Hülkenberg pomalu ztrácí trpělivost při čekání na svůj triumf v F1

Hülkenberg pomalu ztrácí trpělivost při čekání na svůj triumf v F1

Nico Hülkenberg je ve Formuli již šestou sezónu, ale na své první pódiové umístění stále čeká, zatímco jeho týmový kolega Sergio Pérez letos stál na bedně už dvakrát, v Monaku a Baku.

Pokud zapátráme v historii Němcova působení v královně motorsportu, tak zjistíme, že jeho nejlepší umístění bylo čtvrté místo ve Velké ceně Belgie 2012.

Ačkoliv si v roce 2010 na Interlagosu Hülkenberg připsal ve Williamsu na svoje konto první poleposition v F1, jenž se mu ale následně nepodařilo proměnit ve vítězství, zajel dvě nejrychlejší kola závodu, vyhrál Le Mans, tak na ověnčení vavříny  v F1 stále čeká.

„Doufám, že to přijde dříve než později,“ odpověděl Hülkenberg na otázku, kdy si vyjede své první vítězství. Jenže k tomu potřebuje i špetku štěstí, protože některé věci nejdou ovlivnit. „Ve Formuli 1 je spoustu věcí, které nemůžu mít pod kontrolou. Pokud sedím ve správném kokpitu, tak nad tím můžu mít kontrolu a můžu ovlivnit můj výkon na trati. Ale kromě tohoto faktoru jsou tu další věci, které ovlivnit nemůžu.“

Nejblíže vítězství byl rodák z Emmerichu nad Rýnem v roce 2012, když vedl závod. Ale jeho sen se rozplynul poté, co na mokré trati kolidoval s Lewisem Hamiltonem. Od té doby už uplynul nějaký ten čas a Hülkenbergovi dochází trpělivost.

„Soustředím se na to, co umím. Už jsem tu pár let a pomalu ztrácím trpělivost, takže snad brzy,“ pousmál se.

Hülkenbergovi se lepí smůla na paty. Letos zaznamenal již dvě odstoupení, jedno kvůli technické poruše a druhé po kolizi, kterou ale nezpůsobil on, nýbrž Esteban Gutiérrez. Na druhé straně garáže Force Indie je veseleji, jelikož Pérez za dobu, co hájí její barvy, si vyjel čtyři třetí místa. Je tedy F1 férová?

„Je to těžké. Někdy více, někdy méně. V tomto sportu se točí hodně peněz, mimo to je to také hodně o politice – možná to není úplně fér,“ myslí si osmadvacetiletý pilot.

Ale i přes nezdary je s ním jeho nadřízený Bob Fernley spokojený, který po víkendu Baku své svěřence vychvaloval: „V předchozích letech podávali oba jezdci slušné výkony. Proto nemáme vůbec žádné problémy. Máme skvělou jezdeckou dvojici. Dobře se doplňují. Mají ovšem trochu odlišné styly ježdění, což pomáhá našemu týmu inženýrů dostat z auta maximum.“

„Velmi se popohání. Sergio měl trochu štěstí, Nico naopak pech. Checo to na základě svých výkonů doložil. Musíme oběma pogratulovat a můžeme si spokojeně myslet, že máme dva vysoce kvalifikované piloty,“  libuje si Brit nad svou jezdeckou sestavou.

Další vítězství proteklo Hülkenbergovi mezi prsty v Monaku, kdy byl silný na tolik, že triumf byl na dosah, ale protentokrát to nevyšlo z hlediska strategie. „Nico byl v Monaku mimořádně silný. Čekali jsme, že dojede na pódiu. Díky strategii to dopadlo jinak, ale přesto jsme měli auto na pódium. Tak či tak jsme mohli dosáhnout náš cíl,“ lamentoval nad neůspěchem předseda týmu Force Indie.

„Nico měl opět pech, protože ho trefil v první zatáčce Gutiérrez, což ho srazilo na čtrnáctou pozici. Kvůli tomu pak byly na konci pneumatiky totálně sjeté, proto nás předjely oba Red Bully. Ale my jsme mu nebyli schopni poskytnout lepší strategii, aby se dostal zpátky dopředu,“ popisuje promarněný Němcův triumf Fernley.

Sdílejte na:
Zavřít