Luca di Montezemolo odchází z Ferrari

Luca di Montezemolo odchází z Ferrari

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo v úterý potvrdil, že příští měsíc firmu opustí, čímž ukončil spekulace o jeho budoucnosti ve Ferrari a Formuli 1.

63letý Ital byl s týmem z Maranella 23 let, ale rozhodnutí z mateřské firmy Fiat-Chrysler nastoupit na New Yorskou burzu urychlilo jeho odchod.

„Ferrari bude hrát důležitou roli v FCA Group (Fiat-Chrysler Automotive) v nadcházejícím vstupu na Wall Street. To začne novou a odlišnou fázi, o které si myslím, že by se měl starat CEO skupiny,“ řekl Montezemolo.

„Toto je konec éry a tak jsem se rozhodl, že po téměř 23 úžasných a nezapomenutelných letech opustím své místo předsedy.“

Oficiálně Montezemolo tým opustí 13. října 2014. Náhlé oznámení byla pravděpodobně také reakcí na komentáře šéfa Fiatu Sergia Marchionneho, který kritizoval výkony Ferrari ve Formuli 1, ačkoliv ještě před pár dny Montezemolo trval na tom, že má kontrakt ještě na tři roky a chce ho naplnit.

Marchionne se stane novým předsedou Ferrari a naznačil, že je potřeba hodně změn, aby se tým F1 postavil zpět na nohy, ačkoliv samotná automobilka letos očekává rekordní profity.

„Luca a já jsme dlouze diskutovali o budoucnosti Ferrari. Naše společná touha je vidět Ferrari dosáhnout svého pravého potenciálu na trati,“ řekl Marchionne.

Luca di Montezemolo ještě ve svém prohlášení poděkoval svým zaměstnancům: „Ferrari je ta nejúžasnější společnost na světě. Bylo to obrovské privilegium a pocta být jejím vůdcem. Zasvětil jsem jí všechno své nadšení a zavázanost. Společně s mojí rodinou to byla ta nejvíce důležitá věc v mém životě. Přeji všem akcionářům, zvláště Pieru Ferrarimu, který byl vždy na mé straně, a i všem ostatním ve společnosti dalších mnoho let úspěchů, které si Ferrari zaslouží.“

Sdílejte na:
Zavřít