Velká cena Singapuru #15

Velká cena Singapuru #15

Patnáctou velkou cenu sezony 2016 hostí Singapur. Místní závod se sice nepyšní dlouhou historií, stihl se do ní však nesmazatelně zapsat jako první velká cena Formule 1 odjetá pod umělým osvětlením.

První Velká cena Singapuru se uskutečnila v roce 2008 a od té doby se stala trvalou součástí kalendáře Formule 1. Ačkoliv se na tomto městském okruhu odjelo již osm velkých cen, na stupínku nejvyšším se stále střídají tři stejná jména. Jedná se o „exkluzivní“ skupinu závodníků – Fernanda Alonsa, Lewise Hamiltona a Sebastiana Vettela. Posledně jmenovaný, Sebastian Vettel, je z této trojice v Singapuru nejúspěšnější, když se může pyšnit čtyřmi prvními místy, kdy kromě hattricku z let 2011, 2012 a 2013, dokázal zvítězit v loňské velké ceně 2015. Fernando Alonso a Lewis Hamilton mají tedy logicky oba dva po dvou vítězstvích. Španělský závodník zvítězil v premiérové velké ceně roku 2008 a poté v roce 2010 a britský závodník se radoval v roce 2009 a také 2014.

Co se týče týmů, počet vítězů je vyšší, na rozdíl od závodníků. Monopost na prvním místě dovezlo do cíle celkem pět týmů. Tři vítězství, tedy nejvyšší počet, drží prozatím Red Bull, ale Ferrari mu dýchá na záda se dvěma prvenstvími. Po jednom prvním místě poté mají McLaren a Mercedes. Průběh úvodní velké ceny není třeba nutno připomínat, každý si zajisté vzpomene na Crashgate aféru, kdy úmyslně způsobená nehoda Nelsona Piqueta mladšího dopomohla k vítězství Alonsovi. Felipe Massa a zejména mnozí jeho příznivci přemítají, jak by dopadl boj o mistrovský titul v roce 2008 nebýt tohoto incidentu. O čem ale nikdo přemítat nemusí, je fakt, že Velká cena Singapuru pravidelně atakuje limit dvou hodin a někdy se dostane již přes něj a musí být uměle zkrácena. Nejinak tomu bude zajisté i v tomto ročníku. Kdo se stane ale jejím vítězem, zda někdo ze zde zmíněné trojice či do řad úspěšných pronikne někdo nový, můžeme sledovat již tuto neděli 18. září 2016 od dvou hodin odpoledne.

Sdílejte na:
Zavřít