona ztrácí 12 sekund. Rosberg za ním ho poměrně rychle dohání, nyní má ztrátu 4 sekundy. Za chvilku už bude za ním.

29/56 – Esteban Gutierrez zajíždí jako první pilot pro druhý pitstop, zůstává na střední směsi. Vypadá to jako konečná pro Grosjeana, kvůli snaze nevyužívat čtvrtou rychlost vyjel při brzdění mimo trať a nyní velmi pomalu zajíždí do boxů, kde odstupu. Smůla pro Lotus, vypadalo to, že Grosjean má nakročeno k prvním letošním bodům.

30/56 – Rosberg zmenšil ztrátu na Alonsa na tři sekundy. Alonso na Hamiltona ztrácí třináct a půl sekundy.

31/56 – Hamilton říká, že tato sada středních pneumatik už není tak dobrá, jako ta měkká. Ještě aby. Massa bojuje s Estebanem Gutierrezem na šestnáctém místě. Závod se pro Brazilce nevyvíjí úplně podle představ. Bottas je sedmý. Sergio Perez zajíždí do boxů, při brzdění při vjezdu zablokoval kola, ne že by mu to moc vadilo. Zůstává na střední směsi.

32/56 – Rosberg už je pouze jednu a půl sekundy za Alonsem. Schyluje se k souboji o druhé místo. V boxech Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen, kteří všichni jeli za sebou. Valtteri Bottas neměl úplně plynulý pitstop, ale o moc nepřišel. Stále je za Hülkenbergem a před Räikkönenem.

33/56 – Nico Rosberg dostává zprávu, aby na to začal tlačit a předjel Alonsa. Ztráta už pouze sekunda.

34/56 – Sebastian Vettel byl momentálně předjet Kamujem Kobajašim v Caterhamu, který má novější gumy. Stěžuje si, jestli si z něj dělá srandu. Kobajaši dostal zprávu, že to bylo zbytečné. Vettel zajíždí na konci kola do boxů.

35/36 – Aktuálních TOP10: HAM, ROS, RIC, ALO, VET, HUL, BOT, RAI, PER, KVY.

36/56 – Lewis Hamilton má momentálně náskok na druhého Rosberga osmnáct sekund. Sergio Perez zajel před několika koly nejrychlejší čas závodu. Největší spotřebu paliva má Daniel Ricciardo, nejmenší na čele jedoucí Lewis Hamilton, který před sebou má čistý vzduch a nemá s kým bojovat. To se to pak jede.

38/56 – Nico Rosberg a Daniel Ricciardo v boxech. Rosberg po vyjetí z boxů vyjel mimo trať a Ricciardo ho trošku dohnal. Maldonado předjíždí Gutierreze a jde na čtrnácté místo.

39/56 – Lewis Hamilton v boxech, další sada středních pneumatik. S přehledem se vrací na první místo. Mechanici se v boxech pokusili odstranit nějaké kusy gumy z jeho předního křídla, po celé trati je opravdu hodně žmolků z pneumatik.

40/56 – Momentální TOP10: HAM, ALO, ROS, RIC, VET, HUL, BOT, RAI, PER, KVY. Za nimi je to BUT, VER, MAG, MAL, GUT, MAS, KOB, BIA, CHI, ERI. Rosberg byl opět požádán o přečtení nějakých údajů, přečetl je a řekl, že už ho to docela otravuje, tak jestli by už to mohli přestat dělat.

41/56 – Nové nejrychlejší kolo od Nica Rosberga, který opět dohání Alonsa před sebou, momentální rozestup je okolo dvou sekund.

42/56 – Gutierrez a Kobayashi v boxech. Rosberg už je za Alonsem. Bez větších problémů se s pomocí DRS dostává před Alonsa na dlouhé rovince. Rosberg okamžitě odjíždí od Alonsa, který má šest sekund za sebou Ricciarda, který každým kolem Alonsa dohání zhruba o jednu sekundu na kolo. Rosberg se nyní pokusí dohnat Hamiltona, který je čtrnáct sekund před ním. Má na to čtrnáct kol.

43/56 – Hamilton má udržovat tempo a hlídat pneumatiky v případě pozdního výjezdu Safety Caru, což se však zdá nepravděpodobné.

45/56 – Ricciardo už je pět a půl sekundy za Alonsem, který sice zajel svůj nejlepší čas, ale stejně je pomalejší.

46/56 – Rosberg si s palivem vystačí až do konce, navzdory tomu, že využil o 5% více paliva než Hamilton.

47/56 – Fernando Alonso zajel další svůj nejlepší čas, byl o něco rychlejší než Ricciardo, který obdržel zprávu, že může zrychlit a Španěla dohnat. Jejich rozestup se stále pohybuje kolem pět a půl sekundy.

48/56 – Leadeři závodu se nyní probíjejí skrz vláček vozů o několik kol zpět. Rosbergovi se nedaří snížit ztrátu na Hamiltona, možná už to vzdal, stále má ztrátu kolem 14 sekund.

50/56 – Další osobní nejlepší čas Fernanda Alonsa, má k dispozici také více paliva než Ricciardo. Ricciardo se ale nevzdává, je podporován týmem, aby na to zatlačil a pokusil se i dohnání Ferrari.

52/56 – Momentální pořadí: HAM, ROS, ALO, RIC, VET, HUL, BOT, RAI, PER, KVY, BUT, VER, MAG, MAL, MAS, GUT, BIA, KOB, CHI, ERI. Ricciardo už stáhl dvě sekundy z náskoku Alonsa, do konce závodu to ale zcela jistě nestihne.

53/56 – Navíc to vypadá, že Ricciardovi už pomalu odcházejí pneumatiky, v posledním kole už opět něco ztratil.

54/56 – Poslední tři kola. Mezitím Vettel na pátém místě už na Ricciarda ztrácí 19 sekund a Ricciardo mu naděluje alespoň půl sekundy na kolo. V posledních pár kolech už se to ale blíží k celé sekundě. Pár kol před koncem a Hamilton využil pouze 88kg paliva, zatímco někteří už jsou na 94kg.

55/56 – Na chvilku se objevily žluté vlajky, ale ihned zase zmizeli, ani jsme neměli možnost vidět, co se stalo.

56/56 – Poslední kolo. Kobajaši ztrácí pouze jednu sekundu na Julese Bianchiho! Hamilton má náskok na druhého Rosberga 19 sekund.

KONEC! Lewis Hamilton vítězí ve Velké ceně Číny a má tak třetí vítězství v řadě!

O dvacet sekund později dojíždí do cíle Nico Rosberg, za ním Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen, Sergio Perez a Daniil Kvyat.

Bottas do cíle dojel jenom půl sekundy za Hülkenbergem. Kobajaši zvládl předjet Bianchiho v předposlední zatáčce. Velmi musíme pochválit Nica Rosberga, který závod odjel absolutně sám bez pomoci týmu skrze telemetrická data. Spokojená může být Force Indie, která má Hülkenberga na pátém místě a Pereze na devátém. Nespokojený naopak bude Räikkönen, Massa a dokonce i Vettel, jejich závody rozhodně nebyly moc pozitivní. A rozhodně velmi naštvaní budou v McLarenu. Button dojel jedenáctý a Magnussen třináctý.

Děkuji za čtení, to je ode mě všechno, uvidíme se opět za dva týdny u Velké ceny Španělska. Přeji příjemný zbytek neděle.

Sdílejte na:
Zavřít