ONLINE: Velká cena Malajsie 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Malajsie 2017 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie 2017.

Kvalifikace začíná v 11:00

Do kvalifikace kráčí jako největší favorit Ferrari, piloti Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen ovládli druhý i třetí trénink. Na druhou stranu lídr poháru konstruktérů Mercedes se trápí. Jejich nejlepší výsledek ze všech tréninků je čtvrté místo Valtteriho Bottase ze třetího tréninku. Sám Lewis Hamilton přiznal, že třetí trénink pro ně byl hodně náročný. Red Bull je na tom o něco lépe a může zatopit i Ferrari.

Výsledky 1. tréninku, 2. tréninku a 3. tréninku.

Se Sepangem se letos na nějakou dobu vidíme naposledy. Organizátoři se rozhodli ukončit smlouvu, neboť se jim pořádání závodu nevyplatí. Sepang je přitom jedním z těch nejlepších výtvorů Hermanna Tilkeho, hlavního traťového designéra F1. Malajský okruh se vyznačuje mnoha rychlými zatáčkami, dvěma velmi dlouhými rovinkami s DRS, obrovským horkem a vlhkostí. Auta zde dostávají řádné zabrat, stejně jako pneumatiky. Více si o okruhu můžete přečíst zde.

Sebastian Vettel ještě před kvalifikací musel měnit motor, nasadil svou čtvrtou povolenou jednotku. Tým během třetího tréninku objevil vadu, kterou radši opravili. Poprvé tým motor nastartoval asi sedm minut před začátkem kvalifikace.

Nad Sepangem je částečně zataženo, ale déšť při kvalifikace předpovídán není. Teplota vzduchu je 32°C, teplota trati 48°C.

Q1

18:00 – První část kvalifikace začíná.

16:00 – Sebastian Vettel vyjíždí z garáže, mechanici Ferrari zvládli vyměnit motor za dvě hodiny, obvykle pro výměnu motoru počítá se čtyřmi hodinami.

15:00 – Mnoho pilotů dostává zprávy o silném větru nad cílovou rovinkou, což bude ovlivňovat brzdné zóny do poslední a první zatáčky.

13:00 – Hamilton jde do čela s časem 1:32.3, Kimi Räikkönen ho následně nahrazuje s časem o desetinu rychlejším. Mercedesy a Ferrari jsou na trati na měkké směsi pneumatik, ostatní týmy nasadily super-měkkou směs.

12:30 – Romain Grosjean hlásí problémy s blokováním předních pneumatik při brzdění. Starý dobrý problém s brzdami na voze Haasu.

11:30 – Vettel míří zpět do boxové uličky, hlásí, že mu připadá, že nemá žádné turbo. To je pro Ferrari velký problém, to není zrovna jednoduchá oprava, pokud tedy jenom nestačí pohrabat se v elektronice vozu.

10:30 – Red Bull také jezdí na měkké směsi pneumatik, Verstappen nyní najíždí do měřeného kola. Na druhou stranu Ricciardo v druhém Red Bullu jede na super-měkké směsi pneumatik.

9:30 – Hamilton je nyní na čele s časem 1:31.605, Räikkönen zatím o šest desetin zaostává.

9:00 – Verstappen jde na druhé místo se ztrátou tří desetin na Hamiltona, Bottas se posouvá na třetí místo se ztrátou dalších tří desetin.

8:00 – Alonso je v letmém kole, zatím je krom Vettela jediným pilotem bez času. Ricciardo jde na páté místo za Räikkönena.

6:00 – Z onboard záběru jde slyšet, že motor Ferrari nezní moc dobře, vzhledem k tónu hlasů Vettela i jeho inženýra je jasné, že se nejedná o problém, který lze rychle opravit. Vettel pravděpodobně bude do zítřejšího závodu startovat z poslední pozice.

5:00 – V odstupové zóně jsou zatím Gasly, Wehrlein, Grosjean, Ericsson a samozřejmě Sebastian Vettel.

4:00 – Hamilton opouští svůj vůz, je se svým časem spokojen a nyní si dá pauzu před druhou částí kvalifikace. Mezitím mechanici Ferrari opět nasadili kryt motoru na voze Vettela, nasazují pneumatiky a možná ho ještě vyženou na trať, aby se o něco pokusil.

2:30 – Vettel se chystá na trať! Nasadil super-měkké pneumatiky, aby měl alespoň nějakou pomoc při pokusu dostat se do Q2.

1:30 – Vettel nakonec na trať nevyjíždí! Čekali na volnou trať, ale poté opět vůz zvedli a Sebastian Vettel v kvalifikaci končí na posledním místě bez měřeného času!

1:00 – Na trati jsou všichni krom prvních sedmi pilotů, kteří zůstávají v boxech.

0:00 – Massa se posouvá na páté místo, Wehrlein pouze na sedmnácté, Sainz na osmé, Gasly jde před Sainze, Ericsson se zlepšuje, ale zůstává devatenáctý, Hülkenberg jde na deváté místo. Stroll se posouvá na třinácté místo. Palmer jde na deváté místo před Hülkenberga.

KONEC Q1! Nejrychlejší Hamilton, odstupují 16. Grosjean, 17. Magnussen, 18. Wehrlein, 19. Ericsson, 20. Vettel.

