Smutný příběh Gunnara Nilssona

Smutný příběh Gunnara Nilssona

Gunnar Nilsson se jako historicky třetí závodník švédské národnosti zapsal mezi vítěze Velké ceny Formule 1. Jeho slibně rozjetou kariéru však ukončila zákeřná nemoc.

Celým jménem Gunnar Axel Arid Nilsson se narodil 20. listopadu 1948 ve švédském Helsingborgu. Z počátku vůbec neuvažoval o kariéře závodního jezdce. Po ukončení studií zamířil na vojnu, kde se přidal k námořnictvu. Po návratu založil se svým kamarádem Danem Molinem odtahovou službu. A právě jeho kamarád Molin mu prodal svůj vůz třídy Formule Super Vee, a tak se stalo, že se, v poměrně pozdním věku takřka 24 let, začala u Nilssona probouzen láska k motoristickému závodění. Švédův raketový postup vzhůru byl způsoben dvěma faktory. Tím první je nesporný obrovský talent a tím druhým dostatek financí.

S otcovými penězi v zádech si dokázal v roce 1973 vyjednat místo v týmu Ecurie Bonnier a účastnit se tak série Formule Super Vee, díky zmiňovanému talentu a zvláštní náhodě dokázal rychle postoupit do Formule 2 a hned vybojovat ve svém prvním závodě čtvrté místo. Měla bych se ale také zmínit, o jakou zvláštní náhodu se jednalo. Nilsson se jel do německého závodiště v Norimberku – Norisringu – zúčastnit závodu Super Vee, ale jelikož jednomu z týmů (Team Pierre Robert) Formule 2 nedorazil závodník, mohl se ho místo něj zúčastnit Gunnar. V roce 1974 se s vlastním vozem March účastnil Formule 3. O rok později se stal jako tovární jezdec Marchu celkovým vítězem britské Formule 3, kde obstál ve velké konkurenci. V témže roce se také zúčastnil Formule Atlantic, kde si připsal pět vítězství a konečné druhé místo. To už ho nějakou dobu sponzoroval Rolf Nilsson (pouze shoda jmen), který finančně podporoval mladé švédské závodníky.

Díky všem těmto jeho úspěchům nebylo divu, že se o něj začaly zajímat i týmy z Formule 1, ať už šlo o Williams, March, Brabham… Za March závodil v nižších sériích a byl i jeho náhradníkem pro Formuli 1, proto chtěl Nilsson u tohoto týmu zůstat. Mezitím se ale v Lotusu rozhádali jeho krajan Ronnie Peterson a Colin Chapman. Chapman se dohodl s Maxem Mosleyem, jedním ze zakladatelů Marchu, na výměně Petersona za Nilssona, a tak Gunnar debutoval ve Formuli 1 v roce 1976 za tým Lotus. Když z kraje sezony získal dvě třetí místa, vypadalo to slibně. Jeho pozice v Lotusu se ale změnila s příchodem Maria Andrettiho, navíc se Lotus nenacházel zrovna v dobrém období. Ročník 1976 zakončil na celkovém devátém místě. V následující sezoně zůstal i přesto u Lotusu a dojel si pro své první vítězství ve Formuli 1 v deštěm zmáčené Velké ceně Belgie na Zolderu.

Po zbytek sezony ale začaly být jeho výkony nevyrovnané a nikdo si nedokázal vysvětlit proč. Pro sezonu 1978 podepsal s týmem Arrows. Nikdy však již za něj nenastoupil. Jeho start byl neustále odkládán. Důvodem odkladů byla skutečnost, že mu v prosinci roku 1977 při rutinní lékařské prohlídce diagnostikovali rakovinu varlat. Právě ta způsobovala jeho nevyrovnané výkony v předešlé sezoně. Nilssonův zdravotní stav se rychle zhoršoval, v Londýně podstoupil intenzivní chemoterapii. Přátelé a známí o jeho stavu mlžili. V červenci 1978, když se objevil na veřejnosti, nebyl téměř k poznání. Zhubl 30 kilogramů a přišel o své vlasy. Stále přesto hovořil o návratu na závodní dráhy. Poté se rakovina rozšířila do lymfatických uzlin, objevil se i tumor na mozku. Nilsson spolu s velkými švédskými osobnostmi jako jsou Björn Borg, skupina ABBA či Ingemar Stenmark, spustil „Gunnar Nilsson Cancer Foundation“, která byla spojená s nemocnicí Charing Cross Hospital v Londýně, kde se léčil. Cílem nadace byl výzkum a boj proti rakovině. Na veřejnosti se naposledy objevil na pohřbu svého přítele Ronnieho Petersona, který zahynul na následky zranění z nehody ve Velké ceně Itálie 1978 na Monze. Gunnar Nilsson ho následoval o pět týdnů později, zemřel 20. října 1978. O dva roky později bylo slavnostně otevřeno nové oddělení v nemocnici Charing Cross, které vzniklo z darů od jeho nadace. Účastnili se ho vdova po Ronniem Barbro Peterson a James Hunt.

Sdílejte na:
Zavřít