Force Indii hrozí kontrolovaná insolvence. Zachrání ji miliardář Stroll?

Force Indii hrozí kontrolovaná insolvence. Zachrání ji miliardář Stroll?

Budoucnost indické stáje je v ohrožení. Ačkoliv obhájila loni čtvrté místo, tedy jakýsi titul „nejlepší ze zbytku světa“, tak letos zaznamenala výkonnostní propad a hlavně se potýkají s nedostatkem financí. Už to zašlo tak daleko, že jim hrozí insolvence, která by měla být ohlášená během dnešního dne. Tým by mohl zachránit Lawrcence Stroll. Jeho syn Lance je spojován s přestupem právě do Force Indie.

Dlouhou dobu v padoku kolují zvěsti, že by tým mohla odkoupit britská společnost vyrábějící energetické nápoje. Stáji nepomáhá ani fakt, že je její majitel a zakladatel Vijay Mallya trestně stíhán.

Situace zašla už tak daleko, že je působení růžových vozů v ohrožení, neboť ji hrozí kontrolovaná insolvence, která by mohla být oznámená už během dnešního dne.

S tím spatřily světlo světla další spekulace: Příští rok by nahradil ve Force Indii jednoho z aktuálních pilotů Lance Stroll, ale ještě předtím by ji mohl zachránit jeho otec Lawrence, který by ji odkoupil. Podle informací německého portálu auto-motor-und-sport.de by k tomu mělo dojít už po letní pauze.

https://t.co/WsQ176eUJ4— Autosport (@autosport) 19. července 2018

Kromě potencionálního investora Lawrence Strolla projevilo o koupi Force Indie poměrně velká škála zájemců v podobě hlavního sponzora BWT, jistý americký obchodník a newyorský investiční fond.

Stroll místo Ocona ve Force Indii? Jeden z klíčových faktorů trhu s jedzci

Osud Force India a rozhodnutí Ferrari ohledně jezdecké soustavy pro příští rok jsou klíčovými faktory na trhu s jezdci. Pokud by osmnáctiletý Kanaďan opravdu zamířil do týmu se sídlem v Silverstone, tak by v něm pravděpodobně nahradil Estebana Ocona. Francouz je spojován s místem po boku Nica Hülkenberga v továrním Renaultu, přičemž Němcův týmový kolega Carlos Sainz by se vrátil do Toro Rosso. V dceřiné stáji Red Bullu se klepe sedačka pod Brandonem Harleyem, kterého by nahradil právě španělský závodník, neboť jej má Toro Rosso skrze opci pojištěného až do poloviny září letošního roku.

Mimo Renaultu o Ocona projevil údajně zájem McLaren, ale Francouzi jej však pojistili opcí. Rovněž zdůraznili, že na Sainze si nemohou dovolit tak dlouho čekat. „Musíme se porozhlédnout po alternativách,“ uvedl Abiteboul. Stáj z Wokingu měla o Ocona zájem, protože není jisté, zda Stoffel Vandoorne a Fernando Alonso zůstanou, přičemž rodák z Oveida má nastavený deadline pro rozhodnutí ohledně své budoucnosti do poloviny října.

AMuS přišel s poměrně zajímavou úvahu, v níž by Sergio Pérez přestoupil do Haasu a Vandoorne by převzal vůz Strolla u Williamsu. Stáj z Grove bude od příštího roku odebírat od Mercedesu kromě pohonné jednotky také převodovky a zavěšení zadních kol.

Otázkou stále zůstává, kdo bude parťákem Sebastiana Vettela. Kandidáty jsou stávající pilot Kimi Räikkönen a junior tradiční stáje z Maranella Charles Leclerc. Ovšem po nečekané změně ve vedení Ferrari kvůli zdravotním komplikacím Sergia Marchionneho šance na setrvání Icemana stoupla. Přesto by však mladý Monačan nemusel zůstat v Sauberu. Jeho jméno je totiž spojováno s Haasem, což by nebyl vůbec marný krok, protože je americká stáj aktuálně jedním z nejlepších týmů středu pole a je jakýmsi B-týmem Ferrari, zatímco Sauber  – zejména Leclercův kolega Marcus Ericcson – se pohybuje většinou spíše vzadu společně s Williamsem. Díky solidní formě Haasu stoupá pochopitelně zájem jezdců reprezentovat jej, čehož si je dobře vědom šéf týmu Fréderic Vasseur: „Naštěstí je náš tým nyní pro jezdce zase zajímavější.“

Některé spekulace dokonce mluví o změně jezdeckého složení už v průběhu této sezóny. Řeč je o Force Indii. To ale sportovní ředitel Otmar Szafnauer vyvrací: „Chceme být čtvrtí. K tomu potřebujeme v autě Péreze a Ocona.“

Jezdecké složení pro sezonu 2019

  Jezdec Kontrakt
Mercedes Lewis Hamilton do 2020
  Valtteri Bottas do min. 2019
Ferrari Sebastian Vettel do 2020
  Kimi Räikkönen / Charles Lerclerc* ?
Red Bull Max Verstappen do 2020
  Daniel Ricciardo ?
Force India Esteban Ocon / Lance Stroll* ?
  Sergio Pérez ?
Haas Romain Grosjean / Charles Leclerc* / Stoffel Vandoorne* ?
  Kevin Magnussen ?
Toro Rosso Pierre Gasly ?
  Brandon Hartley / Dan Ticktum* / Carlos Sainz* ?
Renault Carlos Sainz / Esteban Ocon* ?
  Nico Hülkenberg ?
McLaren Fernando Alonso ?
  Stoffel Vandoorne ?
Sauber Marcus Ericsson ?
  Charles Leclerc* ?
Williams Lance Stroll / Sergio Pérez* ?
  Sergej Sirotkin ?

*Spekulace

Sdílejte na:
Zavřít