Sobota v Indianapolis: Danica Patrick se dostala do Fast 9, favorit Hinchcliffe se nekvalifikoval

Sobota v Indianapolis: Danica Patrick se dostala do Fast 9, favorit Hinchcliffe se nekvalifikoval

„This is May.“ Slova, která ve světě amerického motorsportu znamenají blížící se závod na 500 mil v Indianapolis. Letos se pojede již 102. ročník tohoto největšího oválového závodu světa a jeden z mnoha faktorů, ve kterém se závod ve „Staré cihelně“ liší od ostatních, je také rozvržení programu. V Indianapolis se nejezdí jen jeden víkend, ale formulové vozy Dallara se po trati prohání celý měsíc.

Máme za sebou většinu tréninkových a testovacích jízd, ve kterých týmy zkoušely různé nastavení vozu, nováčci se učili, jak se na slavném obdélníku chovat, ostřílení závodníci se pokoušeli hledat limity. Po Fast Friday, posledním testovacím dni před následujícími kvalifikacemi, boural Jack Harvey. Naštěstí se mu nic nestalo a bude moci dále pokračovat.

Dnes se odjelo kvalifikační klání, které rozdělilo všech 35 účastníků na tři skupiny. První skupina bude tvořena z nejrychlejších devíti v dnešní kvalifikaci – tzv. Fast 9, která se zítra utká v souboji o pole position do 102. ročníku Indianapolis 500. Ve druhé skupině budou bojovat jezdci od 10. po 33. místo o stejné pozice, tudíž 10-33. Tato část kvalifikace se též odjede zítra. Třetí skupina jezdců dnes bohužel dojezdila. V Indianapolis je stanovený limit 33 vozů, takže jezdci na 34. a 35. místě se do startovní listiny nevejdou a dnešní jízdou pro ně letošní působení v Indianapolis končí.

Nadvláda Chevroletu a dáma ve Fast 9

Nejlepší devítku ovládly vozy osazené motory Chevrolet, pouze dvě Hondy se dokázaly dostat do finálního kvalifikačního rozstřelu o pole.

Nejrychlejším mužem dne je trojnásobný vítěz závodu v Indianapolis 500, Brazilec Hélio Castroneves jezdící pro Team Penske. Hélio, přezdívaný Spiderman, se letos zúčastní pouze dvou eventů. Jeden za sebou již má, IndyCar GP, ve které dojel na 6. místě, nyní ho čeká legendární pětistovka. Jeho cílem je čtvrté vítězství, a tudíž vyrovnání rekordu.

Druhý nejrychlejší byl Ed Carpenter. Zároveň majitel stejnojmenného týmu je v Indianapolis pravidelně velice rychlý, a i letos to potvrzuje. Šampión z roku 2016, další z Penske boys, Simon Pagenaud, byl na třetím místě. Jeho týmový kolega Will Power získal čtvrté místo.

Spencer Pigot z týmu Eda Carpentera a Josef Newgarden z týmu Penske obsadili 6. respektive 7. místo. 5. místo získal jako nejrychlejší jezdec s motory Honda Sébastien Bourdais z týmu Dale Coyna. 8. místo patří několikanásobnému šampiónovi na scéně IndyCar, Scottu Dixonovi z týmu Chipa Ganassiho.

Velikým překvapením se stala jízda Danicy Patrick. Talentovaná Američanka, letos jezdící pro Eda Carpentera, je dosud jedinou ženou, která vedla závod Indy 500 a která získala pódium. Od roku 2011 se však legendárního závodu nezúčastnila, jejím cílem je letos na slavném oválu ukončit aktivní závodní kariéru.

Závodní derniéra se jí zatím daří velice úspěšně – dostala se do Top 9 a zítra bude mít šanci bojovat o pole position. Pokud by se jí to podařilo a zvítězila by, stala by se první ženou, která kdy obsadila 1. místo na startu ve Staré cihelně.

Na trati jí pak rozhodně nepřehlédnete. Jezdí s kompletně zeleným zbarvením a nápisy společnosti GoDaddy. 

„Andrettiovci“ mimo hru – minimálně v kvalifikaci

Do Top 9 se bohužel nedostal ani jeden z jezdců Michaela Andrettiho. Alexander Rossi, 26letý Američan a vítěz 100. ročníku Indy 500 obsadil 10. místo. Další vítěz Indy 500, Ryan Hunter-Reay, skončil až na 14. místě, následovaný Carlosem Muñozem. Marco Andretti pak byl na 17. místě a nováček Zach Veach na 24. místě.

Nováček Robert Wickens měl rozjetý dobrý pokus, ale déšť mu překazil všechny naděje, další pokus již nebyl tak rychlý, a nakonec se umístil až na 20. místě.

V letošním startovním poli neuvidíme mnoho bývalých jezdců F1. Kromě Alexandera Rossiho je to pak Max Chilton, který závodní pro tým Carlin a získal až 28. místo. Takuma Sato, dlouholetý závodník za tým BAR-Honda a vítěz loňského ročníku Indy 500, získal 29. místo.

Katastrofa pro Jamese Hinchcliffa

Oblíbený Kanaďan, James Hinchcliffe, se bohužel do letošního ročníku nekvalifikoval. Pro celý tým je to obrovské zklamání. Jezdec týmu Schmidt Peterson Motorsports měl technické problémy, kvůli kterým nakonec nestihl vyjet na trať a zajet tak kvalifikační čas.

Stejně jako James Hinchcliffe se letos nekvalifikovala Pippa Mann. Jezdkyně se chtěla zúčastnit závodu na 500 mil s týmem Dale Coyna, ale bohužel, její rychlost nebyla dostatečná, a tak ji letos poprvé od roku 2012 na startu slavné pětistovky neuvidíme.

Kvalifikační klání můžete sledovat zítra přes oficiální livestream vysílaný na YouTube účtu IndyCar. Na oficiální webové stránce pak můžete poslouchat rozhlas a sledovat průběžné výsledky pomocí live-timingu.

102. ročník Indianapolis 500 se pak odehraje již příští týden, v neděli 27. května. Sledovat jej budete moci na stanici Nova Sport TV.

Jezdci, kteří zítra budou bojovat ve Fast 9 o pole position:

  • Hélio Castoneves (Team Penske)
  • Ed Carpenter (Ed Carpenter Racing)
  • Simon Pagenaud (Team Penske)
  • Will Power (Team Penske)
  • Sébastien Bourdais (Dale Coyne Racing)
  • Spencer Pigot (Ed Carpenter Racing)
  • Josef Newgarden (Team Penske)
  • Scott Dixon (Chip Ganassi Racing)
  • Danica Patrick (Ed Carpenter Racing)

 

 

 

Sdílejte na:
Zavřít