Statistiky a fakta po závodě v Německu: Co spojuje Hamiltona, Vettela a Schumachera?

Statistiky a fakta po závodě v Německu: Co spojuje Hamiltona, Vettela a Schumachera?

Web Auto Motor und Sport dává po každém závodě Formule 1 dohromady to nejzajímavější ze světa faktů a statistik. Nejinak tomu bylo i po závodě na německém Hockenheimu. Co redaktory nejvíce zaujalo?

#1

V prvních čtyřech velkých cenách letošní sezony získal Nico Rosberg za čtyři vítězství 100 bodů, naopak stájový kolega Lewis Hamilton jen 57. V posledních čtyřech závodech se situace obrátila, úřadující mistr světa má na svém kontě čtyři vítězství a 100 mistrovských bodů, naopak Rosberg 57.

#2

Lewis Hamilton získal na okruhu Hockenheim letošní první vítězství stylem start/cíl, vedl ve všech kolech velké ceny. Celkově je to v jeho kariéře osmý takovýto počin.

#3

Hamilton se v Německu dostal před Sebastiana Vettela ve statistice počtu kol odjetých v čele závodu. Pilot Mercedesu jich má na svém kontě 2 732, Vettel 2 677. V tomto ohledu je absolutním rekordmanem Michael Schumacher s 5 111 koly.

#4

Úřadující mistr světa vyhrál během jednoho měsíce hned čtyři velké ceny. To se ještě nikomu v historii Formule 1 nepodařilo. Jedinou příležitost měli piloti v červenci 2005, tenkrát se během čtyř závodů radovali z triumfu Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya a Kimi Räikkönen. Letos to přitom nebylo naposledy, kdy se jely čtyři závody v jednom měsíci. Další nás čekají už v říjnu, kdy se pojedou velké ceny v Malajsii, Japonsku, USA a Mexiku.

#5

Po kolizi pilotů Mercedesu v Belgii 2014 vyhrál Lewis Hamilton šest následujících závodů ze sedmi. Po letošní havárii ve Španělsku je situace totožná, opět ve prospěch britského závodníka.

#6

Kdyby se do celkového pořadí nezapočítávala Velká cena Německa, byli by na tom piloti stříbrných šípů co do zisku mistrovských bodů naprosto totožně.

#7

Poprvé v historii nabídla sezona Formule 1 hned dva závodníky, kterým se podařilo získat čtyři vítězství v řadě. Pilot, kterému se toto podařilo v jednom ročníku, získal vždy mistrovský titul. To už ale po letošní sezoně platit nebude.

#8

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel mají na svém kontě aktuálně sedm titulů a 91 vítězství. Stejnou bilanci drží i Michael Schumacher.

#9

A znovu Hamilton. Ten v posledním závodě vybojoval své již třetí vítězství na německé půdě. Více jich má už pouze Michael Schumacher.

#10

Nico Rosberg získal na domácí půdě 27. pole position, čímž se v historických tabulek probojoval před Miku Häkkinena na deváté místo.

#11

Již ve třetím závodě v řadě startoval Mercedes z první řady Red Bull z druhé a jedno Ferrari z pátého místa.

#12

Už posedmé v letošní sezoně se stalo, že jezdec startující z pole position nebyl po prvním kole ve vedení.

#13

Daniel Ricciardo odjel o víkendu v Německu svou stou velkou cenu ve Formuli 1, přesně polovinu z toho za tým Red Bull. Nejblíže ze současného startovního pole má k této hranici Romain Grosjean, který má na svém kontě 95 závodů.

#14

V posledních čtyřech závodech vybojoval výše zmíněný australský jezdec páté, čtvrté, třetí a druhé místo. Ve Spa by tak mohl šňůru zakončit vítězstvím, které na tomto okruhu získal před dvěma lety.

#15

Max Verstappen je jediným pilotem, který v prvních dvanácti závodech sezony obsadil všechna místa od prvního po šesté.

#16

Esteban Gutiérrez odjel svou padesátou velkou cenu ve Formuli 1, na mistrovské body se však probojoval pouze jednou. Už třikrát byl v letošní sezoně velmi blízko, skončil jedenáctý, těsně pod body.

#17

Red Bull poprvé od loňského závodu v Maďarsku dostal oba vozy na stupně vítězů.

#18

Od startu éry hybridních pohonných jednotek jsme měli 50 velkých cen, do nichž 47x startoval z pole position Mercedes.

#19

Vůbec poprvé v historii Sauberu startovali oba závodníci z posledních dvou míst.

#20

Marcus Ericsson startoval už potřetí v řadě z posledního místa. Švédský závodník je však na něco podobného zvyklý, protože v roce 2014 působil v Caterhamu, týmu z chvostu startovního pole.

#21

Kolegové Nico Hülkenberg a Sergio Pérez skončili na Hockenheimu na sedmém a desátém místě. Stejný výsledek zaznamenali závodníci týmu Force India na stejném okruhu před dvěma lety.

#22

Pro Sebastiana Vettela to byla už osmá velká cena před domácím publikem. Vždy dokázal bodovat, vítězství se ale dočkal pouze jednou.

#23

Ze závodu v Německu odstoupili pouze dva závodníci. Oba z Brazílie a oba se jmenují Felipe.

Sdílejte na:
Zavřít