Daniel Ricciardo vítězem VC Belgie!

Daniel Ricciardo vítězem VC Belgie!

Daniel Ricciardo získal další překvapivé vítězství. Rosberg na druhém místě po kontaktu s Hamiltonem, který odstoupil. Na pódium se vrátil Bottas.

Výsledky

P #   Jezdec Konstruktér B Čas K
 1. 3 Daniel Ricciardo Red Bull 25 Vítěz 44
 2. 6 Nico Rosberg Mercedes 18 + 3.3 44
 3. 77 Valtteri Bottas Williams 15 + 28.0 44
 4. 7 Kimi Räikkönen Ferrari 12 + 36.8 44
 5. 1 Sebastian Vettel Red Bull 10 + 52.1 44
 6. 20 Kevin Magnussen McLaren 8 + 54.2 44
 7. 22 Jenson Button McLaren 6 + 54.5 44
 8. 14 Fernando Alonso Ferrari 4 + 61.1 44
 9. 11 Sergio Pérez Force India 2 + 64.2 44
 10. 26 Daniil Kvyat Toro Rosso 1 + 65.3 44
 11. 27 Nico Hülkenberg Force India 0 + 65.6 44
 12. 25 Jean–Éric Vergne Toro Rosso 0 + 71.9 44
 13. 19 Felipe Massa Williams 0 + 75.9 44
 14. 99 Adrian Sutil Sauber 0 + 82.4 44
 15. 21 Esteban Gutiérrez Sauber 0 + 90.8 44
 16. 4 Max Chilton Marussia 0 + 1 Kolo 43
 17. 9 Marcus Ericsson Team Caterham 0 + 1 Kolo 43
 18. 17 Jules Bianchi Marussia 0 + 5 Kolo 39
 RET 44 Lewis Hamilton Mercedes 0 + 6 Kolo 38
 RET 8 Romain Grosjean Lotus 0 + 11 Kolo 33
 RET 13 Pastor Maldonado Lotus 0 + 43 Kola 1
 RET 45 André Lotterer Team Caterham 0 + 43 Kola 1

Komentář

Závod začíná ve 14:00

 Vítejte u živého komentáře k Velké ceně Belgie 2014!

V napínavé a mokré kvalifikaci ukázaly Mercedesy svou dominanci. Vyhrál Nico Rosberg, který vystřihl perfektní kolo. Kolega Hamilton měl problémy s brzdou a byl o něco pomalejší na druhém místě. O masivní dvě sekundy pomalejší byl třetí Vettel. Kompletní výsledky a průběh kvalifikace naleznete zde.

Připomínám, že Pirelli do Belgie přivezlo žlutou měkkou a bílou středně tvrdou směs pneumatik. Po deštivé kvalifikaci to vypadá, že bychom mohli mít na Spa-Francorchamps suchý závod, týmy v tom případě počítají s dvěma zastávkami.

Hülkenberg, který vypadl už v Q1 a startuje osmnáctý, na startu vtipkuje o tom, že se takhle vzadu bojí, že je kolem něj několik horkokrevných pilotů, jako třeba Maldonado.

Na Spa je sice sucho a dále se počítá se suchým závodem, ale u okruhu se sbíhají mraky a Vettel nyní dostal zprávu, že jsou očekávány přeháňky. Na startovní rovince všechny vozy stojí připraveny na pneumatikách do sucha a do začátku závodu už pršet snad nezačne.

Start

ZK – Nico Rosberg odvádí vozy do zahřívacího kola, na startu zůstává stát Fernando Alonso, který se však na poslední chvíli odlepil a probíjí se skrz pole zpět na své čtvrté místo. Pravděpodobně z toho však bude penalizace, neboť mechanici Ferrari se kolem vozu motali ještě při zahájení zahřívacího kola, což nesmí. Incident je momentálně vyšetřován.

ZK – Nico Rosberg už zajíždí na startovní pole a závodníci se řadí na svá místa.

1/44 – Velká cena Belgie byla odstartována!

1/44 – Nicovi Rosbergovi se nepovedl start a dostal se před něj Hamilton i Vettel, který útočí na Hamiltona na rovince Kemmel, ale útok mu nevyšel a propadl se zpět na třetí místo. Došlo k několika kontaktům a chvilku někde vlály žluté vlajky. Nico Rosberg nyní je přímo za Hamiltonem a tlačí na něj.

1/44 – Žluté vlajky způsobil Jules Bianchi, který nyní pomalu jede do boxů s propíchnutou pneumatikou. Má smůlu, neboť Spa-Francorchamps je opravdu dlouhý okruh a ztratí hodně času.

