Ross Brawn: Jednoduché motory budou znamenat méně omezení a penalizací

Ross Brawn: Jednoduché motory budou znamenat méně omezení a penalizací

Ředitel pro motorsport Ross Brawn věří, že navrhovaná specifikace motorů pro rok 2021 a dále pomůže masivně snížit penalizace na startovních roštech, které se poslední dobou dostaly mimo kontrolu.

Během této sezony s jedním závodem do jejího konce bylo zatím rozdáno celkem 730 míst penalizací (bez penalizací za výměny převodovek). Přes polovinu z nich obdržel tým McLaren kvůli svému motoru Honda. Nicméně více zkušený Renault moc nezaostává s celkem 310 místy penalizací.

Brawn věří, že zavedením mnohem levnějšího motoru s méně technologicky pokročilými technologiemi jako je MGU-K, MGU-H a turbodmychadlo nebude potřeba limitů, kolik kusů může být pilotem za sezonu využito. V současné sezoně může každý pilot využít maximálně čtyři kusy od každé součásti pohonné jednotky. S každou další součástí dostane penalizaci na startu. I když tento limit téměř nikdo nedokáže splnit, příští rok bude počet snížen pouze na tři kusy.

„Myslím, že novým motorem bychom se měli snažit dosáhnout situace, kdy bude každý tým moci vyměnit kdy chce, co chce. Pokud přijdeme s jiným designem turbodmychadla, který bude jednotný a homologovaný a bude stát 2-3 tisíce dolarů, proč bychom vůbec měli ztrácet čas vynucováním nějakých limitů na počet?“ řekl Brawn pro Autosport. „Ale když máme turbodmychadlo, které je tak drahé a komplikované, jako je dnes, tak potom je potřeba všech těchto omezení.“

Brawn odmítá argument, že by Formule 1 měla být za každou cenu absolutním technologickým vrcholem, aby přitáhla automobilky. Tvrdí, že taková strategie už nevyšla třeba Světovému vytrvalostnímu šampionátu, ze kterého odešlo Audi i Porsche a Toyota je nyní jediným výrobcem.

„I v závodním prostředí, kde fanoušci nejsou tou nejdůležitější věcí, tak tato strategie selhala. V tomto prostředí, kde by fanoušci měli být to nejdůležitější věcí, si nemůžeme dovolit mít takové selhání kvůli tomu, že bychom šli do takových extrémů, kdy ztratíme s fanoušky kontakt, protože jenom velmi málo týmů by si tuto technologii mohlo dovolit a excelovat v ní,“ uzavřel tuto otázku Brawn.

Sdílejte na:
Zavřít