VirtualGP: Štefanko potvrdil svou formu a vyhrál na Nürburgringu!

VirtualGP: Štefanko potvrdil svou formu a vyhrál na Nürburgringu!

Druhý závod sezony 2017 Thrustmaster Virtual GP nabídl pár novinek a další napínavou podívanou. Neohroženě nejlepším však byl Martin Štefanko ve voze Republic of Gamers, který ovládl kvalifikaci i závod.

Už kvalifikaci Martin Štefanko z týmu Republic of Gamers jasně dominoval. Pole-position získal s náskokem téměř půl sekundy. Na druhé místo se dostal Michal Šmídl ve voze Big Shock. Třetím nejrychlejším mužem byl Jaroslav Honzík v Thrustmasteru, který si tento víkend chtěl spravit chuť po problémech z minulého závodu. Čtvrté místo obsadil Daniel Liščák ve voze TP-Link, kterého jsme letos viděli poprvé. To mu ale nebránilo v tom, ale rychle skočil za volant a zapojil se do boje o nejvyšší místa. Znovu se předvedl nováček Vojtěch Polesný z týmu Acer Predator, který byl rychlý už během minulé kvalifikace, páté místo nyní jeho rychlost jenom potvrzuje.

Úvodní dvojice Štefanko-Šmídl odstartovala naprosto bez problémů a do první zatáčky už najížděli s malým náskokem. Naopak třetí Honzík se musel v první zatáčce bránit dobře startujícímu Liščákovi, který se avšak vlivem strkanice v první zatáčce roztočil a propadl se na poslední místo. O pár chvil později se roztočil i Richard Chlad ve svém voze Effective Racing a propadl se až za Liščáka. Na páté místo se posunul Vojtěch Polesný ve voze Acer Predator a začal trápit Jaroslava Honzíka na třetím. Úvodní dvojice Štefanko-Šmídl už si začala budovat náskok, Honzík s Polesným se také odlepili od zbytku pole a začali postupně ostatním ujíždět.

 

V první půlce závodu nás akcí zásoboval střed pole. V třetím kole svedli nádherný souboj kolo na kolo bez kontaktů Jan Frajbiš ve voze LYNX a Jan Sýkora o šesté místo. Richard Chlad zase svedl agresivní souboj o desáté místo Tomášem Doležalem, nicméně obešlo se to bez větších kontaktů. O dvě kola později se o sedmé místo utkali Liščák, Zoubek a Sýkora, který se po dobrém startu začal propadat pořadím dolů. V sedmém kole se Liščák po hodinách v úvodním kole už probojoval na šesté místo před Frajbiše. Ten měl o pár kol nádherný souboj se Zoubkem, který trval skoro půlku kola. Nakonec se Zoubek před Frajbiše dostal kvůli chybě Frajbiše ve vlásence Dunlop, kde neuhlídal záď vozu a bojoval se smykem, přičemž do Zoubka i vrazil, ten ale byl schopen kontakt ustát a pokračoval dále před Frajbišem.

 

V patnáctém kole došlo ke kolizi mezi sedmým Zoubkem a šestým Blažkem, v šikaně na konci kola Zoubek nedobrzdil a zezadu sundal Blažka, který se propadl až na desáté místo. Ihned na to začala vlna pitstopů, na konci 14. se v boxech objevili především piloti ze středu boxu, v 15. kole do boxů zajel Štefanko, Šmídl i Honzík, na trati zůstal Vojtěch Polesný, který se na chvilku ujal vedení.

Zoubek po několika nepovedených manévrech a kolizích byl po zásluze odměněn penalizací průjezd boxy, což ho delegovalo na úplně poslední místo s obrovskou ztrátou. Zoubek, když viděl, že na získání bodu alespoň za desáté místo nemá moc šanci, přezul tři kola před koncem na super-měkké pneumatiky, na který v závěru zajel nejrychlejší kolo, které je v letošním šampionátu taktéž odměněno jedním bodem.

Ve zbytku závodu byl hlavní podívanou souboj o třetí místo, kde jel Jaroslav Honzík, který celý závod byl pod obrovským tlakem od Vojtěcha Polesného. Honzík původně chtěl zatopit první dvojici, nicméně těsně před závodem lehce upravil své nastavení, což po závodě zhodnotil jako špatný nápad, který ho omezil pouze na bránění třetí pozice. Nicméně během své obrany nikdy neztratil koncentraci a ačkoliv se Polesný snažil ze všech sil najít cestu kolem, Honzík nepovolil. V závěru závodu několikrát Polesný málem přestřelil první zatáčku, jednou dokonce mezi piloty došlo k menšímu kontaktu, nicméně oba to ustáli a Honzík si do cíle dojel pro třetí místo s Polesným v zádech.

Nicméně jako první cílovou pásku proťal Martin Štefanko, který si dojel pro své první vítězství v rámci Virtual GP a potvrdil své ambice a skvělou formu. Michal Šmídl na dnešní závod neměl příliš velká očekávaní a byl už po kvalifikaci spokojený s druhým místem, o kterém doufal, že se mu podaří ho udržet, což se mu nakonec také povedlo.

