GP2: Pierre Gasly je mistrem, ale co dál?

GP2: Pierre Gasly je mistrem, ale co dál?

Dvanáctým šampionem formule GP2 se v Abu Dhabi korunoval Francouz Pierre Gasly. Sám ovšem neví, jak se má jeho kariéra vyvíjet dál. Do Formule 1 Dr. Marko svému juniorovi již před měsícem přibouchl dveře…

Před třiceti lety nastoupili do posledního závodu šampionátu Formule 1 týmoví kolegové Williamsu-Hondy, Nigel Mansell a Nelson Piquet jako jasní favorité na titul a pilot McLarenu-TAG, Alain Prost jen jako outsider. Stav letošního mistrovství GP2 před posledním závodem v Abu Dhabi tuto situaci silně připomínal: na čele bodové tabulky byli kolegové z italského týmu Prema-Theodore, Antonio Giovinazzi s Pierrem Gaslym a třetí Raffaele Marciello mohl jen doufat ve „velmi příznivý vývoj“, aby ještě mohl na titul sáhnout.

Do páteční kvalifikace, ve které mohl nejrychlejší získat čtyři bodíky, nastoupil Giovinazzi za umělého osvětlení s náskokem sedmi bodů na Gaslyho a 39 bodů na krajana z týmu Russian Time.

Po úvodní sérii pokusů o rychlé kolo byl na prvním místě Sergej Sirotkin před Giovinazzim a Macušitou, zatímco Gasly úvodní polovinu session z taktických důvodů jen vyčkával v boxech! Na trať Francouz vyjel až v okamžiku, kdy ostatní zavítali do boxů pro čerstvé obutí a měl tedy dráhu jen pro sebe. Vyplatilo se: Gasly zlepšil Sirotkinovu předběžnou pole-position o celou sekundu!

Sirotkin a Giovinazzi na tento výborný výkon nedokázali během jejich druhých pokusů dostatečně odpovědět a Francouzův čas zůstal nezlepšen. Pro Giovinazziho bylo ještě hůře: Markelov, Macušita a Rowland se posunuli před něj. Nejen, že se tedy Italův náskok zkrátil na tři body, musel v sobotu startovat pět pozic za svým velkým soupeřem Gaslym. Své beztak jen čistě teoretické šance nezlepšil ani Marciello. Za Natem si zapsal jen osmý čas. V Arábii debutovali v GP2 hned dva mladíci. Z nich si v pátek vedl poněkud lépe dvacátým časem Švýcar Louis Deletraz (u Carlina nahradil Němce Kirchchoefera), zatímco Anglo-Dán Emil Bernstorff (Arden) dvaadvacetičlenné pole startujících pouze uzavíral.

Se svým startem mohl být Gasly v sobotu velmi spokojen. Do první zatáčky dosprintoval  na měkkém obutí daleko před dvojicí ARTu Sirotkinem a Macušitou. Giovinazzi ukázal nervy a z prvního kola se vrátil jen jako šestý za Rowlandem a Markelovem. Junior Red Bullu poté na špičce předvedl skutečně zralý výkon a s přehledem kontroloval dění za sebou. Tuto úlohu mu zlehčoval Sirotkin, který brzdil sedmičlennou skupinu za ním. Jako první Rusa předjel Macušita, dále za nimi ztratil Giovinazzi pozici vůči Lynnovi.

Po šesti kolech měnil lídr a ostatní jezdci startující na měkké směsi pneumatiky. Pořadí závodu poté znělo Macušita, Lynn, Marciello, Ghiotto, Cecotto. Gasly byl devátý, Giovinazzi s odstupem 18 sekund jen patnáctý. Zatímco ovšem Francouz dokázal atakovat a po polovině z 31 kol závodu držel sedmé místo, zůstal Ital viset příliš dlouho na čtrnácté pozici.

„Pořadí pravdy“ bylo stanoveno, když  i vedoucí jezdci zavítali čtyři kola před cílem ke své povinné výměně pneumatik do boxů. Gasly byl poté zpět na prvním místě před Markelovem, Macušitou, Sirotkinem, Natem, Giovinazzim a senzačním evergreenem GP2 Cecottem. Čerstvých pneumatik závěrem nejlépe využil Macušita, který se probojoval na druhé místo. Ostatní dojeli beze změny pořadí. Gasly si za vítězství připsal zasloužených 25 bodů a usínal před rozhodujícím nedělním sprintem na dvanáctibodovém polštáři náskoku na Giovinazziho.  Marciello dojel pouze desátý a definitivně tak vypadl z kruhu uchazečů o titul.

