Velká cena Abú Dhabi #21

Velká cena Abú Dhabi #21

S posledním, rekordním dvacátým prvním závodem letošní sezony, přichází i poslední díl seriálu napříč velkými cenami a jejich vítězi, jak z řad závodníků, tak i týmů.

O tom, že by se v Abú Dhabi mohly prohánět vozy Formule 1, se začalo hovořit již v roce 2007. Yas Marina Circuit, situovaný na uměle vybudovaném ostrově Yas, navrhl, jak je tomu v současnosti zvykem, dvorní architekt Formule 1 Hermann Tilke. Součástí areálu okruhu je mimo jiné i Ferrari World Theme Park. Mezi zajímavosti okruhu patří výjezd z boxové uličky tunelem pod tratí či podjezd pod hotelem. Závod bývá vždy odstartován za denního světla, ale pod šachovnicovým praporkem projíždějí závodníci již za tmy za umělého osvětlení. Formule 1 sem zavítala poprvé v roce 2009.

Za krátkou historii závodění v Abú Dhabi se na stupínku nejvyšším vystřídali čtyři jezdci. Nejúspěšnějším z nich je vítěz premiérové velké ceny Sebastian Vettel se třemi prvenstvími z let 2009, 2010 a 2013. Za ním se dvěma prvními místy následuje Lewis Hamilton (2011 a 2014). Po jednom vítězství mají Kimi Räikkönen (2012) a Nico Rosberg (2015). Co se týče týmů, tak prozatím největší počet vítězství, konkrétně tři, drží tým Red Bull. Dvě vítězství získal doposud Mercedes a po jednom mají McLaren a Lotus. Například Ferrari v Abu Dhabi ještě nezvítězilo. Jaké budou výsledky Velké ceny Abu Dhabi 2016 můžeme sledovat již tuto neděli 27. listopadu od dvou hodin odpoledne a stejně jako několikrát i v minulosti, korunujeme v poušti nového mistra světa.

Sdílejte na:
Zavřít