Živě: Velká cena Velké Británie 2014

Živě: Velká cena Velké Británie 2014

Živý komentář k Velké ceně Velké Británie 2014.

Závod začíná ve 14:00.

Vítejte u našeho živého komentáře k Velké ceně Velké Británie na okruhu Silverstone, který letos slaví svou 50 velkou cenu ve Formuli 1.

Občas suchá a občas mokrá kvalifikace pěkně zamíchala pořadím. Pole-position získal nakonec Nico Rosberg, ale za ním je to překvapivý Vettel a Button. Domácí Hamilton zkazil poslední šanci a bude startovat až jako šestý. Katastrofální kvalifikaci měly týmy Williams a Ferrari, které vypadli hned v Q1. Díky penalizacím se sice posunuli trošku nahoru, ale stále to budou mít těžké. Lehké to však nebude mít ani Rosberg, na kterého bude tlačit Vettel, který si bude chtít spravit chuť po nevydařené Velké ceně Rakouska.

Startovní pole po penalizacích:

Pro připomínku: Pirelli do Británie přivezlo krom směsí do přechodných a mokrých podmínek také středně tvrdou (bílou) a tvrdou (oranžovou) směs.

Závod

ZK – Nico Rosberg odvádí celé pole do zahřívacího kola po okruhu, na kterém se jela první velká cena Formule 1 v roce 1950.

ZK – Celé pole startuje na středně tvrdých pneumatikách kromě vozů Ferrari Alonsa a Räikkönena, kteří zkoušejí alternativní strategii a startují na tvrdých pneumatikách. Startují z šestnáctého a osmnáctého místa.

1/52 – Pět červených světel zhaslo a je odstartováno!

1/52 – Safety Car! Kimi Räikkönen velmi tvrdě boural a vzal sebou i Felipeho Massu, který se teď snaží dojet do boxů. Kimi Räikkönen vystoupil z vozu a kulhá. Snad bude v pořádku.

1/52 – A jsou vyvěšeny červené vlajky! Bude se znovu startovat. Z replaye je vidět, že Fin vyjel mimo trať a při návrat se roztočil a naboural do zdi. Když se vracel na trať, tak mu vyskočila záď vozu a už kontrolu ztratil.

1/52 – Alespoň si můžeme zrekapitulovat pořadí po startu: ROS, BUT, MAG, HAM, VET, HUL, RIC, KVY, BOT, CHI, BIA, SUT, GUT, ALO, MAL, ERI, GRO, VER, PER, KOB. Felipe Massa vystupuje z vozu a poškození jeho vozu je pravděpodobně fatální. Chilton bude startovat z boxů, kam musel zajet poté, co se potkal s jednou z pneumatik z Räikkönenova Ferrari.

1/52 – Update na restart závodu: Ředitelství závodu rozhodlo o tom, že Räikkönen do bariéry naboural tak tvrdě, že je potřeba ji vyměnit. Další informace dostaneme za patnáct minut.

1/52 – Restart bude proveden za Safety Carem – takže zhasnou světla a pole se pomalu odlepí a projede první kolo za Safety Carem, který na konci kola zajede do boxu a proběhne normální restart.

1/52 – Komisaři vyšetřují Maxe Chiltona za to, že vjel do boxů během červené vlajky, což je zakázáno. Další aktualizace za patnáct minut.

1/52 – Chilton dostal penalizaci průjezd boxy.

1/52 – Kimi po startu předjel Fernanda Alonsa, ale poté ztratil na moment kontrolu nad vozem a vyjel mimo trať ve velké rychlosti. Údajně je Fin v pořádku, ale doktoři stále kontrolujou kotník.

1/52 – Restart bude proveden ve 14:05.

2/52 – Safety Car nyní vozy vede po více než hodině do druhého kola, na jehož konci bude závod restartován.

3/52 – A znovu se jede, po pár prvních zatáčkách se nic nestalo a pořadí je stejné. Rosberg hned začal ujíždět Buttonovi.

3/52 – Bottas předjel Kvyata a Ricciarda a nyní po startu ze čtrnáctého místa jede na skvělém sedmém místě.

