Je hanba, jak vypadají současné monoposty Formule 1, myslí si Gordon Murray

Je hanba, jak vypadají současné monoposty Formule 1, myslí si Gordon Murray

Legendární designér Brabhamu a McLarenu Gordon Murray označil současný vzhled monopostů Formule 1 jako trapný a zahanbující.

Murray, který stál například za designem jednoho z nejslavnějších monopostů historie – McLarenu MP4/4, který v sezoně 1988 vyhrál s Prostem a Sennou za volantem 15 ze 16 závodů, vysvětlil v programu Motorsport.tv The Flying Lap, proč nemá rád vzhled současných monopostů.

„O současném vzhledu monopostů F1 se toho moc říct nedá – podle mě je to hanba,“ řekl Murray. „Nevadí mi ani tak to, že monopostům dominují aerodynamické prvky, vadí mi však, že všechny vypadají prakticky stejně. Kdysi nám říkali, abychom všechny auta namalovali na bílo a v průběhu třiceti sekund rozhodli, které auto patří kterému týmu. To bych s letošními vozy nebyl schopní udělat. To se mi moc nelíbí.“

Murray je rád, že v královně motorsportu pracoval v časech, kdy se od sebe vozy lišili a designéři měli volnější roku. I díky tomu mohl vytvořit unikátní auta jako například Brabham BT52 z roku 1983.

„V F1 jsem působil v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století a to bylo období, kdy jsme jako designéři měli nejvíc svobody. Mohli jsme na auto dát, co jsme chtěli,“ vysvětlil jednasedmdesátiletý Jihoafričan. „Když vám někdo řekne, kde přesně musí být jezdec, palivová nádrž i pohonný agregát, jako designér s tím nic neuděláte. Kdysi jsme mohli všechny tyhle věci volně posouvat dopředu a dozadu.“

Sdílejte na:
Zavřít