2/44 – Rosberg zaútočil na Hamiltona, který mu ovšem nenechal dost místa a prořízl si levou zadní pneumatiku o Rosbergovo přední křídlo, propadá se nyní dolů v pořadí. Nelze však jednoznačně vinit ani jednoho pilota, šlo o závodní incident. Hamilton si však ihned stěžuje ve vysílačce. Hamilton po celé trati trousí velké kusy své roztrhnuté pneumatiky, v zatáčce Blanchimont vlají žluté vlajky, než maršálové kusy gumy odstraní.

3/44 – Rosberg má poškozené přední křídlo a ocitá se pod tlakem Sebastiana Vettela. Rosberg dává vědět inženýrům, ti mu radí, aby zůstal na trati. Z detailních záběrů jde vidět, že pravá půlka jeho předního křídla je opravdu hodně poškozená.

4/44 – Někde na trati nám zůstal stát Pastor Maldonado, který odstupuje ze závodu. A dle časomíry to vypadá, že odstoupil i Andre Lotterer v Caterhamu. Máme povolené DRS. Daniel Ricciardo se dostal před Alonsa na třetí místo.

4/44 – Momentální pořadí: ROS, VET, RIC, ALO, BOT, RAI, MAG, BUT, MAS, PER, KVY, HUL, SUT, VER, GUT, ERI, CHI, GRO, HAM, BIA. Odstoupili Maldonado a Lotterer.

5/44 – V první šestce je to opravdu těsné, rozestupy pod sekundu. Perez se dostal před Massu na deváté místo.

5/44 – Hamilton na devatenáctém místě nyní zajel nejrychlejší kolo, pořád má ale obrovskou ztrátu. Grosjean je před ním o osmnáct sekund.

6/44 – Hamilton dostává zprávu, že by bylo ideální, aby na této sadě pneumatik vydržel patnáct kol. Přezul na středně tvrdou směs.

7/44 – Daniel Ricciardo využil chyby Sebastiana Vettela, který vyjel mimo trať a posouvá se na druhé místo. Nyní je na něm nalepený Fernando Alonso.

7/44 – Alonso obdržel penalizaci pěti sekund stop&go za problémové zahřívací kolo. Tuto penalizaci si může odbýt při svém pitstopu, kdy zastaví na svém místě a pět sekund na jeho voze nesmí mechanici pracovat. Pak mohou provést obvyklý pitstop a vypustit ho zpět na trať.

8/44 – Valtteri Bottas se s využitím DRS lehce dostal před Fernanda Alonsa a jde na čtvrté místo. Mezitím Ricciardo jede velmi rychle a je pouze 7 desetin sekundy za Rosbergem. Hamilton je stále devatenáctý, na Grosjeana ztrácí 12 sekund, na Rosberga 57 sekund. Nico Rosberg zajíždí na konci kola do boxů pro nové pneumatiky a přední křídlo. V boxech je i Räikkönen.

9/44 – Zastávka Rosberga trvala 10 sekund, vrací se až za Kimim Räikkönenem. Vedení se tak ujímá Daniel Ricciardo, druhý Vettel, třetí Bottas, čtvrtý Alonso, pátý Magnussen. Bottas je velmi blízko za Vettelem.

10/44 – Ricciardo ve vedení zajel v devátém kole nejrychlejší kolo závodu. Perez a Massa v boxech.

11/44 – Vettel z druhého místa v boxech. V boxech i Kvyat a Hülkenberg. Räikkönen zajel nejrychlejší kolo závodu. Rosberg má zajímavý problém – z vozu Force India, který předjížděl, se uvolnil nějaký kus něčeho, což se zaseklo na Rosbergovo anténě a nyní mu to mává před obličejem. Rukou se mu nedaří věci uvolnit.

12/44 – Ricciardo v boxech. Vrací se těsně před Räikkönenem, který je nyní stále nejrychlejším na trati. Ricciardo přezul z měkké směsi zpět na měkkou směs. Hamilton žádá o updaty jeho tempa.

13/44 – Bottas a Alonso v boxech. Alonso se vrací až na desátém místě za Pereze. Bottas se vrací na šestém místě. Pamatujme, že Alonso si v boxech odpykával penalizaci. Na konci kola se z prvního místa pustil do boxů Button.

14/44 – Momentální pořadí: RIC, RAI, VER, ROS, BOT, MAG, VER, ALO, BUT. 

14/44 – Rosberg a Bottas jsou momentálně těsně za Vettelem, který vypadá velmi pomalu. Ericsson, Grosjean a Chilton už si odpykali pitstop a Hamilton je díky tomu šestnáctý.

