ONLINE: Velká cena USA 2016

ONLINE: Velká cena USA 2016

Živý komentář k závodu Velké ceny USA 2016. Pro načtení nejnovějšího komentáře znovu načtěte stránku.

Závod začíná ve 21:00.

Sobotní kvalifikaci naprosto ovládly vozy Mercedesu. Lewis Hamilton poprvé získal na Okruhu Amerik pole-position po překonání týmového kolegy a lídra šampionátu, Nica Rosberga.

Red Bull opět potvrdil, že získal převahu nad týmem Ferrari. Oba jezdci Red Bullu se umístili na startovním roštu před jezdci Ferrari. Daniel Ricciardo porazil Maxe Verstappena, zatímco u Ferrari byl rychlejší Kimi Räikkönen.

Za šestým Vettelem bude stát Nico Hülkenberg ve Force Indii, na osmém a devátém místě se postaví vozy Williamsu v pořadí Bottas – Massa. První desítku doplní Carlos Sainz.

Okruh Amerik je jedním z nejnovějších přírůstků do kalendáře Formule 1, první závod se zde jel v roce 2012. Je velmi oblíbený mezi závodníky i fanoušku. Okruh byl navržen tak, aby se jeho zatáčky podobaly některým slavným originálům. Nakonec vznikla velmi unikátní trať testující jezdce i vozy ze všech různých hledisek. Pro více informací o okruhu zamiřte sem

 

Komentář

Skrz pole máme několik na první pohled rozdílných strategií. HAM, ROS, VES, ALO, KVY, GUT, PAL, ERI, MAG a WEH startují na měkkých pneumatikách. NAS a OCO jedou na středně tvrdých a zbytek pole jede na super-měkkých pneumatikách.

ZK – Zahřívací kolo bylo zahájeno. Lewis Hamilton se jako první odlepuje ze svého startovního místa a vede všech 21 vozů za sebou.

1/56 – Závod byl odstartován! Lewis Hamilton měl čistý start a udržel si vedení závodu. Räikkönen předjel Verstappena. Rosberg se propadl za Ricciarda. Hülkenberg se v první zatáčce nevyhnul kontaktu a hlásí velké poškození. Vettel se snaží tlačit na pátého Verstappena, zatím neúspěšně. Bottas hlásí punkturu pneumatiky.

2/56 – Pořadí po prvním kole – HAM, RIC, ROS, RAI, VES, VET, MAS, SAI, ALO, GUT… V boxech máme Hülkenberga a Bottase. Bottas nasadil měkkou směs pneumatik, Hülkenberg je stále u svého týmu.

3/56 – Button tlačí na desátého Gutierreze. Alonso je na devátém místě a McLarenu by se další body hodily. Button zaútočil v první zatáčce, ale Mexičan si to velmi hezky pohlídal. Nico Hülkenberg odstoupil ze závodu po pouhém jednom kole. Smůla pro něj, nicméně stále ho může těšit nový kontrakt s Renaultem.

4/56 – Hamilton využil toho, že se Ricciardo na startu dostal před Rosberga a pomalu si začíná stavět náskok. Zajíždí jedno nejrychlejší kolo za druhým. Rosberg má smůlu v tom, že Ricciardo před ním i Räikkönen za ním jedou na super-měkké směsi pneumatik, takže nedokáže tlačit na Ricciarda a zároveň ujet Räikkönenovi. Nicméně měkká směs by samozřejmě měla vydržet déle,, otázka je, zda-li ale tou dobou neztratí příliš mnoho času.

6/56 – Felipe Nasr a Esteban Ocon jsou vyšetřování za menší potyčku, kdy jeden druhého vytlačil z trati. Nakonec z toho ale nic není, závodní incident. Poté se začíná vyšetřovat incident mezi Hülkenbergem a Bottasem na startu, která pro Hülkenberga znamenala odstoupení a pro Bottase pitstop. Mezitím Perez předjel třináctého Kvyata na brzdách na zadní rovince.

7/56 – Na jedenáctém a dvanáctém místě jedou dva domácí Haasy za sebou, Grosjean předjel svého kolegu Guttiereze a nyní se snaží dohnat desátého Buttona. Za Gutierrezem je už i Perez.

8/56 – A Perez si na Gutierreze dovolil switch-back v první zatáčce a posouvá se na dvanácté místo. Perez a Sainz jsou nyní vyšetřování za kontakt v prvních kolech.

9/56 – Do boxů zajíždí Daniel Ricciardo a Kimi Räikkönen – tedy piloti na super-měkkých pneumatikách. Na trať se vrací ve stejném pořadí. Ricciardo se vrací na osmém místě, Räikkönen na devátém, ale díky vyšší rychlosti se před něj dostal Jenosn Button. To pro Räikkönena není ideální. Nicméně Räikkönen se před Buttona dostal ještě před zadní rovinkou, ten se snaží útočit nazpátek, ale Räikkönen si to hlídá.

