Billy Monger po 11 týdnech zpátky za volantem! Piloti F1 skládají poklonu

Billy Monger po 11 týdnech zpátky za volantem! Piloti F1 skládají poklonu

Mongerovi byly po těžké bouračce v F4 amputovány obě nohy, avšak mladý Angličan tvrdě bojoval, aby se o pouhých 11 týdnů později mohl vrátit do kokpitu. V roce 2020 by se chtěl zúčastnit legendární 24-hodinovky Le Mans.

K hororové nehodě došlo 16. dubna v Donington Parku při závodě F4, kdy Monger narazil v plné rychlosti do před ním jedoucího Patrika Pasma. Vyprošťování z vozu trvalo více než 1,5 hodiny, což nikdy nevěstí nic dobrého. Bohužel byl nakonec potvrzen ten nejhorší možný scénář – Monger přišel o obě nohy a do nemocnice byl převážen ve vážném stavu.

Zpráva o Britově osudu svět Formule 1 velmi zasáhla, proto se někteří jezdci i ostatní lidé z prostředí královny motorismu zapojili do sbírky, jejímž iniciátorem byl Billův šéf Steven Hunter. Dohromady se vybralo okolo 1 000 000 eur (přes 26 000 000 korun). Mezi přispěvovateli jsme mohli najít Jensona Buttona, Maxe Verstappena či Lewise Hamiltona.

V následující Velké ceně Ruska na olympijském stadionu v Soči jej mnoho pilotů a stájí podporovalo skrze samolepku s hashtagem #BillyWhizz. Mimo to dostal Monger dopis od jezdecké asociace (GPDA) s podpisy mistrů světa.

Osmnáctiletý rodák z Charlwoodu se však nevzdal a po 11 týdnech se vrátil zpět za volant. Usedl za volant vozu týmu BRIT ve Volkswagen Fan Cupu na okruhu Brads Hatch, jenž dává možnost závodníkům jako Monger usednout do závodního vozu. K dispozici dostal speciálně upravený volant, na kterém je jak plynový, tak brzdový pedál a spojka.

„Bylo to skvělé být zpátky za volantem. Obrovský dík patří týmu BRIT za to, že mi s tím dnes pomohli. Nemohu se dočkat, až se zase vrátím. Tým měl s sebou dva volanty, které jsem mohl vyzkoušet. Vybral jsem si ten, který mi víc vyhovoval. Teď jde o to zlepšovat techniku, abych, až se vrátím, dokázal vyhrávat závody,“ řekl pro Autosport sebejistě Monger, jehož cílem je nastoupit v roce 2020 do prestižního vytrvalostního závodu v Le Mans. Ovšem nebyl by prvním takto handicapovaným pilotem, jenž by se závodu účastnil. Posledně jím byl Frederic Sasset, který přišel o ruku a obě nohy. Právě osmačtyřicetiletý Francouz by byl Mongrovým stájovým kolegou.

Cílem série je obsadit jedno auto třemi tělesně handicapovanými piloty. Mongra čeká premiéra již na začátku listopadu. V Estroilu nasedne do vozu Ligier-Honda.

„Je neuvěřitelné, že mě Fred po mé nehodě vyhledal a zeptal se mě, jestli se chci zapojit do jeho plánu dostat handicapované do motorsportu na nejvyšší úrovni. Rozhodně chci zase závodit. Mojí prioritou je získat v autě čas na trati a pracovat dále na mé fyzičce, abych se vrátil v plné síle,“ prozradil.

K Billimu angažování se vyjádřil také zakladatel stáje Dave Player: „Cílem týmu BRIT je umožnit jezdcům s různým postiženým závodit na stejné úrovni a za stejných podmínek. Celá myšlenka dneška spočívala  především v tom, abychom umožnili Biliimu absolvovat první jízdy, zadruhé šlo o to získat zpět jeho licenci a pomoci mu vrátit se na jeho cestu.“

Monger zveřejnil na Twitteru fotografii před vozem a popiskem, že byl „poprvé (od nehody) zase v autě. Bylo to dlouho“. Zanedlouho se mu dostalo velkého obdivu také od závodníků Formule 1. Sergio Pérez napsal: „Jsi obrovskou inspirací, chlape!“, k němuž se přidal také úřadující šampión Nico Rosberg: „Udělal jsi na mě obrovský dojem.“

Pro bývalého mistra světa Damona Hilla jsou Monger s týmem „hrdiny roku“. Martin Brundle mu přeje hodně štěstí a dodává, že „jeho příběh je opravdu pozoruhodný a inspirující“.

Sdílejte na:
Zavřít