15/44 – Gutierrez z dvanáctého místa do boxů. Vettel nyní zdržuje Rosberga a Bottase, což se hodí jak Ricciardovi, tak Räikkönenovi. Rosbergovi ani Bottasovi se však Vettela předjet nedaří, protože Red Bull, ačkoliv má slabší motor, zvolil kompromis a udělal extra tenké zadní křídlo, což dovoluje vyšší maximální rychlost, díky které se nyní drží Vettel před Rosbergem i Bottasem, ale v zatáčkách nemá tolik přítlaku a je pomalejší než vozy za ním.

16/44 – Ricciardo zajel nové nejrychlejší kolo závodu. Má náskok 3,5 sekundy na Räikkönena. Ten má náskok tři sekundy na Vettela. 

16/44 – Rosberg na Vettela zaútočil na konci kola, ale Vettel držel defenzivní stopu a Rosberg masivně zablokoval kola a vyjel mimo trať a Vettel tak udržel svou pozici.

17/44 – Z chyby Rosberga těží Bottas, který se před něj dostává na rovince Kemmel za Eau Rouge. Vettel totiž Rosbergovi poodjel a ten tak nemohl těžit z aerodynamického pytle za ním, takže Bottas toho využil a s DRS se před něj dostal. Nyní je Bottas velmi blízko za Vettelem.

18/44 – Hamilton zajel do boxů pro nové měkké pneumatiky.

19/44 – Ricciardo má pohodlný náskok šesti sekund na Räikkönena, ten má náskok necelé čtyři sekundy na Vettela.

19/44 – Nico Rosberg si po svém velkém probrzdění stěžuje na velké vibrace způsobené vybrzděnou plochou na pneumatice, inženýři mu říkají, že vibrace jsou v limitech. Na konci kola však Nico Rosberg zajíždí do boxů. Nazouvá novou středně tvrdou směs. Propadá se na jedenácté místo.

20/44 – Bottas se teď může přestat bát o svá záda a může naplno zaútočit na Vettela.

20/44 – Hamilton říká do vysílačky, aby tým ušetřil motor a odstoupil. Dostal však odpověď, že ve Spa nikdy nikdo neví, co se stane, může vyjet Safety Car, a má tedy pokračovat, jeho tempo je dobré. Jede však nyní na sedmnáctém místě se ztrátou čtyř sekund na Grosjeana před ním.

21/44 – Ricciardo už má velký náskok na Räikkönena – téměř osm sekund. Räikkönenův náskok na Vettela se drží okolo čtyř sekund.

22/44 – Räikkönen nyní z druhého místa zajíždí do boxů. V boxech i Massa a Sutil. Rosberg se dostává před Pereze na osmé místo a zajel nejrychlejší kolo závodu.

23/44 – Vettel je povolán do boxů také, Ricciardo zůstává ve vedení závodu. Alonso tlačí na Magnussena. Perez také v boxech. Rosberg zaútočil na Buttona a je těsně za Alonsem. Rosberg je nyní ze všech nejrychlejší. Rosberg však z nějakého důvodu zvolnil a pustil před sebe Buttona.

24/44 – Rosberg znovu útočí na Buttona. Magnussen zajíždí do boxů. Räikkönen dojel vláček Button Rosberg. Kousek před nimi jede Alonso. Rosberg předjel Buttona a nyní dohání Alonsa. Za Buttonem je nyní Räikkönen.

25/44 – Ricciardo s Bottasem stále nebyli v boxech. Räikkönen se v šikaně bus-stop dostává před Buttona. A právě včas, nyní Buttona dojel i Vettel. Rosberg s Alonsem na rovince Kemmel, kde se Rosberg před Alonsa v klidu dostává se systémem DRS.

26/44 – Alonso v boxech, Vettel předjíždí Buttona. Alonso přezouvá na středně tvrdou směs. Padá na deváté místo.

26/44 – Ricciardo a Bottas stále ještě nebyli v boxech. Rosberg na třetím místě má nyní příkaz tlačit na to co nejvíce.

27/44 – Momentální pořadí: RIC, BOT, ROS, RAI, VER, BUT, HUL, MAG, ALO, PER.

27/44 – Magnussen se teď však dostal před Hülkenberga na cílové rovince. Hülkenberg se pokusil dostat se zpět před Dána, ale ten si držel defenzivní stopu a svou pozici udržel.

28/44 – Ricciardo v boxech, Bottas se ujímá vedení. Ricciardo se vrací na druhém místě. Hamilton si opět stěžuje na to, že není dost rychlý, nemá dostatečný přítlak a nedokáže nikoho dohnat. Dostává motivační řeč slibující Safety Car a příkaz, aby pokračoval v závodě.

28/44 – Na konci kola Bottas zajíždí do boxů. Ricciardo zpět ve vedení. Rosberg pár sekund za Ricciardem.

29/44 – Bottas se vrací na pátém místě za Vettela, těsně před Buttona.

30/44 – Button v boxech.

