Český tým vstupuje do Formule 2! Naše barvy bude hájit stáj Charouze

Český tým vstupuje do Formule 2! Naše barvy bude hájit stáj Charouze

Nová soupiska týmů šampionátu Formule 2, kterou FIA právě prezentovala, obsahovala několik překvapení. Z českého pohledu se jedná o přímo historickou novinku: Poprvé v dějinách moderního sportu se totiž do tak vysoké třídy zapsal český tým!

Mezi třemi stájemi, které příští sezonu do mistrovství Formule 2 zasáhnou poprvé, je i tým Charouz Racing System Antonína Charouze. Zkušené družstvo, které se v minulých letech s velkým úspěchem angažovalo ve formuli Renault World Series a před tím i v Le Mans,  se tedy odvážilo ke skoku na velkou mezinárodní scénu monopostů.

Načasování tohoto kroku je hned z několika důvodů logické. FIA-Formule 2 nasadí od sezony 2018 nový monopost Dallara, z technického hlediska by tedy  neměla být nevýhoda nováčků až tak veliká. Druhým důvodem je již několik let trvající kvalitativní pokles a konec šampionátu World Series, ve kterém se Charouz doposud angažoval. Posledním bodem, který český tým zavedl do F2, je skutečnost, že FIA pro svou velice drahou třídu nutně potřebuje nové účastníky: Týmy Russian Time a Rapax totiž pro příští rok oznámily odchod.

Šampionát Formule 2 roku 2018 fandům přesto nabídne větší pole, než letos: Vedle Charouze se totiž přihlásily další dva nováčci (v zásadě ovšem velmi zkušené organizace): Stáj Trevora Carlina, Carlin Racing  a tým Richarda Duttona, Fortec Motorsports. Ředitel FIA-F2, Bruno Michel dokonce sní  o přihlášce dalšího, celkově 12. účastníka.

 Také v ohledu na počet závodů nabídne F2 příští rok vzrůst a pojede v rámci 11 podniků Formule 1, tedy o dva závody více, než letos.  Jen s českou účastí v kokpitu to vypadá zle. Domácích pilotů je na mezinárodní scéně monopostů jako šafránu a z těchto mála borců nikdo nevlastní adekvátní licenci…

Sdílejte na:
Zavřít