Zemřel sir Jack Brabham, trojnásobný mistr světa

Zemřel sir Jack Brabham, trojnásobný mistr světa

Po dlouhé nemoci zemřel v 88 letech trojnásobný mistr světa Jack Brabham.

Jack Brabham se narodil v roce 1926 v australském Hurstvillu. V mládí byl členem australského letectva, ale ve čtyřicátých letech se přestěhoval do Anglie, kde začal pracovat pro Cooper Team a to jako konstruktér i jako závodník. V letech 1959 a 1960 dokázal s tímto týmem získat titul mistra světa a v roce 1962 se rozhodl založit vlastní tým MDP, který byl známý jako Brabham. 

Se svým týmem se Australan dokázal postupně propracovat ze zadních pozic až k titulu v roce 1966 a ke druhému místu v roce 1967, v tomto roce ho dokázal porazit jen jeho týmový kolega, ale zároveň podřízený Denny Hulme. V dalších letech se týmu nedařilo a v roce 1970 ukončil Brabham kariéru a o dva roky později tým dokonce prodal Berniemu Ecclestonovi.

Za tým Brabham jezdila během také některá slavná jména jako Graham Hill, Niki Lauda, Nelson Piquet, nebo Damon Hill. Tým získal celkem čtyři tituly mezi jezdci, ale jen dva mezi konstruktéry. Kvůli finančním problémům tým úplně zmizel z formule 1  po VC Maďarska v roce 1992.

Odchodem týmu z F1 se však neztratilo Brabhamovo jméno. Na jeho úspěchy se pokoušeli navázat také jeho synové Gary, který se však dostal jen k testování, a David, který odzávodil celé dvě sezóny, ale nedokázal získat ani bod.

Poté co Jack Brabham opustil formuli 1 se začalo ozývat jeho zdraví. Nejprve přišlo zhoršení zraku a sluchu a po nepříliš dlouhé době se připojili také problémy s ledvinami. Svým zdravotním problémům podlehl dnes ráno v 88 letech.

„Je to pro nás všechny velmi smutný den,“ stojí v prohlášení Brabhamovo syna Davida. „Můj otec zemřel dnes ráno, když snídal s mojí matkou ve své rezidenci v Queenslandu. Žil neuvěřitelný život a dosáhl tolika úspěchů jako si nikdo z nás nedokáže ani vysnít. Díky svému úžasnému odkazu, který zde zanechal, zde bude žít i dál.“

Sdílejte na:
Zavřít