10/56 – Max Verstappen navzdory měkké sadě pneumatik na jeho voze zajíždí do boxů o kolo později. Vrací se na desátém místě za Buttonem. S Buttonem se moc dlouho nepáral, prodral se kolem něj v prvním sektoru v esíčkách. Hamilton je povoláván do boxů. A Rosberg také. Ale nakonec Hamilton zůstává na trati, do boxů zajíždí jenom Rosberg a dostává středně-tvrdou směs pneumatik. Vrací se těsně před Räikkönenem, který se právě dostal kolem Alonsa na sedmém místě.

11/56 – Hamilton v boxech, vedení přejímá Vettel, který ještě nebyl v boxech, stále jede na super-měkké směsi.

12/56 – Alonso po svém boxu je na třináctém místě a stěžuje si na to, že je to katastrofa.

13/56 – Verstappen na měkké sadě pneumatik je rychlejší než Ferrari Kimiho Räikkönena a dostává se kolem něj na zadní rovince. Räikkönen se ale nevzdává a snaží se najít cestu zpátky, nicméně v rychlých zatáčkách třetího sektoru je Red Bull zkrátka rychlejší.

14/56 – Vettel povoláván do boxů po 14 kolech na super-měkké směsi. Žluté vlajky v prvním sektoru kvůli některých úlomkům z vozů. Vettel se vrací do závodu o kus za Räikkönenem.

16/56 – Verstappen je momentálně držitelem nejrychlejšího kola závodu, Red Bull na měkkých pneumatikách létá. Na druhou stranu Räikkönen týmu před rádio hlásí, že s měkkou směsí není příliš spokojený.

17/56 – Gutierrez jede na posledním místě, velmi pomalu, zablokoval kola, zřejmě problém s brzdami, které Haas trápí už delší dobu. Mezitím si Verstappen už zvládl dojet za záda Nica Rosberga.

18/56 – Gutierrez v boxech, přezuli ho, zkontrolovali kola a chtěli vyslat zpět na trať, ale vůz nakonec v pitlane zůstal a končí.

19/56 – Rosberg se pomalu dotahuje na Ricciarda na druhém místě, ale Verstappen na něj zezadu hodně tlačí, na zadní rovince už měl DRS, ale byl hodně daleko.

20/56 – Verstappen dostal zprávu, aby se hlavně postaral o to, aby na této sadě pneumatik dojel plánovaný stint, odpověď zněla „Nejsem tu proto, abych dojel na čtvrtém místě!“

21/56 – Jenson Button útočí na desátého Daniila Kvyata. Kvyat zatím ještě nebyl v boxech.

22/56 – A to už není pravda, Kvyat v boxech na konci 21. kola. Musel si odpykat 10 stop&go předtím, než na něm začali mechanici pracovat.

23/56 – Vettel velmi rychle dohání Kimiho Räikkönena, má o šest kol mladší měkkou směs pneumatik, obě Ferrari jedou za sebou.

24/56 – Räikkönen v boxech a Vettel má před sebou volnou cestu k Verstappenovi, který je nyní také pomalejší než on. Přezouvá na červenou super-měkkou směs, vypadá to na tři zastávky. Vrací se na trať před Felipem Massou na šesté místo.

25/56 – Ricciardo zajíždí do boxů o kolo později. Na rozdíl od Räikkönena přezouvá na středně-tvrdou směs.

27/56 – Verstappen v boxech, ale problém! Tým na něj vůbec nebyl připraven! Tým se ho ptá přes rádio proč zajel do boxů, Verstappen se omluvil, že si myslel, že dostal zprávu, aby zajel do boxů. Chyba pilota. Vrátil se na trať na sedmé místo za Massou.

28/56 – Momentální pořadí TOP10: HAM, ROS, VET, RIC, RAI, MAS, VER, SAI, ALO, BUT. Grosjean s Perezem v boxech, oba plánovaně. Mezitím Räikkönen jede na pátém místě za Ricciardem a na super-měkké směsi je mnohem rychlejší, než Australan na středně-tvrdé směsi.

30/56 – Sebastian Vettel je v boxech, stejně tak Felipe Massa. A Verstappen má problémy! Jede po zadní rovince velmi velmi pomalu. Hlásí, že něco bouchá do motoru a že čím rychleji jede, tím více to dělá problémy. Nicméně nezastavil, a jede dále velice pomalu směrem k boxům.

31/56 – A Verstappen si to po pár zatáčkách rozmyslel a parkuje svůj Red Bull ve třetím sektoru a díky tomu máme na trati Virtuální Safety Car. Do boxů zajíždí Sainz, Alonso, Hamilton. Rosberg také nakonec zajíždí do boxů. Oba přezuli na středně-tvrdou směs pneumatik.

32/56 – Člověk by čekal, že Ferrari do boxů pozve Räikkönena, který jede na strategii, která nevypadá moc nadějně. Ale místo toho ho nechávají i během virtuálního safety caru pomalu kroužit po trati na špatných pneumatikách, se kterými stejně za chvíli bude muset do boxů.

