Potvrzeno: Liberty Media přebírá F1, Brawn generálním ředitelem motorsportu

Potvrzeno: Liberty Media přebírá F1, Brawn generálním ředitelem motorsportu

Už i sám americký koncern Liberty Media potvrdil, že jsou novými majiteli Formule 1. Velké díky z úst novopečeného šéfa F1 směřovaly na adresu Bernieho Ecclestona.

Původně bylo oficiální potvrzení naplánováno až na úterý, ale nakonec jsme toho dočkali o den dříve. Tímto tedy končí éra Bernieho Ecclestona a začíná zbrusu nová éra F1 pod vedením Liberty Media, jejímž cílem je mimo jiné také lepší propagace na sociálních sítích.

„Je nám potěšením, že už jsme dokončili akvizici F1 a že Chase povede tuto firmu jako výkonný ředitel. Je to ohromná příležitost pro růst tohoto sportu a Chasemu plně důvěřujeme. Se svými schopnostmi a zkušenostmi je tou pravou osobou k dosažení tohoto cíle. Rád bych poděkoval Berniemu Ecclestonovi, který se stává emeritním předsedou za jeho obrovský úspěch při budování toto pozoruhodného globálního sportu,“ potvrdil Greg Maffei, prezident a výkonný ředitel Liberty Media.

Nový výkonný ředitel královny motorsportu Chase Carey naráží také na to, že F1 má v některých oblastech stále nevyužitý potenciál, a to se bude snažit změnit.

„Jsem nadšený, že mohu přebrat dodatečnou roli výkonného ředitele. F1 má obrovský potenciál s několika nevyužitými příležitostmi. Rád jsem naslouchal nápadům fanoušků, týmů, FIA, promotérů a sponzorů. Se všemi partnery budeme pracovat na zlepšení závodního prožitku a budeme přidávat sportu nové dimenze,“ znějí slova muže s knírkem v prohlášení na oficiálních stránkách šampionát. Svému předchůdci složil poklonu: „Rád bych poděkoval Berniemu za jeho vedení v průběhu desetiletí. Sport je takový, jaký je, díky němu a talentovanému týmu manažerů, které vedl. Vždy bude součástí formulové rodiny. Berního role emeritního předsedy odráží jeho obrovský přínos sportu.“

Na scénu se po třech letech vrací Ross Brawn, a to v roli generálního ředitele motorsportu. Brit je jedním z nejlepších technických mágů v historii F1. Ve sportu strávil, stejně jako Ecclestone, 40 let, během nichž nasbíral v šampionátu F1 22 mistrovských titulů – 11 z nich získal s Ferrari, čtyři s Williamsem, tři s Benettonem a po jednom titulu s Mercedesem a se svým vlastním týmem Brawn GP.  

„S potěšením vítám Rosse zpátky ve Formuli 1. V průběhu svých 40 let ve sportu přinesl jeho magický styl do všech týmů, ve kterých pracoval. Má jedinečné technické znalosti, zkušenosti a vztahy. Už jsem těžil z jeho rad a odborných znalostí,“ pochvaloval si kvality dvaašedesátiletého Brita Carey, který zároveň přivítal další posilu týmu v podobě bývalého šéfa ESPN Seana Bratchese: „Jsem nadšený, že přichází Sean do Formule 1. Sean byl hnací silou při přetváření ESPN v jeden z předních světových sportovních franšíz. Jeho odborné znalosti a zkušenosti v oblasti prodeje, marketingu, digitálních médií a distribuce budou při růstu F1 neocenitelné.“

Brawn se nemůže dočkat, až nastoupí do své nové funkce, ve které chce pomoci šampionát vylepšit.

„Je fantastické vrátit se do světa Formule 1. V posledních několika měsících jsem si konzultace s Liberty Media užil. Těším se na spolupráci s Chasem, Seanem a zbytkem týmu Formule 1 a na to, až budu nápomocný při evoluci sportu.“

Sean Bratches se řadí mezi nejvlivnější lídry ESPN, ve kterém strávil 27 let a nasbíral nespočet cenných zkušeností. Jeho poslední funkcí v americké televizní stanici byl post prodejového a marketingového výkonného více prezidenta. Proto není divu, že Carey sáhl zrovna po něm.

„Jsem opravdu nadšený, že se můžu připojit do Formule 1 a přispět k trvalému růstu této mimořádné globální značky a sportu,“ uvedl Bratches, který je novým obchodním ředitelem.

„Jsem hrdý na byznys, který jsem během posledních 40 let vybudoval a na všechno, čeho jsem s Formulí 1 dosáhl. Rád bych poděkoval všem promotérům, týmům, sponzorům a televizním společnostem, se kterými jsem pracoval. Jsem velmi rád, že byznys získala Liberty Media, která má v úmyslu investovat do budoucnosti F1. Jsem si jist, že Chase bude vykonávat svoji roli ku prospěchu sportu,“ dodal již ex-boss královny motorismu Ecclestone.

Sdílejte na:
Zavřít