Formule 1 a comebacky #2

Formule 1 a comebacky #2

V druhém díle seriálu o návratech na závodní dráhy přišel na řadu francouzský jezdec Alain Prost. I když v jeho případě roční pauza v závodění nebyla úplně dobrovolná.

Alain Prost debutoval ve Formuli 1 v roce 1980 v týmu McLaren. Svou první sezonu v královně motorsportu zhodnotil slovy: „Je to přesně tak, jak jsem si představoval. Když jezdec nemá optimální stroj, nemůže si dělat žádné naděje na dobrý výsledek. Na rozdíl od vozů Formule 3 či Formule 2 se v závodech velkých cen nedá málo výkonný a nespolehlivý monopost kompenzovat ani tím největším nasazením.“ Vyjádřeno matematicky, skončil celkově 16 s pěti body, přičemž jeho nejlepším umístěním bylo páté místo z Velké ceny Brazílie. Pro následující tři roky se přesunul do Renaultu, kde se jeho stájovým kolegou po první dvě sezony stal René Arnoux. Oba dva jezdci byli vystaveni velkému tlaku, jelikož po 30 let konání se Formule 1 nezískal ani jeden francouzský závodník mistrovský titul, proto nyní bylo povinností, aby jeden z nich, navíc ve francouzském týmu, tento nelichotivý trend zvrátil. Když ani ve třetí sezoně za Renault nezískal Prost titul, tým se rozhodl najít si jiného závodníka a Prost odešel tam, kde začal, a sice k McLarenu.

V britském týmu, u kterého mu mimochodem vyhovovala jeho mentalita mnohem více než u jeho domácího, si svůj první mistrovský titul vybojoval v roce 1985 a hned v následující sezoně 1986 získal druhý titul. Od roku 1988 se jeho týmovým kolegou stal Ayrton Senna, s kterým sváděl legendární souboje. Třetí mistrovský titul získal francouzský závodník v sezoně 1989, tedy v roce, kdy oznámil (konkrétně při Velké ceně Francie), že končí u McLarenu. Mnozí se domnívali, že si dá roční pauzu, proto bylo lehce překvapující zprávou, když před Velkou cenou Itálie Ferrari oznámilo své jezdecké složení pro rok 1990. Týmovým kolegou Nigela Mansella se měl stát právě Prost. Všimněte si toho krásného načasování. Přidejme k tomu, že Prost v italské grand prix zvítězil, z čehož byli tifosi nadšení. Francouzský závodník poté hodil do davu svůj pohár, z čehož se mohl šéf McLarenu Ron Dennis doslova zbláznit, jelikož si McLaren vždy nechával i poháry jezdců (stačí si například vzpomenout na Lewise Hamiltona, který si ve smlouvě s Mercedesem vyžádal, že si chce poháry nechávat). Když se Prost vrátil po tiskové konferenci do garáže, měl na helmě nálepku Ferrari a v kokpitu vozu nalezl špagety a italské víno.

Od roku 1990 závodil tedy Alain Prost za Ferrari a znovu bojoval o titul se svým bývalým týmovým kolegou Ayrtonem Sennou, který ho nakonec porazil, přičemž o konečném umístění jezdců opět rozhodla kontroverzní Velká cena Japonska. V následujícím roce se vztahy mezi Sennou a Prostem nezměnily, ačkoliv díky špatnému vozu Ferrari o titul nebojoval Senna s Prostem, nýbrž s Mansellem, jenž přestoupil do Williamsu. Brazilský závodník získal v roce 1991 svůj třetí a poslední titul a pro sezonu 1992 přišel o svého největšího soupeře. Ferrari totiž propustilo Prosta před posledním závodem roku 1991, když si dovolil přirovnat vůz Ferrari ke kamionu (náklaďáku), což se v italském týmu neodpouští. Prost zůstal pro následující sezonu bez angažmá, ačkoliv jeho původní kontrakt s Ferrari zahrnoval i sezonu 1992. V době jeho propuštění byly již veškeré sedačky v top týmech zabrané. O zimní přestávce testoval za Ligier a vypadalo to, že uzavřou i smlouvu pro následující sezonu, nakonec ale Prost z tohoto kontraktu vycouval.

Z kraje sezony uzavřel kontrakt s Williamsem a mohl jen sledovat, jaké se rozbíhají machinace o tom, kdo bude jeho týmovým kolegou. Nakonec se jím stal Damon Hill. I přes roční přestávku si Prost zvládl dojet pro svůj čtvrtý mistrovský titul. Poté definitivně opustil Formuli 1 (jako závodník), i přesto, že měl ještě smlouvu u Williamsu na příští sezonu. Důvodem byl příchod Ayrtona Senna (mimochodem, Prost při podpisu smlouvy trval na tom, že brazilský závodník nesmí být jeho týmový kolega). Do Formule 1 se málem ale ještě přece vrátil hned v roce 1994, když měl o jeho služby zájem McLaren, kde se mohl stát týmovým kolegou Mika Häkkinena, nakonec se ale rozhodl, že jeho ukončení kariéry jezdce Formule 1 je definitivní. Zvítězila u něj opatrnost a také fakt, že měl právě na tuto sezonu stále platnou smlouvu s Williamsem. Jeho kariéra i návrat jdou označit za velice úspěšné. Spolu se Sebastianem Vettelem jsou jedinými jezdci, kteří získali čtyři tituly mistra světa Formule 1 a zároveň je Alain Prost jediným francouzským mistrem světa F1.

Sdílejte na:
Zavřít