Další šok pro Ferrari. Italský tým se spoléhal na Singapur, kde měli získat spousta bodů, nakonec odjeli bez jediného. V Malajsii také červené vozy vypadaly výborně, ale kvůli technickému problému bude Vettel do závodu startovat z chvostu pole.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná, překvapivě bez Vettela. Prvním na trati je Valtteri Bottas a za ním na trať míří Lewis Hamilton.

13:00 – Na trati už jsou i Force Indie a Kimi Räikkönen.

12:30 – Na trať vyjíždí Red Bully, Vandoorne a další.

12:00 – Bottas najíždí do letmého kola, Hamilton jede kousek za ním.

11:30 – Bottas trošku zablokoval kola do deváté zatáčky, ale příliš ho to nerozhodilo.

10:45 – Bottasův čas je 1:31.2, Hamilton je o dvě setiny rychlejší a jde do čela s časem 1:31.009.

10:00 – Räikkönen jde do čela s časem 1:30.926, Ocon jde na čtvrté místo, Perez na páté místo.

9:30 – Verstappen jde na druhé místo se ztrátou pěti tisícin na Räikkönena. Ricciardo jde na páté místo.

8:30 – Nico Hülkenberg s Renaultem jde na sedmé místo za Ocona.

7:30 – Massa jde na osmé místo, Stroll zatím zůstává na čtrnáctém místě.

6:00 – Palmer je na desátém místě, Alonso se protáhl na deváté místo. V sestupové zóně nyní máme Vandoorna, Pereze, Sainze, Gaslyho a Strolla.

3:00 – Na trať po krátké přestávce vyjíždí Valtteri Bottas, který je momentálně na čtvrtém místě. Zřejmě to nemá zapotřebí, ale chce se nejspíš ještě jednou projet. Stejně tak na trať míří Hamilton a Ricciardo. Verstappen s Räikkönenem zůstávají v boxech.

2:00 – Na trati máme všechny vozy krom Verstappena a Räikkönena.

0:00 – Čekáme na třináct časů, mnoho pilotů zajíždí nejlepší sektory. Ocon hlásí, že provoz na trati je šílený. Bottas jde na první místo, Hülkenberg jde na šesté místo, Perez jde nyní na šesté místo, Ricciardo zůstává pátý, Hamilton zůstává čtvrtý,  Massa zůstává devátý, Vandoorne jde na osmé místo, Alonso jde na desáté místo, Sainz i Gasly zůstávají na třináctém a čtrnáctém místě. Palmer zůstává dvanáctý. Stroll se posouvá pouze na třinácté místo. Ocon jde na sedmé místo.

KONEC Q2! Nejrychlejší byl Bottas, odstupují 11. Massa, 12. Palmer, 13. Stroll, 14. Sainz, 15. Gasly.

Bottas v posledním pokusu zajel čas o dvě desetiny lepší než Räikkönen, který ale zajel jenom jedno měřené kolo. Gasly převedl hezký výkon, celou dobu držel krok se Sainzem, který se kvalifikoval přímo před ním. Do třetí části kvalifikace se nám znovu vešly oba McLareny Honda!

Q3

12:00 – Poslední část kvalifikace začíná! Na trať se zatím nikdo nežene.

11:00 – Na trať vyjíždí Mercedesy a za nimi Kimi Räikkönen ve Ferrari.

10:00 – Nyní na trať míří i vozy Red Bullu.

9:30 – Räikkönen se ptá týmu, jestli senzor na jeho pravé přední pneumatice funguje, že to ukazuje divná čísla, tým potvrzuje, že senzor nefunguje.

9:00 – Hamilton je  v letmém kole. Bottas s Räikkönenem taktéž.

7:30 – Bottas jde na první místo, ale Hamilton je následně o osm a půl desetiny rychlejší! Odkud se to v Mercedesu vzalo? Räikkönen jde pouze na druhé místo se ztrátou dvou desetin!

6:30 – Ricciardo jde na třetí místo, Verstappen za něj na čtvrté místo. Bottas klesl na páté místo.

5:00 – Perez s Oconem se zařadili na šesté a sedmé místo, Vandoorne s Alonsem na osmé a deváté, TOP10 uzavírá Nico Hülkenberg. Nyní je na trati klid s přípravami na poslední pokusy.

3:00 – Trať se znovu plní. Vyjíždí Red Bully, Hülkenberg. Mercedesy, všichni. Räikkönen vyjíždí o něco později za ostatními, aby měl před sebou volno.

1:00 – Všichni v měřeném kole! Tak jak to dopadne?

0:00 – Čas vypršel, čekáme na všechny časy. Ricciardo se nezlepšuje a zůstává třetí, Hülkenberg se posouvá na šesté místo. Verstappen jde na třetí místo před Ricciarda. Bottas zůstává jenom pátý! Lewis Hamilton se nezlepšuje! Räikkönen se zlepšuje, ale zůstává jenom na druhém místě!

KONEC KVALIFIKACE! Lewis Hamilton získává další pole-position a navyšuje svůj rekord na 70 pole-position. Räikkönen udělal malou chybu v poslední zatáčce a ztratil necelou půlku desetiny sekundy. Max Verstappen je třetí, Daniel Ricciardo čtvrtý. Valtteri Bottas nedokázal zajet dobré kolo a zůstal na pátém místě. Na šestém místě skončil Esteban Ocon, skvělé sedmé místo získal Stoffel Vandoorne, osmé místo obsadil dalším skvělým výkonem Nico Hülkenberg v Renaultu. Sergio Perez na devátém a Fernando Alonso na desátém uzavírají nejrychlejší desítku.

Sdílejte na:
Zavřít