GP2 ve Spielbergu: Evans a King mohou děkovat dešti…

GP2 ve Spielbergu: Evans a King mohou děkovat dešti…

Čtvrtý podnik sezony 2016 ovlivnilo z velké části počasí a nejvíce štěstí za daných okolností měli Mitch Evans s Jordanem Kingem.

Nevyzpytatelné počasí července 2016 přálo borcům GP2 jen v pátek. Volný trénink se konal za téměř tropických teplot a svou formu z Baku při tom potvrdil nejrychlejším časem Antonio Giovinazzi. Po silném poledním dešti se i kvalifikace jela za sucha. Po první sérii rychlých pokusů to byl junior Red Bullu Piere Gasly, kdo si před Sirotkinem a Giovinazzim zapsal nejlepší čas. O postavení na startu ovšem měly rozhodnout závěrečné pokusy na zbrusu nových pneumatikách. Pole-position si při tom zajistil Rus Sergej Sirotkin, když se o šest tisícin sekundy prosadil před Giovinazzim. Gaslymu patřila dohromady s Ghiottem druhá startovní řada, za nimi se kvalifikovali Markelov s Marciellem a Rowland s Lynnem. Domácí René Binder, který u ART zaskakoval za suspendovaného Macušitu, si zapsal jen 16. čas.

„Pole-position je sice hezká věc, vidím ale problémy s drženlivostí pneumatik. V závodě bude všechno možné,“ nevyzařoval poleman Sirotkin příliš sebevědomí. Také Giovinazzi byl opatrný: „Sirotkin a ostatní mají mnohem více zkušeností s pneumatikami než já – nebude to pro mne lehké“  – a to ještě nevěděli, jaký chaos na GP2 odpoledne čeká…

Štěstí ohledně počasí GP2 v sobotu odpoledne opustilo. Startovalo se sice za přijatelných teplot, ale pod hrozivě zataženou oblohou. Sirotkin nevyrazil dobře a ještě před první zatáčkou ztratil vůči Giovinazzimu a Gaslymu dvě místa. Ještě hůře dopadl divoký Canamasas, když po 300 metrech přeletěl přes Jeffryho…

Pierre Gasly, který by rád brzy postoupil do kokpitu Toro Rossa-F1, se „doma“ musel ukázat. V šestém kole se skutečně prodral na první místo a Giovinazzimu lehce ujel. Za nimi se ustálilo pořadí Sirotkin, Ghiotto, Marciello, Markelov a Nato.

Krátce před poločasem začalo pršet, což mělo pořadím náležitě zamíchat. Jako prvního překvapilo mokro lídra Gaslyho: možné první vítězství zahodil ve štěrku třetí zatáčky, což doktor Marko jistě neviděl rád… Špička zůstala na pneumatikách bez vzorku, na což brzy doplatil uklouznutím v první zatáčce i Giovinazzi. S těmito složitými okolnostmi se na čas nejlépe dokázal vypořádat Marciello. Několik kol vedl, než ho dobrý Giovinazzi znovu odsunul na druhé místo.

Všechno ale mělo dopadnout úplně jinak. 12 kol před koncem byl závod kvůli nehodě Kirchhoefera neutralizován, což znamenalo výhodu pro všechny, kteří již měnili pneumatikami. Na špičce se proto najednou objevili Mitch Evans se Seanem Gelaelem ze stáje Adrana Campose, kteří v závodě doposud nehráli roli. Gelaelova tatíka, jehož firma KFC-Indonesia celý tým financuje, to jistě radovalo… Teď měnili i jezdci ze špičky pole a nastalý chaos vyvrcholil, když Markelov vletěl do svodidel při výjezdu z boxů. Vedení závodu nato rozhodlo, že kvůli troskám Rusova vozu na trati závod přeruší červenou vlajkou!

Po úklidu zbýval již jen čas na rozhodující dvanáctiminutový sprint. Zkušený chráněnec Marka Webbera, Evans si tuto darovanou příležitost nenechal ujít a s přehledem si zajel pro první vítězství sezony. Udivil i Gelael, když dokázal udržet druhé místo před Marciellem až do cíle. Čtvrtý skončil Ghiotto před Erikssonem, Rowlandem a Natem. Andreje Sirotkina jeho osmá pozice dlouho netěšila (pokud vůbec): za přestupek za Safety Carem byl odsunut z bodovaných míst. Rusovo místo tak připadlo Kingovi před Picem a Latifim.    

Po zkušenostech z předešlého závodu GP3 nechalo vedení závodu i GP2 v nedělním dešti startovat za Safety Carem. Po třech kolech za vodícím vozem se smělo závodit a první dvě místa s úspěchem obhájili jezdci Racing Engineeringu, Jordan King a Norman Nato. Za velmi špatné viditelnosti se celé pole kupodivu bez nehod protáhlo první i druhu zatáčkou, než se ve třetí srazili Pic s Gelaelem. Na trať tedy znovu vyjel Safety Car.

Relativně rychle se ovšem opět smělo závodit a vedoucí dvojici na záda dýchal především Oliver Rowland, který se po osmi kolech posunul před Nata na druhé místo, v čemž mu brzy následovali i Marciello a Ghiotto. Všichni se pak vrhli na vedoucího Kinga. V dalším průběhu závodu pršet přestalo a trať osychala, což někteří piloti z chvostu pole využili k výměně na slicky.

Jordan King ovšem šikovně chladil své obutí a „přežil“ senzační závod plný soubojů a předjíždění na prvním místě až do šachovnicového praporku. Vyhrál tak svůj první závod GP2. Na stupínek vítězů ho doprovodili krajané Rowland s Lynnem. Zbývající body vybojovala italská dvojice Marciello s Giovinazzim před Sirotkinem, Gaslym a Evansem.

Šampionát GP2 se i v Rakousku prezentoval velmi vyrovnaně a tomu odpovídá i situace v celkové tabulce, kde se zatím nikdo nedokázal rozhodně odpoutat.

Bodovaná místa sobotního závodu GP2 ve Spielbergu

1. Mitch Evans, Campos
2. Sean Gelael, Campos
3. Raffaele Marciello, Russian Time
4. Luca Ghiotto, Trident
5. Jimmy Eriksson, Arden
6. Oliver Rowland, MP
7. Norman Nato, Racing Engineering
8. Jordan King, Racing Engineering
9. Arthur Pic, Rapax
10. Nicolas Latifi, DAMS         

Bodovaná místa nedělního sprintu GP2 ve Spielbergu

1. Jordan King, Racing Engineering
2. Oliver Rowland, MP
3. Alex Lynn, DAMS
4. Raffaele Marciello, Russian Time
5. Antonio Giovinazzi, Prema
6. Andrej Sirotkin, ART
7. Pierre Gasly, Prema
8. Mitch Evans, Campos

Stav šampionátu GP2 po osmi závodech

1. Raffaelle Marciello           66 b.
2. Mitch Evans                     56 b.
3. Norman Nato                   55 b.
4. Artem Markelov               54 b.         

Sdílejte na:
Zavřít