GP3 na Monze: Leclerc poražen Brity a týmovými kolegy

GP3 na Monze: Leclerc poražen Brity a týmovými kolegy

Lídr šampionátu GP3, Charles Leclerc sice do víkendu v Itálii vykročil dobře, v závodech ale zůstal mnoho dlužen. V sobotu ovládli pořadí Britové Dennis, Aitken a Hughes a v neděli de Vries s Albonem. Lídrem tabulky ovšem Leclerc zůstává i před posledními čtyřmi závody sezony.

Lídr šampionátu GP3 Charles Leclerc (ART) nejprve potvrdil svou dobrou formu nejlepším časem kvalifikace. Své nejrychlejší kolo si tentokrát schoval až na závěr session – kdo od něj ovšem očekával podobné superlativy i v závodech, toho junior Ferrari zklamal. Za ním se k prvnímu sobotnímu startu směli seřadit Jake Dennis, Jack Aitken, Alex Albon, Kevin Joerg a Nirei Fukuzumi.

Leclerc do závodu vyrazil dobře, s bojem o vítězství ovšem neměl mít co dělat. V šestém kole ho Dennis čistě vybrzdil před první šikanou a druhý vůz týmu Arden s Aitkenem v kokpitu předvedl opakování tohoto manévru hned o kolo později. Výhradně britský stupínek vítězů za Dennisem a Aitkenem v Itálii doplnil Jake Hughes, když monackého pilota předjel o sedm kol před cílem. Leclerca tato „trojitá porážka“ ovšem asi příliš nebolela, jeho největší rivalové v boji o titul, Albon a Fuoco totiž dojeli až za ním na pozicích šest a sedm. V Monze si opět výborně vedla i jediná žena v poli, Tatjana Calderonová. Třiadvacetiletá jezdkyně z Bogoty dojela jako desátá pro bod.

„To, že dnes pojedu o vítězství, mi bylo jasné již po kvalifikaci. Auto zde prostě sedí výborně a můj inženýr si teď musí oholit jeho dlouhý plnovous,“ zářil po svém prvním vyhraném závodě GP3 a po vyhrané sázce Dennis.

Nedělní poleman Antonio Fuoco  využil výhody nejlepší startovní pozice zpočátku na výbornou a první kolo před „svým“ publikem vedl, již při druhém průjezdu první šikany se před něj ale dokázal vtěsnat Alex Albon. Fuoco hned na to ztratil i druhé místo vůči de Vriesovi, zatímco se na honičku za prvními třemi vydal i sobotní vítěz Dennis. Již ve čtvrtém kole se za nimi ovšem bouralo: Leclerc a týmový kolega Fukuzumi se střetli v zatáčce Lesmo a strhli s sebou do štěrku i dobrou Calderonovou.

Po dvou kolech úklidu a neutralizace si to o vedení rozdali zbývající dva jezdci týmu ART. De Vries se brzy vecpal před Albona do čela, přičemž měl Anglo-Thajec plné ruce práce s Fuocem, Dennisem a Aitkenem za ním. Oba britští přátelé si to ale tentokrát rozdali především mezi sebou a Ital si tak za vítězem De Vriesem (vyhrál poprvé) a Albonem dojel pro důležité body za třetí místo.

V ohledu na celkový šampionát znamenaly výsledky z Monzy další zostření situace. Vedle Leclerca to jsou pořád ještě Albon s Fuocem, kteří si mohou dělat oprávněné naděje. 

Stav šampionátu GP3 čtyři závody před koncem sezony

1. Charles Leclerc              177 b.
2. Antonio Fuoco                153 b.
3. Alexander Albon             145 b.
4. Nyck de Vries                 104 b.
5. Jake Dennis                      96 b.

Sdílejte na:
Zavřít