Sezona 2017: Jezdecké složení jednotlivých týmů

Sezona 2017: Jezdecké složení jednotlivých týmů

Soupiska pro sezonu 2017 konečně dostala finální podobu, a to díky tomu, že všechny tři týmy, u kterých byly volné sedačky, potvrdili svá jezdecká dua. Tedy kromě Manoru, jehož budoucnost ve Formuli 1 visí stále na vlásku.

Stejné jezdecké složení zůstalo jen u tří týmů – Red Bull si ponechal vždy usměvavého Daniela Ricciarda s nizozemskou hvězdou Maxem Verstappenem, Ferrari Sebastiana Vettela s Kimim Räikkönenem a u Toro Rosso pokračuje jak Carlos Sainz, tak i Daniil Kvyat. Ovšem se setrváním ruského závodníka to zprvu také nevypadalo dvakrát růžově. Nakonec se ale na něj usmálo štěstí a juniorka Red Bullu mu dala ještě druhou šanci.

I Mercedes si chtěl ponechat ověřenou dvojici. Tento plán jim ale překazil sám mistr světa Nico Rosberg, který si  pro ně připravil nemilé překvapení v podání konce kariéry. A tím se v tu ránu dostal Mercedes do prekérní situace, jelikož ostatní jezdci měli již podepsáno, nebo jim scházely zkušenosti…

Mezi jezdci Manoru Pascalem Wehrleinem a Estebanem Oconem probíhala „přetahovaná“ o místo u Force Indie. Sedačku nakonec ukořistil Francouz, který bude sekundovat již ostřílenému Sergiu Pérezovi. Mexičanův týmový kolega Nico Hülkenberg stojí před novou výzvou ve spojení s Renaultem a Jolyonem Palmerem.

Díky Hülkenbergovi přišel o své místo u francouzské stáje Kevin Magnussen, který bude reprezentovat spolu s Romainem Grosjeanem americký tým Haas.

Mimo jiné se také na startu objeví dva nováčci. Tedy přesněji: jeden úplný nováček – teprve osmnáctiletý Kanaďan Lance Stroll, do něhož Williams vkládá nemalé naděje, a staro-nováček Stoffel Vandoorne, který nahradí v McLarenu Jensona Buttona.

Nyní se dostáváme k tématu posledního měsíce a půl – kdo bude nástupcem Nica Roberga?

Jelikož plán Mercedesu přetáhnout si k sobě nějaké velké zvučné jméno – na seznamu byl Vettel, Alonso či piloti Red Bullu – selhal, stejně tak neprošla ani „krádež“ Hülkenberga a Wehrlein neměl dostatek zkušeností, tak se rozhodli usilovat o Valtteriho Bottase.

Jenže tam se objevil další háček, a sice: Williams se Fina pochopitelně nechtěl jen tak vzdát, protože vzít ke Strolovi ještě jednoho méně zkušeného, by byl pro ně moc velký risk. Proto řekli, že Bottase pustí jedině pod podmínkou, že seženou nějakého zkušeného jezdce. A tak se obrátili s prosbou na Felipeho Massu, který stáji z Grove na nabídku kývnul. Brazilský matador se tak vrací z pravděpodobně nejkratšího „formulového důchodu“ v historii F1 vůbec.

A co bude s chráněncem Mercedesu a bezesporu velkým talentem Wehrleinem? Toho si vezme letos na starosti Sauber.

Tým Pilot Pilot
Mercedes Lewis Hamilton Valtteri Bottas
Red Bull Racing Daniel Ricciardo Max Verstappen
Ferrari Kimi Räikkönen Sebastian Vettel
Force India Sergio Pérez Esteban Ocon
Williams Felipe Massa Lance Stroll
Toro Rosso Carlos Sainz Daniil Kvyat
McLaren Fernando Alonso Stoffel Vandoorne
Renault Jolyon Palmer Nico Hülkenberg
Haas Romain Grosjean Kevin Magnussen
Sauber Marcus Ericsson Pascal Wehrlein
Manor * ? ?

* Manor je v nucené správě a hledá nové investory. Zatím není jisté, zda vůbec nastoupí na start.

Sdílejte na:
Zavřít