Williams posadí na Hungaroringu do svého vozu Ghiotta

Williams posadí na Hungaroringu do svého vozu Ghiotta

Člen junioského programu Williamsu Luca Ghiotto dostane příležitost ukázat svůj um během testů F1 na Hungaroringu.

Dvaadvacetiletému Italovi unikl před dvěma lety titul v GP3 o pouhých osm bodů, když mu jej vyfoukl nováček ve Force Indii, Esteban Ocon. Aktuálně Ghiottovi patří ve Formuli 2 páté místo s 86 body na kontě, přičemž třikrát dokončil na druhé příčce.

V rámci testů 1. a 2. srpna na okruhu nedaleko Budapešti mu dá Williams ve středu možnost ukázat se ve voze královny motorismu. FW40 bude sdílet s matadorem Felipem Massou.

„Williamsu za tuto příležitost velmi děkuji,“ raduje se rodák z Arzigana. „První test F1 je pro jakéhokoli pilota mimořádným okamžikem a dělat jej s takovýmto historickým týmem je ještě lepší, proto se velmi těším.“

„Náš tým má silné zkušenosti s rozvojem mladých talentů a my si pokaždé užíváme pohled na mladé jezdce, kteří dostanou příležitost demonstrovat svůj um. Těším se, až jej uvidím, jak se v autě předvede,“ uvedla šéfka týmu Claire Williamsová.

Kromě Ghiotta budou prověřováni další junioři. Mercedes posadí oba dny do svého W07 devatenáctiletého britského závodníka George Russella, který si v šampionátu GP3 po šesti závodech vybudoval poměrně pohodlný 35 bodový náskok na druhého Anthoinne Huberta.

U Ferrari se bude o SF70-H dělit Kimi Räikkönen s perlou své juniorky Charlese Lerclercem. Monačan svoji konkurenci v „přestupové stanici“ do F1 doslova válcuje a po dvanácti závodech, i přes tři odstoupení, vede o 67 bodů.

Do kokpitu Red Bullu usedne vedle Maxe Verstappena šapion GP2 z loňského roku Pierre Gasly, jehož jméno bylo před začátkem letošní sezóny spojováno se sedačkou Toro Rosso po Daniilu Kvyatovi, ale ten si ji nakonec překvapivě udržel.

Juniorka stáje rakouského nápojového giganta kromě Kvyata a Calrose Sainze povolá také Seana Gelala, který aktuálně závodí ve Formuli 2 a v šampionátu jezdců mu patří sedmnácté místo.

Force India si prověří rakouskou stoupající hvězdu DTM, Lucase Auera, a ruského pilota Nikitu Mazepina.

Haas posadí oba dny za volant devatenáctiletého Američana Santina Ferruciho.

V Renaultu se projede dvaadvacetiletý Kanaďan Nicholas Latifi. Druhým pilotem v R.S.17 bude Robert Kubica, který tak projde další prověrkou, zda by byl opravdu schopný regulérního návratu do kokpitu F1.

Sauber nasadí dva ze svých juniorů, a sice Gustava Malju a Nobuharu Matsushitu. Třiadvacetiletý Japonec patří pod křídla Hondy, ale nijak oslnivé výsledky doposud v GP3 a F2 nepodával.

U McLarenu si vyzkoušejí Landa Norrise.Teprve sedmnáctiletý rodák z Bristolu vloni ovládl evropský pohár a šampionát severní Evropy dvoulitrové Formule Renault a Toyota Racing Series.

Tým Pilot 1 Pilot 2
Mercedes George Russell George Russell
Ferrari Charles Leclerc Kimi Räikkönen
Red Bull Pierre Gasly Max Verstappen
Force India Lucas Auer Nikita Mazepin
Williams Felipe Massa/Luca Ghiotto Gary Paffet
Toro Rosso Sean Gelael Carlos Sainz/Daniil Kvyat
Haas Santino Ferrucci Santino Ferrucci
Renault Robert Kubica Nicholas Latifi
Sauber Gustav Malja Nobuharu Matsushita
McLaren Stoffel Vandoorne Lando Norris
Sdílejte na:
Zavřít