Velikáni Formule 1 – Den, kdy zemřel Bruce McLaren

Velikáni Formule 1 – Den, kdy zemřel Bruce McLaren

Kniha „Velikáni formule 1“ je na světě! Trvalo dlouho (na náš vkus až moc dlouho), než spatřila světlo světa, tato již čtvrtá kniha Romana Klemma, tentokráte vytvořená ve spolupráci s Jaroslavem Neubauerem.
Podobnými publikacemi se český a slovenský trh příliš nehemží a tak jsme rádi, že můžeme svou troškou přispět zvídavým fandům našeho milovaného sportu.

V knize naleznete podrobné kariéry tří hrdinů našeho mládí, Jackie Stewarta, Alana Jonese a Bruce McLarena. Při putování „po jejich stopách“ jsme narazili na mnoho neznámých faktů – v knize jistě najdete nejednu překvapující skutečnost a dozvíte se o mnohých, z dnešního nadhledu logických, ale málo očividných souvislostí. Dík patří zvláště mistru světa roku 1980, Alanovi Jonesovi, který našel čas, aby osobně objasnil některá „bílá místa“ jeho sportovní dráhy. Zmíněné tři hlavní kapitoly jsou doplněny kratším povídáním o třiceti dalších osobnostech, které měly na naše tři „hrdiny“ zvláštní vliv. Při výběru ilustračních fotografií jsme volili pokud možno „neokoukaný“ a doposud málo publikovaný materiál.

V případě úspěchu této knihy bychom rádi připravili její pokračování (druhý díl s dalšími třemi „Velikány“). Už na něm pracujeme – a neradi píšeme do šuplíku… 

 

Ukázka z nové knihy Velikáni Formule 1 autorů R.Klemma a J.Neubauera

(část kapitoly „1970 – Poslední dobrodružství: Indianapolis a Goodwood„ z životopisu Bruce McLarena)

Bruce McLaren, zakladatel stejnojmenného týmu, byl vynikajícím jezdcem nejen Formule 1, ale i série CamAm. Bohužel, úspěchů svého týmu se nedožil, jeho životní cesta se uzavřela v úterý 2. června 1970 na zkušební dráze v Goodwoodu…

Za slunečného rána a lehkého větříku dorazil Bruce McLaren k dráze na bývalém letišti v Goodwoodu. K okruhu, kde testoval všechny své vozy, kde již najezdil tisíce kol. Mimo „placky” pro CanAm zde měl jeho tým i jeden M14A formule 1. Vůz byl připraven pro Petera Gethina. McLaren si tedy pro zahřátí dal několik kol v „f-jedničce” a až v 10:45 hodin poprvé vyjel s monstrem CanAm, vozem McLaren M8D „Batmobile”. Tuto přezdívku si jeho nová kreace vysloužila díky upevnění zadního spoileru na dvou „ploutvích”.

Průběh zkoušek nebyl ničím zvláštní. Ostřílený testman McLaren a jeho tým postupovali tak, jak už to udělali s úspěchem nesčetněkrát. Po jediném letmém kole se Bruce vrátil do boxu, diagnozoval přetáčivost a mechanici proto nastavili spoiler poněkud strměji. Po dalších čtyřech kolech, ve kterých již dosahoval času, který před tím zájem s Formulí 1, nechal křídlo nastavit ještě trošku výše. Mechanici zkontrolovali tlak pneumatik a nalepili pod nos vozu lepenku, aby mohli zjistit, zda předek při brzdění drhne o vozovku. Ještě čtyři kola, další modifikace nastavení křídla, doplnění paliva. Po dalších šesti kolech již byl o dvě sekundy rychlejší než zrána s M14A. Přetáčivost byla pryč, teď si stěžoval na lehkou nedotáčivost a ztrátu 300 otáček motoru na rovince. Vyřešil to lehkým doladěním podvozku. Dalších šest kol, dosažení stejného času jako v předešlém stintu.

V boxech vládla spokojenost. Všechna data 7,5litrového chevroletu z Livonie byla v pořádku. Vůz se choval neutrálně a na rovince dosahoval motor 6 600 otáček, jak měl. Ještě pár kol a půjdeme na oběd. Ve 12:21 hodin oranžový projektil vyrazil do svého posledního letmého kola. Do kola, ze kterého se již neměl vrátit. Těsně po výjezdu z velmi rychlého levotočivého zákrutu vedoucího na dlouhou rovinku se při rychlosti kolem 280 km/h uvolnila jedna ze spon držící zadní část karosérie překrývající zadní kola s motorem a držící spoiler. Proudící vzduch se bleskurychle dostal pod laminátovou kapotáž a celý díl urval. Vůz okamžitě ztratil jakoukoliv stabilitu, pilot se stal jen pasažérem. Ke všemu neštěstí si to neovladatelný projektil nasměroval přesně do betonové nástavby uprostřed relativně volné louky vpravo od trati, nad kterou se nacházelo stanoviště maršálků.  Náraz byl fatální. Nešťastný Bruce neměl šanci…

 

Velikáni Formule 1
Roman Klemm a Jaroslav Neubauer
Vydavatelství AROK 2015
Více o knize: http://formule1forum.cz/forum/viewtopic.php?f=279&t=6517

 

 

 

 

 

 

 

E-Shop:
http://www.profi-kutil.cz/arok/eshop/21-1-Knihy/0/5/34249-Velikani-FORMULE-1

Knihu si můžete zakoupit:
AROK – Bořivojova 45, Praha 3
Corona – Americká 8, Praha 2
Koala – Vinohradská 114, Praha 3
Autosalon Škoda, Auto Jarov – Osiková 2, Praha 3
Obchodní centrum Spektrum Čestlice

Sdílejte na:
Zavřít