Hamilton souhlasí se změnou formátu závodního víkendu navrhovanou Brawnem

Hamilton souhlasí se změnou formátu závodního víkendu navrhovanou Brawnem

Nový sportovní šéf Formule 1 Ross Brawn by rád pozměnil a osvěžil formát závodního víkendu tím, že by se do něj zahrnul i podpůrný závod, jenž by se nezapočítával do šampionátu. Tento návrh podporuje i hvězda Mercedesu Lewis Hamilton.

Brit se ve formuli pohybuje již deset let, přičemž průběh víkendu se za tu dobu ani trochu nezměnil, tudíž by oživení závodního víkendu bral všemi deseti.

„Je neuvěřitelné, jak ten čas letí. Od té doby, co jsem ve Formuli 1, probíhají závodní víkendy stejně,“ popisuje Hamilton, který podporuje Brawnův nápad rozšířit program o nemistrovské závody: „Vůbec to nezní scestně.“

„Myslím si, že je nový formát pro Formuli 1 neodkladný. Abychom umožnili více předjížděcích manévrů vzhledem k autům a požadavkům fanoušků, měli bychom mít v kalendáři jedinečné závody“ zdůrazňuje dvaatřicetiletý britský závodník.

Dále upozorňuje, že na některých tratích by tento nový formát přinesl své ovoce. „Například v Monaku je nesmysl zachovávat stejný formát, protože tam nikdo nepředjíždí. Možná tam musíme Velkou cenu trochu okořenit a vyzkoušet něco jiného. Možná sprint? Nevím,“ zamýšlí se Hamilton, jehož slova přinesl speedweek.com, a dodává: „Podle mě by se měl závod v Monte Carlu něčím lišit od ostatních Velkých cen. Je spousta návrhů, ale ty tu nebudu rozebírat.“

Do nového vedení šampionátu, americké společnosti Liberty Media, vkládá nemalé naděje. Věří, že dokáží přilákat svými inovacemi množství nových fanoušků. „Je to parádní, že uvažují o nových plánech, protože potenciál Formule 1 není ještě úplně vyčerpaný – od toho jsme ještě hodně daleko, abych byl upřímný. Doufám, že se těmto pánům podaří  s pomocí všech spoustu lidí tímto šampionátem upoutat. Nevím, zda tento cirkus bude někdy větší než fotbal. Přesně na to bychom se ale měli orientovat.“

Vzpomínáte si na loňskou „hurá“-změnu formátu kvalifikace? Přesně tomu se chce Brawn vyvarovat. Uvědomuje si, že než se něco zavede, musí se to prvně pořádně promyslet.

„Pokud chceme změnit formát šampionátu, tak si musíme být jistí, že děláme správnou věc. Protože během roku to pak už nemůžete změnit,“ řekl v rozhovoru pro německý Bild.

Mimo to je jeho cílem naslouchat přáním fanoušků více, než to dělal předchůdce Bernie Ecclestone: „Nechceme ztratit naše staré fanoušky, ale naší nabídku chceme udělat ještě lepší. Chceme upoutat nové fanoušky.“

První krok ke zatraktivnění Formule 1 Liberty Media už udělala, a sice, když dovolila týmům a jezdcům natáčet v paddocku krátká videa, která poté prostřednictvím sociálních sítí sdílejí. Díky tomu se tak fanoušci, kteří nemají možnost podívat se přímo na trať, dostanou do centra dění.

 

Sdílejte na:
Zavřít