4/52 – Rosberg jede rychle. Hamilton předjíždí Buttona, přes Magnussena se dostal již dříve, když vyjel mimo trať.

4/52 – Bottas předjíždí Hülkenberga a jde na šesté místo. Nyní bude stíhat Vettela.

6/52 – Alonso předjíždí Bianchiho a jde na desáté. Poté se dostává i přes Kvyata a Ricciarda jede nyní na osmém místě.

7/52 – Alonso je vyšetřován za špatné postavení při startu. Mercedesy teď jedou stejně rychle a mají mezi sebou stabilní rozestup pět a půl sekundy.

9/52 – Alonso a Ricciardo předjeli Hülkenberga. Alonso dostal penalizaci 5 sekund stop&go za špatné umístění na startu.

10/52 – Gutierrez zaútočil na Maldonada, nezvládl to, naboural do něj, katapultoval ho do vzduchu a odstupuje, Maldonado pokračuje s nepoškozeným vozem. Incident je vyšetřován.

12/52 – Ericsson odstupuje se svým Caterhamem v boxech kvůli poškozenému zavěšení.

13/52 – Vettel zajel do boxů pro pitstop, přezouvá na střední pneu.

14/52 – Bottas předjíždí Magnussena a je už na čtvrtém místě díky pitstopu Vettela.

15/52 – Hamilton zrychlil a snížil náskok Rosberga na čtyři sekundy. Kvyat v boxech pro další středně tvrdé pneu.

16/52 – Ricciardo v boxech pro středně tvrdé pneumatiky. Vrací se na devátém místě.

16/52 – Incident mezi Gutierrezem a Maldonadem bude vyšetřen po závodě. Bottas tlačí na Buttona, dneska je vážně rychlý.

17/52 – Valtteri Bottas už je na pódiovém třetím místě před Buttonem! Předjel ho ve Stowe, jeho oblíbené místo k předjíždění.

17/52 – Hamilton už zmenšil náskok Rosberga na tři sekundy.

19/52 – Nico Rosberg zajíždí z prvního místa do boxů, vrací se na druhém místě, Hamilton je nyní ve vedení. Bottas už si buduje náskok na Buttona.

20/52 – Alonso útočí na Buttona na pátém místě, Alonso rozhodně vypadá rychle. Nahlédl s DRS vedle Buttona, ale probrzdil a nevyšlo to.

20/52 – Rosberg ve vysílačce hlásí, že má problémy při podřazování!

21/52 – Rosberg však nijak závratně nezpomalil, dohání Hamiltona, který pořád jede na čele.

21/52 – Podle senzorů došlo při nárazu Kimiho Räikkönena do bariéry k přetížení 47G.

22/52 – Rosberg nyní s tím problémem s podřazováním zajel nejrychlejší kolo závodu na Hamiltona teď stáhl půl sekundy.

23/52 – Fernando Alonso je stále zaseklý zhruba půl sekundy za Buttonem.

24/52 – Hamilton má na to tlačit, dostává zprávu „HAMMERTIME!“. Co nevidět bude stavět.

24/52 – Alonso stále útočí na Buttona, který se však stále drží.

25/52 – Hamilton v boxech, Rosberg jde zpět na první místo. Nová tvrdá směs. Rozdíl mezi Mercedesy po zastávce opět pět o půl sekundy.

25/52 – Sebastian Vettel nyní parádně předjel Magnussen, krásný kousek.

26/52 – Alonso v boxech pro střední pneu. Odbyl si pět sekund stání a pak až mu vyměnili pneumatiky.

27/52 – Hamilton zajel nové nejrychlejší kolo, stáhl na Rosberga sekundu. Rozdíl mezi nimi je nyní okolo čtyř sekund. Alonso útočí na Hülkenberga.

28/52 – Magnussen v boxech, před ním tam byli Perez a Maldonado.

29/52 – Momentální pořadí: ROS, HAM, BOT, BUT, VET, MAG, RIC, ALO, HUL, KVY, VER, GRO, SUT, BIA, PER, MAL, KOB, CHI.

29/52 – Rosbergovi se zasekla převodovka na pátém rychlostní stupni! Snaží se co může, ale nejde mu převodovku znovu nahodit.

