Na závod ještě nejsem připravený, říká Wehrlein po zranění

Na závod ještě nejsem připravený, říká Wehrlein po zranění

Pascal Wehrlein nenastoupil do dnešní kvalifikace kvůli zranění zad, které si přivodil při Závodu šampionů na konci ledna. Ještě včera přitom Wehrlein v tréninku jezdil. Co ho přivedlo k rozhodnutí přenechat pro zbytek víkendu svou sedačku Antoniovi Giovinazzimu?

Mladý Němec musel po svém zranění ze Závodu šampionů kvůli bolavým zádům vynechat první předsezónní testování. Do toho druhého už se ovšem zapojil a zdálo se, že na sezonu bude včas připraven. To ostatně potvrdil i v Austrálii, do které s týmem přicestoval a v pátek se při tréninku posadil za volant svého monopostu a ujel celkem 52 kol během dvou tréninků. Následně se však rozhodl během tohoto víkendu raději nezávodit.

„Piloti Formule 1 jsou zvyklí závodit i při bolestech, kterou při závodech většinou ignorujeme. Každá situace je ale jiná. Mám za sebou poměrně komplikované zranění zad a nemohl jsem trénovat tak jak jsem zvyklý. Samozřejmě jsem se na začátek ročníku těšil a mrzí mě, že nemohu startovat, ale nejsem v pozici, kdy bych celý závod fyzicky zvládl,“ vysvětluje Wehrlein své těžké rozhodnutí.

„To zranění se mi stalo, myslím, před devíti týdny. Nemohl jsem se tedy připravovat přesně v té části sezóny, kdy jezdci Formule 1 potřebují na své fyzičce pracovat nejvíc. Zranění pro mě bylo krokem zpátky a já se nyní teprve vracím do své původní formy. Před víkendem jsem si myslel, že na tom budu dobře, cítím se v pořádku a má kondice není špatná. Bohužel to však zatím nestačí na celý závod,“ lituje pilot Sauberu.

„Během testování se nikdy nedostanete do takové zátěže jako při závodě. Včera jsem ale měl několik dlouhých výjezdů, což už závodní tempo připomínalo o něco víc a pochopil jsem, že celý závod v tuto chvíli nezvládnu.“

„Náš tým má podle mého mínění velmi slušnou šanci získat tady hned při prvním závodě nějaké důležité body. Já nejsem stoprocentně připravený a mohlo by se stát, že bych kvůli svému zranění musel ze závodu odstoupit nebo bych minimálně nepodal odpovídající výkon. Nemohu si dovolit riskovat práci celého našeho týmu jen kvůli tomu, že si přeji závodit. Pro každého jezdce je samozřejmě vynechání závodu těžkým rozhodnutím, ale já cítím, že je to tak správné,“ projevuje Wehrlein týmový duch.

Bývalého jezdce Manoru nahradil v sedačce Sauberu pro tento víkend rezervní pilot Ferrari Antonio Giovinazzi. Ten ještě v loňské sezóně závodil v sérii GP2 v barvách týmu Prema Racing. Mladý Ital dokázal ovládnout hned pět závodů a šampionát zakončil na druhém místě. V dnešní kvalifikaci nedokázal Giovinazzi jen těsně postoupit do druhé části kvalifikace a do závodu odstartuje ze 16 místa, ve stejné řadě bude jen o místo před ním stát jeho týmový kolega Marcus Ericsson.

Sdílejte na:
Zavřít