ONLINE: Velká cena Austrálie 2017

ONLINE: Velká cena Austrálie 2017

Živý komentář k Velké ceně Austrálie 2017.

Závod začíná v 7:00

Dobré ráno! První závod letošní sezony je před námi a vypadá to slibně. Mercedes, Ferrari, Mercedes, Ferrari. Tak vypadá složení prvních dvou řad a mezi stříbrnými šípy a vzpínajícím se koněm je to těsnější, než tomu bylo během posledních třech sezónách. Z první řady z pole-position startuje Lewis Hamilton, který byl opět o chlup rychlejší, než zbytek. Vedle něj bude stát Sebastian Vettel. Ve druhé řadě ze třetího místa startuje Valtteri Bottas, pro kterého byl tento výsledek zklamáním, a vedle něj bude stát jeho krajan Kimi Räikkönen. Z pátého místa odstartuje Max Verstappen s Red Bullem, jehož týmový kolega, domácí hrdina Daniel Ricciardo, měl startovat až daleko z patnáctého místa po havárii ve včerejší kvalifikaci a následné výměně převodovky, kterou doprovází penalizace. Naneštěstí při cestě na startovní rošt před startem se jeho vůz zasekl na šestém rychlostním stupni a Ricciardo zůstal stát uprostřed trati a nakonec musí odstoupit ze závodu ještě před jeho začátkem. Velká smůla pro všechny australské fanoušky. Penalizaci se nevyhne ani nováček Lance Stroll, taktéž po havárii musel během víkendu měnit novou převodovku.

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete zde.

 

První závod sezony se samozřejmě jede v Austrálii v Melbourne, což je uliční trať, obvykle se používá jako normální silnice. Přes víkend se tedy její povrch s postupným pogumování lepší a s tím i klesají časy na kolo. Ze začátku víkendu si piloti stěžovalo na hodně prachu a omezovalo to jejich jízdy. Trať sama o sobě je středně rychlá, obsahuje několik ikonických šikan, obecně je zde potřeba více přítlaku. Piloti tu mají k dispozici dvě DRS zóny.

Více informací o okruhu zde.

Daniil Kvyat má také problémy ještě před startem, spustil se mu ve voze hasící přístroj. S prázdným startovat nesmí, takže mechanici se hrabou pod krytem motoru a snaží se spravit problém a vyměnit přístroj.

Christian Horner řekl, že na voze Daniela Ricciarda se rozbil elektronický senzor, pokud se podaří ho spravit, Ricciardo do závodu nastoupí. Jeho vůz už je v boxech a Ricciardo do něj zrovna znovu nasedl. Že by nebylo vše ztraceno?

V Melbourne je nádherné počasí, teplota tratě je hezkých 35°C, teplota vzduchu 24°C, vlhkost 66%, sluníčko svítí.

Zde máme krásný přehled od Pirelli, kdo má ještě k dispozici jaké pneumatiky. Někteří předvídají pouze jednu zastávku, i když vozy startují na ultra-měkké směsi. Přezouvat zřejmě budou na super-měkkou.

START ZÁVODU

ZK – Zahřívací kolo bylo zahájeno! Všech devatenáct vozů na roštu se odlepilo bez problémů a následují Lewise Hamiltona na prohlídkové kolo trati. Ricciardo stále sedí ve voze v boxech bez nandaných kol. Začíná to vypadat čím dál tím marněji.

Sauber letos slaví 25 let ve Formuli 1. Gratulujeme!

ZK – Máme zrušený start závodu! Jedeme druhé zahřívací kolo, start byl opuštěn, zřejmě něco nebylo v pořádku. Nico Hülkenberg zajel na špatné místo na startu a další následovali, chybějící Ricciardo je zmátl. Lewis Hamilton si stěžuje, že přilnavost na startu není moc dobrá.