„Start se mi hodně povedl, Michal ho měl dost podobný, ale z první zatáčky se mi podařilo dostat na prvním místě a od té doby jsem už snažil šetřit pneumatiky, šetřit auto, udržovat ten náskok, což se mi dařilo. Sem tam jsem udělal nějakou chybu, ale i tak si myslím, že to byl vydařený závod. Moje první vítězství ve Virtual GP a dostal jsem se do vedení šampionátu, takže to je skvělý pokrok,“ řekl v rozhovoru po závodě vítěz závodu Martin Štefanko.

„Mezi sezonami jsem začal jezdit se zpětnou vazbou na volantu, přidal jsem se vlastně do takového mistrovství světa v rFactoru 2, kde jsem se hodně naučil od ostatních jezdců i od týmových kolegů, takže to určitě pomohlo. Udělal jsem obrovské zlepšení na set-up, pomáhá mi s ním i Tomáš Doležel, takže to také pomohlo a zvlášť v tomhle závodě.“

„Na další závod ve Spa se hodně těším, chceme s Tomášem hodně trénovat. Mám teď prázdniny, takže se tomu určitě budu věnovat naplno, abych přijel připraven, přeci jenom sedm dní na trénink není moc. Ale věřím, že se mi povede tento výsledek zopakovat i tam.“

Na otázku, zda je cílem titul, Martin odpověděl: „Myslím, že na to rychlost mám. Ale Michal Šmídl je podle mě jeden z nejlepších jezdců na světě, takže je to o tom pracovat dobře na set-upu a nedělat chyby.“

Dobrý závod měl i Jaroslav Honzík, který při úvodním závodu na Imole měl mnoho technických problémů při přípravě na závod, který se pak nepovedl úplně podle představ. Nyní však získal třetí místo a vrací se v šampionátu na dohled Štefankovi a Šmídlovi.

„Start se mi povedl, i když v té první zatáčce jsem tam bojoval s Danem [Liščákem], takže jsem byl trochu rozhozený. Věděl jsem, že na Martina dneska nebudu mít, takže jsem se chtěl držet alespoň u Michala. Ještě před závodem jsem ale na poslední chvíli upravil nastavení a byla to chyba. Upravil jsem nastavení křídel a světlou výšku, abych během závodu nedrhl podlahou o obrubníky, ale ukázalo se to jako chyba a bojoval jsem pak s přetáčivostí.“

Ke svému dlouhému souboji o udržení třetího místa před Vojtěchem Polesným řekl: „Byl jsem celou dobu v klidu, protože jsem věděl, že nemá žádnou příležitost mě předjet, protože jsem mu jí nedal. Myslím si, že jsem měl také trochu lepší top-speed, takže víceméně nikdy nebyl tak blízko, aby mohl zaútočit. Sice to třikrát zkusil na brzdách, ale to byl fakt hodně daleko, jednou to také dopadlo tak, že do mě naboural. Hlavně mě ale znervóznil v posledním kole, když byl půl vteřiny za mnou a najednou to tam poslal, takže jsem se fakt lekl a opatrně jsem to tam prokličkoval. Na té rovince před tou první zatáčkou jsem taky hodně používal KERS, aby neměl příležitost mě předjet.“

KERS byl zaveden teprve od tohoto závodu a ani Honzík si na něj ještě úplně nezvykl: „Nevím jestli to používám správně, ale v tom závodě to vyšlo tak, že mě Vojta nemohl předjet. Vždycky na té top-speed jsem si přidal, aby neměl příležitost a myslím, že to vyšlo v pohodě.“

„Ten první závod ani nepočítám, hodně jsem se připravoval a byl jsem připravenej, ale tady ve studiu jsem měl hroznou smůlu. Ne všichni to ale bohužel vědí, ví jenom to, co viděli v závodě, ale třeba netuší, že jsem tady tři hodiny čekal na počítač, který nefungoval, pak další dva, které nefungovali. Nakonec se našel ještě čtvrtý počítač, na kterým jsem jel. Takže jsem vůbec neměl natrénováno, set-up jsem neměl připravený a rovnou jsem jel kvalifikaci. Byl jsem hrozně naštvanej, pak v první zatáčce při závodu jsem měl s někým kontakt. Pak mi během závodu kluci dávali kameru nad počítač, jsem se na ní na chvilku koukl a udělal jsem další chybu. Ale pak už jsem se do toho docela dostal, začal jsem předjíždět a dohánět všechny ostatní. Takže až tenhle závod se tak nějak počítá, byl jsem připravený, byl jsem spokojený se set-upem a jsem spokojený s tím, jak to dneska šlo.“

„Martin letos bude hodně dobrej a bude těžké s ním bojovat o titul. Má hodně dobré set-upy, to uznal i Michal. Michal bude prostě jezdit jako Michal, takže si momentálně myslím, že to bude mezi námi třemi. Ale také záleží, kdy bude jezdit Dan Liščák, který je hodně dobrý a určitě se tam k nám připojí.“

Martin Štefanko se posunul na první místo šampionátu o jeden bod za nejrychlejší kolo, který získal v prvním závodě. Na druhém místě je Michal Šmídl, na třetí místo se vyhoupl Jaroslav Honzík. O čtvrté místo se momentálně s osmnácti body dělí Michal Blažek a Vojtěch Polesný, kteří oba získali jedno čtvrté a jedno sedmé místo.

Nezapomeňte hlasovat o Jezdci dne z tohoto německého závodu a rovnou můžete i odtipovat výsledky dalšího závodu v naší soutěži o luxusní hodinky Certina.

Sdílejte na:
Zavřít