Honda chce být příštím rokem konkurentem Mercedesu

Honda chce být příštím rokem konkurentem Mercedesu

Šéf Honda Motorsport Yasuhisa Arai věří, že japonský dodavatel pohonných agregátů vytvoří pro sezónu 2015 kvalitní motory, které budou konkurencí i pro letos skvělý Mercedes.

Po šesti letech se dodavatel motorů Honda vrátí zpět do Formule 1, od sezóny 2015 se stane dodavatelem pohonných agregátů stáje McLaren.

U motorů jsme se před začátkem letošní sezóny dočkali hned několika výrazných změn, tou nejhlavnější byl přechod na 1,6 litrové přeplňované šestiválce, což byla hořká novinka především pro Ferrari a Renault, kteří s novými pohonnými jednotkami zatím stále velmi těžce bojují. Naopak z velmi povedené sezóny se mohou radovat týmy, které mají v útrobách svých vozů motor Mercedes.

Pro oficiální webové stránky Formule 1 Arai odpovídal na otázku, zdali bude vstup motorů Honda do Formule 1 povedený stejně jako u agregátů Mercedes. „Věřím, že se nám povede být motorům Mercedes konkurencí,“ odpověděl šéf Honda Motorsport.

„Dovedu si představit, že Mercedes našel dokonalou rovnováhu mezi šasi jejich týmů a pohonnými jednotkami a ostatním týmům se toto nepovedlo. Proto také spolupracujeme pouze se stájí McLaren, protože je to ta nejlepší cesta, jakou se můžeme vydat,“ prozradil dále.

Arai také potvrdil, že McLaren bude v roce 2015 jejich jediným zákazníkem, více týmům se pro další ročníky ale nebrání. „Pro rok 2015 nemáme žádné jiné plány ohledně jednání s jinými týmy, pohonné jednotky budeme dodávat pouze stáji McLaren. V roce 2016 jsme otevřeni novým možnostem, pokud nás někdo požádá o dodávání motorů, na celou situaci se samozřejmě se zájmem podíváme, i v tomto roce ale bude McLaren náš hlavní partner.“

„A i kdybychom v roce 2016 dodávali motory pro více stájí, cílem bude vždy sbírat vítězství. Aby se týmům poháněným našimi motory dařilo co nejlépe a my se nemuseli ohlížet za investicemi, protože toto není o návratnosti investic, toto je o zisku vítězství, pokud přijdou triumfy, přijde sama i návratnost všech investic,“ dodal Arai.

Sdílejte na:
Zavřít