DTM na Nürburgringu: Marco Wittmann po čtvrtém vítězství de facto mistrem!

DTM na Nürburgringu: Marco Wittmann po čtvrtém vítězství de facto mistrem!

Na Nürburgringu vyhrál 24letý jezdec týmu RMG-BMW Marco Wittmann svůj čtvrtý závod roku a titul může v posledních třech závodech ztratit jen za opravdu výjimečných okolností. Mladý Němec neměl tentokrát týmové pomoci zapotřebí a prosadil se vlastní silou před jezdci audi, Rockenfellerem a Mortarou.

Své výjiměčné postavení mezi piloty BMW, ale i mezi konkurencí DTM potvrdil Wittmann již v kvalifikaci. V sobotu si zajistil svou třetí pole-position sezony a byl při tom s náskokem sekundy rychlejší, než jeho značkoví kolegové. Ti ho tentokrát nechali bojovat na vlastní pěst: za Wittmannem se na startu seřadila armáda audi (v pořadí Mortara, Rockenfeller, Green, Scheider a Molina). Druhý nejlepší BMW zajel až 12. čas. K dobru přišlo Wittmannovi zaváhání hlavního soupeře Ekströma: Švéd zajel jen na 22. startovní pozici.

Za chladného a zamračeného počasí se Wittmann v neděli musel spolehnout na výborný odpich, kterým by nedal soupeřům za sebou příležitost k útoku. Podařilo se: Marcův RMG-BMW M4 dosprintoval do první zatáčky jasně jako první a jeho pronásledovatelům nezbylo, než zařadit se v pořadí Roskenfeller, Mortara, Juncadella a di Resta za ním. Wittmann poté kontroloval ze špičkové pozice situaci za sebou, aniž by si úřadujícícho mistra Rockenfellera kdy pustil příliš blízko „k tělu“. O zábavu publika se postarali především jezdci bojující o pozice dále vzadu. Ani jedna z výměn pořadí se v nejlepším „stylu cesťáků“ neobešla bez kontaktu. Zvláště souboje Wickense se Scheiderem a Müllerem, Glocka s Paffettem a Farfuse s Greenem dění na trati okořenily. Poučeni událostmi z Red Bull-Ringu se komisaři (podpořeni poradci Berndem Schneiderem a Manuelem Reuterem) tentokrát moudře snažili nezasáhnout do pořadí ještě v průběhu závodu.

Wittmann neztratil první místo ani po výměně na tvrdší pneumatiky, dovolil si v druhé polovině závodu jen jedinou malou chybičku („Při brzdění před šikanou jsem měl špinavé pneumatiky a musel jsem projet nouzovým východem“) a ve stylu starého mazáka vyhrál svůj čtvrtý závod roku. Jeho bodový náskok na Ekströma a Mortaru činí tři závody před koncem sezony 64 bodů (při možném zisku 75 je tedy jejich naděje na zvrat pouze terretická) a i on veřejně připouští, že je titul jeho: „Teď už nemohu mluvit kolem horké kaše. Vypadá to skutečně velmi dobře…“

 

Výsledek 7. závodu DTM roku 2014 na Nürburgringu:

1. Marco Wittmann (Něm.) RMG-BMW

2. Mike Rockenfeller (Něm.) Phoenix-Audi

3. Edoardo Mortara (It.) Abt-Audi

4. Paul di Resta (Brit.) HWA-Mercedes

5. Daniel Juncadella (Šp.) Muecke-Mercedes

6. Christian Vietoris (Něm.) HWA-Mercedes

7. Maxime Martin (Bel.) RMG-BMW

8. Martin Tomczyk (Něm.) Schnitzer-BMW

9. Rob Wickens (Kan.) HWA-Mercedes

10. Pascal Wehrlein (Něm.) HWA-Mercedes

 

DTM 2014, celkové hodnocení tři závody před koncem:

1. Marco Wittmann                                 120 b.

2. Mattias Ekstroem                                  56 b.

3. Edoardo Mortara                                   56 b. 

4. Mike Rockenfeller                                 53 b.

5. Bruno Spengler                                      42 b.   

 

Sdílejte na:
Zavřít