1/57 – Máme odstartováno! Hamilton skvěle odstartoval! Vettel za sebou udržel Bottase, Räikkönen za sebou drží Verstappena a máme nehodu! Kevin Magnussen a Marcus Ericsson havarovali ve třetí zatáčce! Máme žluté vlajky. Sergio Perez krásně předjel Sainze, Hülkenberg je také velmi blízko, ale úplně mu to nevyšlo. Magnussen má punkturu pneumatiky a pomalu jede do boxů, Ericsson pokračuje.

2/57 – Parádní první kolo! Felipe Massa se dostal před Grosjeana na šesté místo. Hamilton s Vettelem začínají ujíždět Bottasovi. Ricciardo se na závod zatím pořád dívá z boxů. Magnussen vyjíždí z boxů na posledním místě.

3/57 – Daniel Ricciardo vyjíždí na trať! Má nasazenu ultra-měkkou směs a vyjíždí na trať se dvěma koly ztráty. Úvodní dvojice Hamilton Vettel je stále poměrně blízko u sebe, Bottas trochu ztrácí, ale vypadá to, že je začíná dohánět. Čtvrtý Räikkönen už je kus pozadu, Verstappen na Räikkönena také ztrácí a ztráta Massy je podobná.

4/57 – DRS už je povoleno, Vettel zajel nejrychlejší kolo závodu, velmi dobře se Hamiltona drží. Kvyat má zřejmě nějaké problémy, které řeší s týmem přes vysílačku, zatím není jasné, co konkrétně je špatně.

5/57 – Hamilton si stěžuje, že nemá dost přítlaku, incident v prvním kole mezi Magnussenem a Ericssonem je vyšetřován. Vettel se stále drží v DRS zóně za Hamiltonem.

6/57 – Komisaři se rozhodli, že nebudou za incident v prvním kole nikoho vyšetřovat.

7/57 – Ricciardo už dojel Vandoorna, i když je o kolo pozadu. Vandoorne dostává zprávu, aby s ním zbytečně nebojoval. Ricciardo dostal pokyn od Hornera, aby si to užil.

8/57 – Vettel už na Hamiltona ztrácí přes sekundu a půl, o další sekundu a něco dál jede Bottas.

9/57 – Úvodní trojice už předjíždí Magnussena o kolo.

10/57 – Stoffel Vandoorne v boxech, přezul na měkkou směs, restartoval motor a hodně dlouho se zdržel v boxech, ale nyní vyjíždí zpět na trať. Už nějakou dobu si stěžoval na málo výkonu.

11/57 – Hamilton i Mercedes se nyní musí začít starat o pitstop, protože Vettel je velmi blízko za ním a při pitstopu by se mohl dostat před Hamiltona.

12/57 – Jolyon Palmer v problémech, zřejmě se mu zasekávají brzdy, chvilku jel velmi pomalu, nyní opět jakž takž jede. Hamilton si stěžuje na přehřívající se pneumatiky, což by vysvětlovalo, proč má pořád Vettela v zádech.

14/57 – Stroll se snaží předjet patnáctého Giovinazziho, ale vůbec se mu nedaří dostat blízko.

15/57 – Palmer hlásí stále stejné problémy s brzdami, hlavně v předposlední zatáčce. Do boxů zajíždí Romain Grosjean a hodně se mu kouří z motoru, tohle nebude plánovaná zastávka. A Grosjean končí! Jeho Haas zřejmě trochu hoří.

17/57 – Další problémy pro Palmera, opět byl na trati ve špatném směru, šlápl na brzdy a roztočil se. Dostává ale pokyn, že dokud to jde, tak má jet. Mezitím na čele je Vettel opět v DRS zóně za Hamiltonem, to znamená pod jednu sekundu.

18/57 – Hamilton je v boxech! Vettel se ujímá vedení, Hamilton přezouvá na měkkou směs. Další piloti jsou také v boxech. Hamilton se vrací na pátém místě. Palmer je také v boxech a už konečně také odstupuje. Perez je také v boxech, zrovna tak Hülkenberg a Alonso. Hamilton je momentálně zaseknutý za Giovinazzim o kolo pozadu.

19/57 – Vettel pokračuje stále na trati, uvidíme, jak dlouho na trati vydrží. Jede velmi rychle, ale Hamilton na to také šlápl.

