Singapur by měl zůstat v kalendáři F1 až do roku 2022

Singapur by měl zůstat v kalendáři F1 až do roku 2022

Promotér závodu na městské trati v Singapuru Colin Syn potvrdil, že probíhají jednání o prodloužení smlouvy na pořádání GP o dalších pět let. Sebastian Vettel dokonce tamější okruh zařadil mezi klasické závody.

V červnu byl zveřejněn provizorní kalendář pro příští sezónu, v němž byly závody v Číně a Singapuru s hvězdičkou, jelikož kontrakty v těchto zemích letos vyprší. Ovšem podle Syna dohodě mezi ním a Liberty Media nic nepřekáží v cestě. K podepsání stačí už jen doladit detaily.

„Pracujeme na nové smlouvě. Je to vážná situace, takže musíme být velmi opatrní. Všechno, co musíme udělat, je držet pohromadě. Jsme velmi blízko a opravdu plní naděje,“ přibližuje Syn budoucnost závodu pod umělým osvětlením v rozhovoru s Motorsport.com.

Ale při odpovědi na otázku, zda je stěžejním bodem délka kontraktu, průkopník noční show v ulicích Singapuru mlžil: „Hledáme výhodnou dohodu.“

Proslýchá se, že smlouva by měla být na pět let s opcí až do roku 2027.

Ještě před čtyřmi roky se spekulovalo o přestěhování závodu z okruhu Mairna Bay, který si našel mezi fanoušky, ale také mezi samotnými jezdci velkou oblibu na novou trať. Ta měla být situována nedaleko mezinárodního letiště Changi. Z těchto plánů však nakonec nic nebylo, protože tamní vláda neviděla pointu v tom vrazit minimálně 150 milionů dolarů do výstavby nové trati, když se aktuální městský okruh osvědčil. Důkazem toho byly plné tribuny rok před tím, než se na světlo světa dostal právě návrh na tuto výstavbu. Není tedy divu, že skončil zahraný někde kdesi hluboko v šuplíku.

V sobotu před GP Singapuru 2012 podepsali kompetentní předčasný kontrakt s tehdejším promotérem F1 Berniem Ecclestonem, který letos vyprší. Vyjednávání o prodloužení současné smlouvy mezi Singapurem a F1 probíhá už rok. Mezitím však nad motoristickou extra třídou přebrali otěže noví majitelé, americká společnost Liberty Media.

Podle posledních informací i přes vládní krizi by mělo být prodloužení uzavřenou věcí, při čemž zbývá už jen dořešit výši poplatků za pořádání.

Byť Singapur zaznamenal v roce 2015 pokles návštěvnosti o 6,8 procent, tak ale díky GP Singapuru přiteklo do státní kasy přes 150 milionů dolarů, přičemž během celého víkendu přišlo na trať okolo 300 000 diváků.

Sebastian Vettel dokonce označil závodu na tamějším okruhu již za tradiční: „Singapur je jeden z mála závodů, jenž se stal klasikou po pár závodech. Šampionát bez Singapuru si nedokážu představit.“

Nástupce Bernieho Ecclestona Case Carey zdůrazňuje, že o Velkou cenu nechce za žádnou cenu přijít. Také připomíná, že je jeho cílem stavět na závodech v Evropě, zároveň ale bude usilovat o přidání podniků i na jiných kontinentech.

 „Jsme otevření všemu. Zvážíme všechno. Evropa je tradičně hlavním trhem Formule 1. Severní a jižní Amerika a rovněž Asie nabízejí obrovské možnosti rozšíření. Chceme se ujistit, že chápeme, co pro nás nový závod v těchto regionech znamená, před tím, než se posuneme dál. Se Singapurem pracujeme na nové smlouvě. Neočekáváme, že o noční GP přijdeme. Rozhodně tam chceme zůstat.“

„Asii a obě Ameriky vidíme coby úrodné trhy, které jsou pro nás velmi důležité. Singapur byl pro Formuli 1 nadmíru úspěšný. V Číně a Austrálii jsme u diváků pochodili. V tomto trendu bychom chtěli pokračovat v celé Asii,“ odhalil plány do budoucnosti Carey.

Sdílejte na:
Zavřít