Přibude do kalendáře Vietnam?

Přibude do kalendáře Vietnam?

Podle nejnovějších spekulací má být dohoda mezi asijskou zemí a Liberty Media na spadnutí.

Velká cena Vietnamu by se měla brzy stát součástí kalendáře Formule 1. Tuto informaci přinesl americký Forbes, podle kterého by oznámení o pořádání Velké ceně Vietnamu mělo přijít v nejbližších týdnech. Závod by se měl pořádat v ulicích hlavního města Hanoj, což znamená, že po Monte Carlu, Ázerbajdžánu a Singapuru by se Vietnam stal čtvrtým zavodem, který se koná v městských ulicích.

Vietnam není žádným novým uchazečem o pořádání Formule 1. Zájem o vstup do kalendáře projevila země již v minulosti, kdy u kormidla Formule 1 stál ještě Bernie Ecclestone. Tehdejší vládce královny motorsportu ovšem těmto snahám nevyhověl s tím, že by se pro Formuli 1 jednalo o krok příliš daleko a že nechce pořádat další velké ceny v oblasti, kde již má šampionát dostatek kvalitních promotérů.

Pokud by se tyto zprávy potvrdily, stal by se závod ve Vietnamu již druhou novou grand prix v kalendáři Formule 1. Tou první se stala Velká cena Francie, jejíž návrat do kalendáře byl oznámen již v prosinci 2016 a letos v červnu se na okruhu Paula Ricarda opět po deseti letech uskuteční(roku 2008 se ovšem závodilo na okruhu Magny-Cours). Není nijak nepravděpodobné, že v budoucnu do kalendáře vstoupí mnoho dalších nových velkých cen. Zájem o pořadatelství deklarovaly například Dánsko, které by rádo uspořádalo závod v ulicích Kodaně anebo Nizozemsko, které usiluje o návrat vozů Formule 1 na okruh Zandvoort. Svůj úmysl pokusit se o návrat nedavno oznámil také německý Nürburgring, kde závodilo naposledy v sezoně 2013 a na jaře loňského roku vedla Liberty Media také jednání o návratu královny motorsportu do tureckého Istanbulu, kde se závodilo v letech 2005-2011. A aby toho nebylo málo, Liberty Media se nijak netají svým přání uspořádat více závodů v USA, například v ulicích Las Vegas.

Sdílejte na:
Zavřít