20/57 – Ferrari dává Vettelovi pokyn, aby udržoval tuto rychlost, že jede velmi hezky. Hamilton se ptá, jestli je podlaha v pořádku, stěžuje si na nedotáčivost.

21/57 – Hamilton už je nalepený za čtvrtým Verstappenem. Perez předjel Sainze, ale bylo to velmi těsné, možná tam byl i kontakt. Massa byl v boxech.

22/57 – Hamilton dostal pokyn, že se musí dostat před Verstappena, Hamilton odpovídá, že momentálně neví, jak to má udělat. A ani na cílové rovince se mu to stále nedaří.

23/57 – Vettel stále na trati, Ferrari využívá toho, že Hamilton je zaseklý za Verstappenem, který si stěžuje, že začíná ztrácet přítlak z pneumatik. A Vettel na konci kola zajíždí do boxů!

24/57 – Vettel přezul na měkkou směs pneumatik a vrací se na trať před Verstappenem a Hamiltonem! Verstappen na Vettela útočí, ale ten se ubránil! Ve vedení je momentálně Bottas, druhý je Räikkönen kousek před Vettelem. Máme žluté vlajky ve třetím sektoru, Marcus Ericsson odstupuje za závodu, zaparkoval svůj Sauber vedle trati.

25/57 – Vettel už se utrhl Verstappenovi a buduje si náskok. Hamilton hlásí, že pneumatiky už mají to nejlepší za sebou. To je velmi zvláštní. Bottas je v boxech. Räikkönen nyní vede závod. Bottas přezouvá na měkkou směs. Verstappen také zajel do boxů! Přezouvá na super-měkkou směs. Hamilton má nyní volnou cestu k Vettelovi!

26/57 – Na konci kola zajíždí Räikkönen do boxů, přezouvá na měkkou směs, zastávka v pořádku a vrací se na čtvrtém místě.

27/57 – Momentální pořadí: VET, HAM, BOT, RAI, VER, KVY, MAS, PER, SAI, ALO, OCO, HUL, STR, GIO, VDR, MAG, RIC.

29/57 – Daniel Ricciardo odstupuje! Zastavil se v prvním sektoru ve čtvrté zatáčce. Zřejmě mu vypověděl službu motor. Ricciardo ven z vozu moc nespěchá. Ve své domácí velké ceně posbíral všechnu smůlu, co mohl.

32/57 – Hamilton stahuje Vettela jenom velmi pomalu, navíc Vettel se nyní dostává kolem vozů o kolo pozadu. Na druhou stranu Bottas pomalu stahuje Hamiltona.

35/57 – Bottas už je méně než čtyři sekundy za Hamiltonem, který se nyní probíjel kolem Ocona a Alonsa o kolo pozadu.

37/57 – Pátý Verstappen postupně stahuje ztrátu na čtvrtého Räikkönena, kterému to moc nejede. Verstappen na něj od Räikkönenova pitstopu stáhl přes dvě sekundy, Räikkönen zhruba tolik ztratil i na Bottase.

38/57 – Bottas už je pod tři sekundy za Hamiltonem. Bitva o druhé místo mezi Mercedesy? Opováží se Bottas, který má smlouvu pouze na jeden rok, ohrozit pozici týmové jedničky a trojnásobného mistra světa?

40/57 – Räikkönen stále ztrácí víc a víc na Bottase, který jede opravdu rychle, Verstappen na super-měkké směsi se k Räikkönenovi přiblížil už na méně než čtyři sekundy.

41/57 – Ve čtyřicátém kole Bottas na Hamiltona něco ztratil. Že už by vyždímal pneumatiky?

42/57 – Žluté vlajky ve třetím sektoru, copak se nám tam děje? A už zase zmizely. Mezitím, Bottas opět stáhl ztrátu na dvě a půl sekundy.

43/57 – Räikkönen dostal zprávu, že Hamilton už se trápí se svými pneumatikami, Räikkönen to odbyl pouhým „OK“. Zřejmě ho nezajímá druhý Hamilton o 16 sekund před ním, ale spíš Verstappen pár sekund za ním. Žluté vlajky byly způsobeny Strollem, který se nevešel do jedné zatáčky a vyjel na chvíli mimo trať.

