Senzace: Od roku 2018 se bude opět závodit v Le Castellet!

Senzace: Od roku 2018 se bude opět závodit v Le Castellet!

Neuplynul ani týden od toho, co rakouská média informovala o pravděpodobném návratu F1 do Francie. Nyní je spekulacím konec. Prezident regionálního koncilu provincie Alpes-Coté d’Azur Christian Estrosi potvrdil, že se bude ve Francii opět závodit!

Comeback do jedné z tradičních zemí byl tématem již před dvěma lety, ale návrh se nakonec smetl ze stolu. Další naději, že uvidíme královnu motorismu ve Francii, nám dali rakouští kolegové s odkazem na francouzská média v průběhu minulého týdne.

A na podruhé už to konečně vyšlo! V pondělí se v odpoledních hodinách v Paříži konala tisková konference, kde se právě projednávalo téma Grand Prix Francie na okruhu Paula Ricarda. Tato trať hostila nejrychlejší závodní sérii světa dohromady čtrnáctkrát – v mezi lety 1971 až 1990. Vůbec poslední závod na francouzské půdě se jel v roce 2008 na okruhu Magny-Cours v Neverasu.

Hlavní roli při tvorbě smlouvy sehráli mimo jiné také dvě osobnosti pohybující se v paddocku, a sice závodní ředitel McLarenu Éric Boullier a sportovní šéf Renaultu Cyril Abiteboul, kteří byli na konferenci také přítomní.

„Dnes můžu definitivně oznámit návrat Velké ceny Francie v létě 2018 v provnicii Alpes-Cote d’Azur na okruhu Paula Ricarda,“ oznámil Estrosi. „Jsme hrdí na tento skvělý návrat po deseti letech. V roce 2018 to bude deset let od doby, kdy Velká cena zemi opustila. Tento comeback je pro všechny, kteří na tom pracovali, obrovským úspěchem.“

Estrosi si také uvědomuje, že se motorsport jako takový ve Francii těší velké popularitě a ztráta místa v kalendáři F1 byla pro zemi obrovskou ránou.

Jednašedesátiletý Francouz vyzdvihl několik důležitých jmen, kteří se o návrat zasloužili, a uvedl, že tento návrat také bude vzpomínkou na vycházející nadějnou hvězdu Julese Bianchiho, který po dlouhém boji svým zraněním z VC Japonska 2014 minulý rok podlehl.

„Chtěl bych vzdát hold bývalému premiérovi Francoisovi Fillonemu a prezidentovi FFSA Nicolasu Deschauxovi a mnoho dalším, kteří tvrdě pracovali na návratu závodu.“

„Vzpomínal jsem i na našeho závodníka z Nice Julese Bianchiho, který zemřel. Tento návrat bych mu rád věnoval. Myšlenkami jsem s jeho rodinou a otcem,“ řekl Estrosi.

Situaci okomentoval také generální manažer okruhu Paula Ricarda Stéphane Clair: „Vždy jsme byli optimističtí, protože náš okruh splňuje všechny současné standarty F1. Technické problémy a náklady jsme probírali s experty, abychom ukončili určité předsudky mířené proti nám. Na Bol d’Or (motocyklový závod) jsme měli v roce 2015 70 000 diváků, tudíž plán pro pořádání fungoval. Do roku 2018 ho ale ještě vypilujeme.“

Sdílejte na:
Zavřít