První trojce nemůžeme konkurovat, tuší Force India

První trojce nemůžeme konkurovat, tuší Force India

Manažer Force Indie Rob Fernley je spokojený s prací svého týmu v období od skončení sezóny. Domnívá se však, že porazit nejlepší tři týmy loňské sezóny bude i letos prakticky nemožné.

Force India bude v nastávající sezóně obhajovat pozici nejlepšího týmu zbytku světa za Mercedesem, Ferrari a Red Bullem. Indický tým přitom doufá, že se letos vyhne problémům, které jej potkali na začátku loňské sezóny, kdy v prvních pěti závodech získal jen 14 bodů a sezónu zachraňoval až v dalších částech sezóny. Přesto se však Force India dokázala vyhoupnout až na čtvrté místo poháru konstruktérů a s poměrně velkým náskokem jej i udržet do konce sezóny.

Čtvrté místo bylo v Indii určitě hodnocené jako úspěch a při jeho zopakování by se nikdo nezlobil, což ostatně potvrzuje právě Rob Fernley: „Loňská sezóna nezačala dobře, ale skončila skvěle. V zimě jsme tak měli motivaci hodně pracovat a čekali jsme jaké výsledky nám naše práce přinese. Naše předpoklady se pak víceméně naplnily, nemyslím si, že by výsledky testů byly nějak zvlášť překvapivé.“

„Ferrari je na tom nicméně o dost lépe než jsem čekal. Po loňské zpackané sezóně jsem od nich tak dobrý start do dalšího ročníku nečekal. Dobrou práci odvedl také Renault, jejich výsledky jsou určitě lepší než jsme očekávali, zklamáním je naopak McLaren, moc jsem toho od nich nečekal, ale výsledky jsou ještě horší než jsem si představoval,“ nešetří Fernley kritikou.

„Naším hlavním cílem pro tuto sezónu bude uhájit čtvrté místo před ostatními týmy ze středu pole. S tím jsme šli už do konstrukce vozu, protože nám bylo jasné, že s naším zázemím zatím nemůžeme konkurovat největším týmům, pokud neudělají nějakou velkou chybu. To se bohužel pro nás nestalo. Dobrou práci jsme ale udělali i my a věřím, že budeme v každém závodě připraveni reagovat alespoň na menší chyby, které zákonitě přijít musí. Pak bychom se s trochou štěstí mohli dostat i na pódium. Konkurence je nicméně velká a střed pole je vyrovnaný,“ tuší Fernley.

„Na začátku sezóny by nám mohly pomoci potíže některých týmů s jejich pohonnými jednotkami, které v posledních letech rozhodují o vítězích závodů i celých šampionátů. Někteří dodavatelé mají stále problém nejen s výkonem ale také se spolehlivostí. Zejména Honda je stále daleko za očekáváním a Renault má také své problémy. V prvních závodech bude nejdůležitější dojíždět do cíle s oběma vozy, pak by to mělo bezpečně stačit na body,“ říká manažer z indického týmu, který odebírá pohonné jednotky od Mercedesu.

Sdílejte na:
Zavřít