44/57 – Stroll odstupuje ze závodu, nejspíše bylo s jeho vozem něco špatně a proto vyjel z tratě. Verstappen je pouze něco přes dvě sekundy za Räikkönenem.

45/57 – Hamilton právě dal zprávu týmu, že občas mu na chvilku vypadne výkon. To je zajímavé.

46/57 – Mercedesy na druhém a třetím místě jsou nyní rychlejší než Vettel, který se protlouká vozy o kolo zpět.

50/57 – Bottas už pouhé dvě sekundy za Hamiltonem, znovu na to šlápl, Hamilton je navíc nyní v provozu. Bottas se skrze vozy o kolo pozadu probíjí rychleji. Nico Hülkenberg, který byl celý víkend ve formě, nyní ze dvanáctého místa chytil Ocona s Alonsem a body jsou blízko. Kevin Magnussen končí! Ani jeden Haas dnes cílovou rovinku neuvidí. Magnussen se svým vozem zastavil ve třetím sektoru. Kvyat v boxech, určitě neplánovaná zastávka.

52/57 – Hülkenberg tlačí na růžovou Force Indii na jedenáctém místě. Ocon to mezitím zkusil na Alonsa, ten ho tlačí dozadu do cesty Hülkenberga. A cílová rovinka, Ocon i Hülkenberg se dostávají před Alonsa. Ocon je na bodech, Hülkenberg na jedenáctém místě. Alonso si stěžuje na svůj vůz, stačí se prý doleva. Nicméně krásná barevná akce na cílové rovince – žlutá, růžová a oranžová!

53/57 – Kvyat nyní zajel nejrychlejší kolo závodu.

54/57 – Fernando Alonso odstupuje! Tak dlouho jel na bodech a nyní musel zajet do boxů a odstoupit. Nejrychlejší kolo závodu nyní patří Vettelovi, který na to ve vedení trochu šlápl. Jeho kolo je o 2,3 sekundy rychlejší než loňské nejrychlejší kolo závodu.

55/57 – Verstappen je stále za Räikkönenem, ale posledních pár kol je ztráta velmi stabilně na 1,6 sekundy.

56/57 – Perez se začíná trápit s pneumatikami, jede na měkké sadě, na kterou přezul v sedmnáctém kole. Nyní jede na sedmém místě, ale tlačí na něj Sainz v Toro Rossu. Verstappen se ptá přes vysílačku, o kolik rychlejší je nejrychlejší kolo závodu, dostává se mu odpovědi „Až o moc.“ Tým asi nechce, aby Verstappen něco zkoušel.

57/57 – Poslední kolo závodu. Vettel si jede pro první vítězství Ferrari po dvou letech letech!

KONEC ZÁVODU! Velkou cenu Austrálie vyhrává Sebastian Vettel! Druhý je Lewis Hamilton, třetí Valtteri Bottas, čtvrtý Kimi Räikkönen, pátý Max Verstappen, šestý Felipe Massa, sedmý Sergio Perez, osmý Carlos Sainz, devátý Daniil Kvyat a desátý Esteban Ocon!

Nejrychlejší kolo závodu nakonec získal Kimi Räikkönen s časem 1:26.538, rychlost i pneumatiky tedy měl, zůstává otázkou, proč mu to dnes moc nejelo.

Ještě než vozy zajely do boxů, tak už na trati pobíhali fanoušci. Je sice hezké vidět fanoušky vedle vozů Formule 1, nicméně je to také nebezpečné a určitě by se to nemělo stávat. Nejspíš o tom organizátoři něco uslyší.

V TOP10 skončili oba vozy čtyř týmů: Ferrari, Mercedesu, Toro Rossa a Force Indie.

To je pro první závod nové sezony vše, byl to skvělý závod plný akce a už se nemůžeme dočkat dalšího závodu. Do té doby na shledanou!

Sdílejte na:
Zavřít