30/52 – Takže pořadí viz výše je stále stejné, jen si na začátku odečtěte toho Rosberga, který odstupuje. Máme žluté vlajky a zakázané DRS.

31/52 – Grosjean a Kobayashi v boxech.

32/52 – Valtteri Bottas v boxech na tvrdou směs. Vettel se posouvá na třetí místo, ale bude muset ještě stavět.

32/52 – Mercedes Rosberga je odklizen, žluté vlajky zmizely a DRS je znovu povoleno.

33/52 – Bottas je nyní přímo za Vettelem a předjíždí ho na Hangar straight. Lehké, Vettel se ani moc nesnažil bránit, bylo mu jasné, že Bottas je rychlejší.

34/52 – Vettel byl v boxech a vrátil se přímo před Alonsa, který na něj nyní útočí. Za nimi čeká na skulinku Magnussen.

35/42 – A Alonsovi se podařilo před Vettela dostat, velmi pěkné a velmi profesionální.

36/52 – Vettel už zahřál gumy a začíná zrychlovat a Alonsa se nyní drží. A začíná na něj i tlačit. Je to souboj o páté místo. Před nimi Button, Ricciardo, Bottas a Hamilton.

37/52 – Vettelovi se stále nedaří Alonsa předjet, Alonso se velmi dobře brání, i když je Vettel viditelně rychlejší.

39/52 – Vettel si stěžuje na Alonsa, že se brání moc tvrdě, Alonso si stěžuje na Vettela, že překračuje limity tratě.

41/52 – Hamilton: Pneumatiky jsou v pohodě. Má náskok 41 sekund na druhého Bottase. I kdyby měl sto kol staré pneumatiky, stejně by ho Bottas nestihl před koncem dojet.

41/52 – A heleme, i když jsou Hamiltonovi pneumatiky v pořádku, tak si zajíždí deset kol před koncem pro novou tvrdou směs.

42/52 – Hamilton se v klidu vrací na první místo s náskokem nějakých 20 sekund.

43/52 – Vettel si stále stěžuje na to, že mu Alonso nenechává místo k předjetí. Alonso však nedělá nic špatně, brání se výborně.

44/52 – Magnussen dostal zprávu, že je pouze sekundu a půl za Alonsem a Vettelem a může jim ještě zatopit.

44/52 – Vettel obviňuje Alonsa, Alonsa obviňuje Vettela…

46/52 – Vettel teď jezdí přímo za Alonsem a ozývá se do vysílačky pokaždé, když Alonso přejede všemi čtyřmi koly bílou čáru ohraničující trať.

48/52 – Vettel si po velmi těžkém a dlouhém souboji kolo na kolo se konečně dostal před Alonsa. Vettel si znovu stěžoval, ale už je pevně před ním.

49/52 – Ale Alonso se do své vysílačky také ozval a stěžoval si na Vettela. Jako děcka…

50/52 – Vettel už má náskok na Alonsa přes dvě a půl sekundy. Buttonovi se nedaří dohnat třetího Ricciarda.

50/52 – Magnussen pouhou sekundu za Alonsem. Vettel už má náskok přes čtyři sekundy. Na Buttona ztrácí šest sekund.

51/52 – Pastor Maldonado odstupuje, odešly mu brzdy, Vettel ho zrovna předjížděl o kolo a říkal vysílačkou, že cítí pálící se brzdy, aby mu je Red Bull zkontroloval.

52/52 – Poslední kolo. Button Ricciarda už předjet nestihne.

KONEC! Lewis Hamilton vyhrává svou domácí Velkou cenu Velké Británie! Druhý do cíle dojíždí Valtteri Bottas po startu ze čtrnáctého místa! Na třetí místě Ricciardo, těsně za ním Button. Za nimi Vettel, Alonso, Magnussen, Hülkenberg, Kvyat a Vergne.

Williams díky druhému místu Bottase poskočil na čtvrté místo před Force Indii a dělí ho pouhé tři body od třetího Ferrari.

To je pro tento závodní víkend všechno, uvidíme se příště u Velké ceny Německa za dva týdny na Hockenheimu. Děkuji za čtení a přejí příjemný zbytek víkendu.

Sdílejte na:
Zavřít