30/44 – Momentální pořadí: RIC, ROS, RAI, VER, BOT, MAG, ALO, PER, BUT, HUL, KVY, MAS, SUT, GUT, HAM, VER, GRO, CHI, ERI, BIA.

30/44 – Bottas těsně za Vettelem.

31/44 – Bottas předjíždí Vettela a jde na čtvrté místo, krásné předjetí v zatáčce Les Combes. Bottas i Vettel nejsou moc daleko za Räikkönenem. Button je těsně za Perezem.

32/44 – Hamilton v boxech pro novou střední směs ze šestnáctého místa. Vrací se opět na šestnáctém. Räikkönen a Vettel možná budou kvůli brzkým zastávkám muset stavět ještě jednou.

33/44 – Vettel dostal otázku, zda si myslí, že jeho střední pneumatiky vydrží do konce. Odpovídá, že to je těžká otázka a momentálně pneumatiky nevypadají moc dobře.

34/44 – Lotus povolává Grosjeana do boxů a ten odstupuje. Lotus v Belgii tedy balí předčasně, oba vozy ze závodu vypadly.

34/44 – Räikkönen navzdory starým pneumatikám teď jezdí časy kolem svého osobního maxima. Rosberg zajel z druhého místa do boxů pro novou měkkou směs. Stejně činí i Sebastian Vettel.

35/44 – Rosberg se vrátil před Bottase, který ho však lehoučce objel na Kemmel straight s DRS.

36/44 – Nico Rosberg však útočí na rovince před poslední zatáčkou a předjíždí ho. Räikkönen před nimi stále nestaví a jede o hodně pomaleji. Rosberg je ihned za ním.

36/44 – Rosberg zaútočil na Räikkönena a je na druhém místě. Na Ricciarda ztrácí 21 sekund.

37/44 – Alonso tlačí na Magnussena. Rosberg zajíždí nejrychlejší kolo, stáhl na Ricciarda přes dvě sekundy. Bottas sekundu za Räikkönenem, který se pokusí na svých pneumatikách vydržet až do konce. Na své střední směsi jede už patnáct kol, musí vydržet dalších sedm. Magnussen se perfektně brání Alonsovi, který je trošku naštvaný na Dánovo agresivní defensivu.

38/44 – Hamilton žádá tým, aby ho nechal odstoupit a šetřil motor, tým mu říká, že zbývá šest kol, ať závod dojede. Ricciardo má na Rosberga náskok 17,7 sekund. Rosberg dostává zprávu, že ke konci závodu Ricciarda dohoní.

38/44 – Bottas pouhých osm desetin za Räikkönenem.

39/44 – Räikkönen se Bottasovi brání na rovince zatím úspěšně. Bottas má ale o hodně mladší pneumatiky a o něco lepší auto.

40/44 – Lewis Hamilton odstupuje ze závodu. Konečně, jak si asi sám myslí. Jsem zvědav, jak se po tomto incidentu vyvine napjatý vztah mezi Hamiltonem a Rosbergem.

40/44 – Bottas se konečně dostává před Räikkönena a je na třetím místě.

41/44 – Čtyři kola do konce, Rosberg na Ricciarda ztrácí deset sekund, dohnání Ricciarda a předjetí ho se zdá téměř nemožné. Zatímco Bottas jede na třetím místě, Felipe Massa se trápí na třináctém místě osm sekund za Vergnem. Podle týmu mu závod zkazil první stint, kdy měl problémy kvůli karbonovým úlomkům na trati.

42/44 – Jules Bianchi nyní odstupuje ze závodu. Při předjíždění Caterhamu o kolo zpět Alonso zaútočil na Magnussena, ale místo toho se před něj dostal Button, který pak zaútočil na Magnussena, ale také to pokazil a Alonso se dostal opět před Buttona, kterého nyní předjel i Vettel. K tomu za nimi bojují ještě o kolo zpět Ericsson s Chiltonem. Skvělé závodění pár kol před koncem závodu, mezi McLareny, Alonsem a Vettelem, je to velmi těsné a Magnussen předvádí skvělý výkon, když za sebou všechny tři mistry světa stále drží.

43/44 – Alonso opět zaútočil na Magnussena, ale neúspěšně. Alonso se pokusil předjet Magnussena po vnějšku, ale dostal se mimo trať a propadl se za Vettela.

44/44 – Poslední kolo! Incident mezi Magnussenem a Alonsem je vyšetřován. Vettel se dostal před Magnussena. Někde jsou žluté vlajky. Button se na rovince dostal před Alonsa.

KONEC!

Daniel Ricciardo vyhrává velkou cenu Belgie! Za ním Rosberg a Bottas. Za nimi Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Kevin Magnussen, Jenson Button, Fernando Alonso, Sergio Perez a Daniil Kvyat.

Sdílejte na:
Zavřít