Giovinazziho úloha nebyla před finálovým závodem ročníku 2016 jednoduchá. Za vítězství ve sprinzu uděluje GP2 jen 15 bodů a k tomu další dva za nejrychlejší kolo závodu. A právě těchto 17 bodů musel Ital startující ze třetího místa za Lynnem a Cecottem získat, aby měl v celkovém součtu vůči výbornému Gaslymu vůbec naději. Francouzovi stačilo dojet jako pátý…

Lynn reagoval na startu výborně, ujal se vedení a za ním se po prvním kole seřadili Sirotkin, Cecotto, Nato, Macušita, Giovinazzi, Markelov a Gasly. Giovinazzimu se tedy nevydařil start, který tak potřeboval a který by ho katapultoval kupředu. S ohledem na to, že „mu šlo o všechno“ předvedl Ital poté  relativně zdrženlivou jízdu. Na páté místo nedokázal rozhodně zaútočit, zatímco mu na špičce Lynn se Sirotkinem ujeli o deset sekund. Gasly při tom svého soupeře nespustil z očí a držel se moudře  v Giovinazziho a Markelově závětří. Šest kol před cílem se Giovinnazi musel dokonce ubránit Markelově útoku. Akce skončila lehkým střetem, ale bez změny pořadí. Poslední show GP2 sezony v tomto ohledu vůbec zklamala: Lynn se se spalovacími motory (bude se soustředit na Formuli E) rozloučil vítězstvím stylu start-cíl, za ním se o akci postaral jen udivující Cecotto, který v posledním kole předjel Sirotkina. Macušita a Nato dojeli na dalších místech s odstupem několika sekund. Giovinazzi nedokázal dojet lépe, než šestý, Gaslymu stačilo deváté místo za Markelovem a Evansem ke zisku titulu dvanáctého mistra GP2.

Šampionát předvedl i roku 2016 hezký sport – otázkou ovšem zase jednou zůstává, jaké protihodnoty se mladíkům a jejich sponzorům za investované miliony dostane? Mistr Gasly si dlouho dělal naděje na druhý kokpit Tora Rossa ve Formuli 1. Tyto naděje se ovšem rozplynuly po obnovení smlouvy mezi Dr. Markem a Rusem Kvjatem. Zdá se, že pro něj Red Bull nemá připraven závodní program a Francouz tedy může přinejlepším počítat se setrváním v roli testmana. Možná, že se tak zařadí do smutné fronty bývalých mistrů GP2, jako Leimer, Pantano a Valsecchi, kteří na svou „odměnu“ (to jest místo ve Formuli 1) marně čekali. Giovinazziho jeho rychlý úspěch v GP2 asi beztak překvapil a nezdá se, že on nebo jeho sponzor (pan Gelael senior) pro příští rok postup do F1 vůbec plánovali. Nebo že by majitel malajského KFC pro Itala a svého pomalého synka Seana Gelaela koupil hned oba kokpity Manoru? Z ostatních jezdců letošního startovního pole má dostatek peněz na postup do F1 asi jen věčný talent Sergej Sirotkin – stáje Grand Prix se o jeho služby ale zrovna neperou. A tak mnohé napovídá tomu, že se jezdci GP2 ročníku 2016 stanou z pohledu Formule 1 jakousi „ztracenou generací“.

Celkový stav šampionátu GP2 roku 2016

1. Pierre Gasly, Prema-Theodore                 219 b.
2. Antonio Giovinazzi, Prema-Theodore       211 b.
3. Sergej Sirotkin, ART                                 159 b.
4. Raffaele Marciello, Russian Time             159 b.
5. Norman Nato, Racing Engineering           136 b.
6. Alex Lynn, DAMS                                      124 b.
7. Jordan King, Racing Engineering              122 b.
8. Luca Ghiotto, Trident                                  111 b.

Sdílejte na:
Zavřít