Německá F4: Schumacher a Mawson havarují, rozhodne poslední podnik

Německá F4: Schumacher a Mawson havarují, rozhodne poslední podnik

Zajímavý duel o titul mistra německé Formule 4 vrcholil v neděli havárií Micka Schumachera a Joey Mawsona, nacož byl závod předšasně ukončen. Paralela ke kariéře Mickova velkého otce Michaela, který svého času neváhal, se takovým způsobem prosadit, je ovšem dána jen na první pohled – nebyl to Mick, kdo srážku vyvolal.

Také některým aktérům německé Formule 4 očividně došel finanční dech a do holandského Zandvoortu se k předposlednímu podniku šampionátu dostavilo „jen“ 32 účastníků. Jména na špičce ale zůstala ta samá: pole-position pro první sobotní závod si vybojoval lídr celkového hodnocení Joey Mawson před Davidem Ortmannem, Lirimem Zendelim a domácím borcem Jenneauem Esmeijerem. Mawsonův velký soupeř Mick Schumacher směl vyrazit pouze z pátého místa.

Joey Mawson si na startu počínal jako budoucí šampion a během první poloviny závodu si dokázal vybudovat třísekundový náskok na Ortmanna s Zendelim. Tento náskok mu byl ale k ničemu, když se otočila nejmladší jezdkyně mistrovství Sophia Floerschová a pole se znovu „srazilo“ za Safety-Carem.

Australan nechyboval ani po re-startu a dojel si pro zasloužené osmé vítězství roku. Nové situace ovšem využil Mick Schumacher, který v Tarzanově zatáčce předjel třetího Zendeliho. I tak znamenal výsledek dalších deset bodů ve prospěch Mawsona oproti Schumacherovi v celkovém hodnocení.

 

Výhodu nejlepší startovní pozice do druhého sobotního závodu měl David Ortmann před Zendelim, Esmeijerem a Drugovichem. Favorité Schumacher a Mawson se kvalifikovali jen pro místa šest a dvanáct, což slibovalo zajímavou podívanou na jejich stíhací jízdy. Sliby chyby…

Ortmann vyrazil do závodu perfektně a prvním kolem za sebou provedl týmového kolegu ze stáje Muecke, Lirima Zendeliho. Výbornou reakci ukázal i Schumacher, který se posunul kupředu na třetí pozici. Mawson byl po prvním kole desátý. K polovině závodu se pořadí na bodovaných místech nezměnilo – až na jedinou výjimku. Byl jí Mawson, který se posunul kupředu na osmé místo. Australan ale poté „zůstal viset“ za Rakušanem Preiningem. Osm minut před koncem se pokusil v Tarzanově zatáčce o předjetí, Preinig ho blokoval a urazil mu přední spoiler. Jezdec Van Amersfoort Racingu tedy zůstal bez bodů, zatímco Schumacher poněkud zklamal pasivní jízdou na třetím místě. Nikdy se nepokusil o útok na vedoucí vozy týmu Muecke a raději sebral jisté body za vítězem Ortmannem a Zendelim, čímž zkrátil Mawsonův náskok o 15 bodů. Jeho otec by si v podobné situaci jistě počínal agresivněji…

 

Pole position pro nedělní závod připadla desátému ze sobotního dopoledne, Julianovi Hansesovi z týmu Timo Scheidera. Pršelo a nejlepší odpich předvedl po několika kolech za Safety-Carem ze třetí pozice Kanaďan Kami Laliberte. Závodilo se ovšem jen čtvrt hodiky, než trať zatarasily vraky dvou nezávislých nehod. Tu první vyvolal nedočkavý a rozjetý Joey Mawson, když se pokusil předjet Micka Schumachera a jeho kolegu Juana Manuala Correu najednou. Australanův vůz uklouzl na louži a vrazil do Schumachera. V pomalém esíčku za boxy ve stejný okamžik havarovalo šest vozů z chvostu pole. Závod byl přerušen a komisaři později rozhodli, že jej znovu neodstartují. Hodnotilo se tedy pořadí předešlého kola, za které se ovšem rozdělovaly jen poloviční body. Se šťastným Laliberém směli na stupínek vítězů Jihoafričan Aberdein a Brazilec Drugovich. Schumacher byl hodnocen jako šestý a Mawson jako osmý, čímž Němec opět několik bodíků na Australana dotáhl.

Šampionát tak zůstane nerozhodnut až do jeho posledního podniku v Hockenheimu za pět týdnů. Mawson má na Schumachera při možném maximálním zisku 75 bodů uklidňující náskok 39 bodů.

 

Stav německé Formule 4 před posledním podnikem:

1. Joey Mawson             324 b.

2. Mick Schumacher      285 b.

3. David Ortmann          223 b.

4. Kim Schramm            163 b.

5. Thomas Preining        142 b. 

Sdílejte na:
Zavřít