The Green Hell: Příběh Nürburgringu

The Green Hell: Příběh Nürburgringu

The Green Hell neboli Zelené peklo je strhující příběh pojednávající o okruhu, který vám nažene husí kůži a zároveň vykouzlí úsměv na tváři. Nádherné, ale také hrůzu nahánějící záběry jsou proloženy opravdu vtipně podanými výpověďmi několika veteránů královny motorismu.

Fanoušci motorsportu v Británii, Irsku, Německu a Rakousku měli možnost ve vybraných kinech v úterý 21. února shlédnout nový dokument zachycující dech beroucí příběh nejlepšího, ale také nejnebezpečnějšího okruhu s vyhlášenou Nordschleife nacházejícího v pohoří Eifel na západě Německa od úplných začátků, přes totální zničení za druhé světové války, jeho záchranu Francouzi, Laudovu hororovou nehodu, až po „Nový Nürburgring“.

„Nordschleife symbolizuje nebezpeči, které šlo ruku v ruce se soutěžením v této ikonické éře motorsportu a náš film dostává diváky do centra dění,“  uvedl režisér filmu Hannes Michael Schalle.

Historie trati sahá až do dob po první světové válce. Tehdy Eifel doplácel na následky první světové války, ale skrze vybudování nejdelšího závodního okruhu na světě měla zmiňovaná oblast vizi bohaté budoucnosti, která se naplnila. V roce 1922 se zde poprvé rozezvučely motory cestovních vozů a motorek, ale to ještě pod názvem „Eifelrennen“. O pět let později, tedy v roce 1927, spatřil světlo světa Nürburgring s legendární, strach nahánějící, Nordschleife, která změnila, ale také ukončila mnoho životů. Poslední kapkou, která rozhodla o vyškrtnutí Nordschleife pro závody Formule 1, byla nehoda Nikiho Laudy v roce 1976. V současné době se na na upravené verzi prohánějí jezdci ve sportovních vozech či na motorkách.

Dokumentem provází hlas komentátorské ikony Murraye Walkera a Davida Corfta. Ve filmu jsou zahrnuté i doposavad nezveřejněné záznamy ze závodů, které jsou doprovázeny rozhovory nejen s významnými osobnostmi ze světa Formule 1, jako například technickým guru Adrianem Neweyem, Nikim Laudou, bývalým pilotem F1 a DTM Christianem Dannerem, úřadujícím mistrem světa Nicem Rosbergem, ale také s amatérskými závodníky či majitelkou okruhu Katherine Minchinovou. Všichni účinkující se shodli na tom, že Nürburgring je největší výzvou, monstrem a zároveň také nejlepší tratí na světě.

„Ten, kdo říkal, že má Nürburgring rád, lhal.“ – Sir Jackie Stewart, foto: The Green Hell movie

Například trojnásobný mistr světa Sir Jackie Stewart přiznal, že nikdy na Nürburgringu nejel víc kol, než musel, protože to byl příliš velký risk. Ale o to cennější je pro něj pak vítězství, které na onom monstru – jak jej sám označil – získal.

Majitelka okruhu Michinová dostala příležitost svézt se v legendárním Aston Martinu přezdívaným Mary, jenž oslavoval 80. výročí od výhry v „Eifelrennen“.

Sdílejte na:
Zavřít