GP2: Sprintu v Monaku vévodil Macušita

GP2: Sprintu v Monaku vévodil Macušita

Překvapivě již beztak poloprázdné tribuny Monte Carla se v sobotu odpoledne po kvalifikaci vozů F1 vyprázdnily ještě více a ti, kteří „šli domů“ si nechali ujít zajímavý sprint šampionátu GP2.

V pátek večer bylo pořadí hlavního závodu poněkud modifikováno: sedmý Antonio Giovinazzi byl za vynechání šikany penalizován pěti sekundami, což jej ze sedmé pozice posunulo na devátou. Osmý na trati, Marvin Kirchhoefer, se proto nemohl radovat ze sobotní pole-position. Jeho místo v klasifikaci závodu, tak i na postavení  na startu v sobotu zaujal  Nobuharu Macušita. Za Japoncem a Němcem směli do závodu na 30 kol vyrazit Raffaele Marciello s Mitchem Evansem, Oliver Rowland s Alexem Lynnem a Norman Nato se senzačním pátečním vítězem Artemem Markelovem. Rus se ovšem v sobotu nemohl znovu spoléhat na „božskou taktiku“, protože při sprintu povinná výměna pneumatik odpadá.

Chráněnec Hondy, který letos zatím zůstal mnohé dlužen, neodstartoval optimálně a Kirchhoefer vjel do první zatáčky po jeho boku. Jezdec z Lipska ale moudře neriskoval v St. Devote nehodu a přenechal Japoncovi vedení. Ostatní se za nimi seřadili v pořadí Marciello, Evans, Lynn, Nato, Rowland a Markelov.

Macušita dokázal úvodem závodu na asfalt vypálit sérii rekordních časů a jasně se odpoutal od Kirchhoefera. Pořadí na bodovaných místech se poté dlouho neměnilo (mimo jiné díky neutralizaci po uklouznutí Gelaela). Nejzajímavějším povedeným manévrem zářil často kritizovaný Španěl Canamasas, když v zatáčce Rascasse drze předjel dvanáctého Gaslyho, což později zopakoval i vůči Maljovi. Po polovině závodu měl Macušita pětisekundový náskok na Kirchhoefera, jehož zpětná zrcátka nebezpečně plnil Marciello. Za Evansem se vytvořily další duely ve složení Lynn s Natem, Rowland s Markelovem a Pic s de Jongem.

Výborně naladěný pilot ART, Macušita nepovolil ani ve druhé polovině sprintu. Naopak: pravidelně jezdci Carlinu ujížděl a dvě kola před cílem dokázal zajet i nejrychlejší kolo závodu. 22letý Nobuharu si tak dojel pro zasloužené a neohrožené vítězství. Po Hungaroringu minulé sezony se jednalo o Japoncovo druhý triumf v GP2. Více napětí nabídl souboj o druhou pozici, také zde se ovšem Kirchhoefer krátce před koncem dokázal rozhodně odpoutat od Itala za ním. Body za čtvrté místo inkasoval osaměle jedoucí Mitch Evans, zbývající bodované pozice obsadili jedoucí v těsném závěsu Lynn, Nato, Rowland a Markelov.

K příštímu závodu, v polovině června v Baku, přicestuje Norman Nato jako lídr celkového hodnocení. Francouz má po Monaku bodík náskoku na Markelova a sedm bodů na Lynna.

Výsledek spintu GP2 v Monaku

1. Nobuharu Macušita, ART
2. Marvin Kircchoefer, Carlin
3. Raffaele Marciallo, Russian Time
4. Mitch Evans, Campos
5. Alex Lynn, DAMS
6. Norman Nato, Racing Engineering
7. Oliver Rowland, MP
8. Artem Markelov, Russian Time

Celkové hodnocení šampionátu GP2

1. Norman Nato             49 b.
2. Artem Markelov         48 b.
3. Alex Lynn                   41 b.
4. Pierre Gasly               33 b.
5. Raffaele Marciello      28 b. 

Sdílejte na:
Zavřít