33/56 – Virtuální Safety Car končí.

35/56 – Palmer jede téměř celý závod přímo za Magnussenem a nejinak je tomu i nyní. Tým zjevně nechce souboj ovlivňovat rozkazem, je to souboj na život a na smrt, protože oba usilují o jednu volnou sedačku v týmu. Palmer do vysílačky téměř křičí, aby ho Magnussen pustil před sebe, když je pomalejší.

36/56 – Räikkönen je nyní o sekundu a půl za Ricciardem, pomalu se ale blíží jeho čas pitstopu navíc, nevyhnutelný následek rozhodování stratégů Ferrari, které tuto sezonu nebylo tím nejlepším.

37/56 – Vettel má zřejmě problémy se zadním křídlem blíže nespecifikované povahy. Räikkönenova alternativní strategie znamená, že Räikkönen je momentálně držitelem nejrychlejšího kola závodu.

38/56 – Räikkönen začíná ztrácet na Ricciarda a Vettel se dotahuje. Ferrari už by ho mělo zavolat do boxů.

39/56 – A vskutku, Räikkönen je v boxech, nasazuje měkkou sadu pneumatik. A Räikkönen zastavuje za výjezdem z boxů! Tým ho zastavil, na voze zůstala přichycena jedna z pistolí na připevnění kol k vozu. Další bizarní chyba u Ferrari.

40/56 – A Räikkönen končí. Vůz sjel zpět do pitlane, ale tam na něj nečekali žádní mechanici a Räikkönen končí po chybě mechaniků.

41/56 – Ferrari je vyšetřováno za nebezpečné vypuštění z boxů.

43/56 – Mezitím Hamilton si udržuje velmi pohodlný náskok před Rosbergem. Za nimi jede Ricciardo s Vettelem. Na pátém místě jede Carlos Sainz, na šestém Massa, pak Alonso, Perez. První desítku doplňuje Button a Grosjean.

46/56 – Felipe Massa zaútočil na pátého Sainze, který se ale ubránil. Mezitím to zezadu sleduje Alonso, který je rychlejší a nyní se na ně dotáhl.

47/56 – Alonso už je nalepený za Massou, uvidíme, co z toho bude na rovince. Nic, Honda i s DRS na Mercedes ve Williamsu nestačí.

49/56 – Palmer jede na třináctém místě, za ním jede Magnussen, po posledních pitstopech si prohodili místa, ale nyní se Magnussen dostává zpátky na třinácté místo. Kvyat mezitím předjel jedenáctého Ericssona, díky čemuž se ulevilo všem v Manoru. Protože kdyby Ericsson v Sauberu dojel na desátém místě, tak v poháru konstruktérů Manor předežene a ten tak přijde o značnou sumu peněz.

52/56 – Fernando Alonso stále jede blízko za Massou, který jede blízko za Sainzem. Sainz s rok starým motorem Ferrari se stále zvládá bránit. A Alonso útočí na Massu! Došlo ke kontaktu a Španěl svého bývalého kolegu vytlačil z trati ven. Incident bude vyšetřen po závodě.

54/56 – Felipe Nasr útočí na patnáctého Bottase, ale zatím se nic nemění. Mezitím je v boxech Sebastian Vettel, který měl obrovský náskok na pátého Sainze a odbyl si tak pitstop zdarma. Vettel nazul super-měkkou směs pneumatik, zřejmě si chce spravit náladu nejrychlejším kolem závodu, které do teď drží jeho kolega Räikkönen, který už v závodě nepokračuje.

55/56 – Felipe Massa v boxech, má punkturu pneumatiky, zřejmě z kontaktu s Alonsem.

56/56 – Alonso v posledním kole ještě útočí na pátého Sainze. A na zadní rovince se to Alonsovi povedlo! Ale Alonso vyjel mimo trať po zablokování kol, ale Sainzovi už vůz také moc nedrží na trati. Mezitím si Vettel zajel onen nejrychlejší čas závodu na nových super-měkkých pneumatikách.

KONEC! Lewis Hamilton vyhrává Velkou cenu USA 2016! Rosberg dojíždí na druhém místě, Daniel Ricciardo je na třetím místě. Na čtvrtém místě dojel Vettel s nejrychlejším kolem závodu. Na pátém místě do cíle dorazil Fernando Alonso, nad kterým ale ještě visí hrozba penalizace za kontakt s Massou, kvůli kterému Massa musel do boxů. Na šestém místě dojel Sainz, Massa nakonec skončil sedmý, Perez osmý, Button devátý, Grosjean desátý, Magnussen jedenáctý, Kvyat dvanáctý, Palmer třináctý, Ericsson čtrnáctý, Nasr patnáctý, Bottas šestnáctý, Wehrlein sedmnáctý a Ocon osmnáctý.

Odstoupilo docela dost vozů – Räikkönen, Verstappen, Gutierrez a Hülkenberg.

Sdílejte na:
Zavřít