Carey o nových lokalitách: Nebojíme se riskovat

Carey o nových lokalitách: Nebojíme se riskovat

Šéf Formule 1 Chase Carey se nechal slyšet, že se nebojí riskovat a chce se podílet na podpoře budoucích Grand Prix.

Miami GP – závod, který měl původně spadat již do kalendáře pro příští rok, ale plány na zrealizování městského závodu se posunuly až na rok 2020 – bude pro Liberty Media pokusným králíkem. Šéfové F1 se budou podílet společně s lokálním promotérem South Florida Racing na organizaci závodu. Bude se jednat o zcela odlišný koncept oproti tomu současnému, kdy okruhy platí obrovské částky za pořádání Grand Prix.

Liberty Media vidí Miami jako dobrou příležitost s potenciálními příjmy z dalších oblastí, jako je pohostinnost fanoušků během víkendu anebo propagace královny motorsportu ve Spojených Státech.

Tento riskantní krok se samozřejmě neobejde bez trablí. Již nyní způsobil zděšení mezi stávajícími promotéry, kteří se smluvně zavázali tradičním dohodám mezi okruhy a managementem F1.

Chase Carey také odpověděl na otázku, zda je možné, že tento „koncept Miami“ použije vedení F1 také do budoucna v nových lokalitách.

„Zájem o podobný koncept máme rovnou ze čtyř kontinentů, takže nemůžeme nic vyloučit,“ oznámil Carey. „Každý závod je unikátní. Myslím si, že na každý z nich se musí pohlížet trošku jinak.“

„Lidé si neuvědomují, že tyto události mají kromě poplatku spousty pohyblivých faktorů. Pohostinnost, sponzoři a vše kolem toho.“

„Musíte zhodnotit všechny faktory a zhodnotit jejich zásluhy. Jaké jsou ekonomické benefity a jistoty? Nebojíme se riskovat, pakliže věříme, že dokážeme obrátit risk v zisk. Můžeme si to dovolit.“

„Je dobré, že s námi okruhy komunikují a informují nás o situaci. Je důležité, abychom získávali zpětnou vazbu. Pokud věříme, že v dané lokalitě můžeme najít nějaké výhody, a to nejen pro samotnou lokalitu, ale také pro nás, vyhodnotíme situaci dle zásluh.“

„Nehodláme od základu překopat současný systém, ale pokud z risku vzejde zisk, budeme se nad tím muset zamyslet,“ řekl Carey.

Šéf F1 také potvrdil, že během několika týdnů bude zveřejněn kalendář závodů pro sezónu 2019. Měl by čítat 20 závodů, kromě Hockenheimringu by ve hře měly zůstat všechny letošní lokality.

„Kalendář pro příští rok bude hodně podobný tomu letošnímu, v několika následujících týdnech ho zveřejníme. Už nyní se zaměřujeme na kalendář pro sezónu 2020 a na možné příležitosti, které podle nás zaujmou mnoho fanoušků a budou široce podporovány.“

„V tuto chvíli diskutujeme s několika potenciálními promotéry na čtyřech různých kontinentech. Závod v Miami je jedním z kandidátů,“ dodává šéf F1 Chase Carey.

Přiznal, že plány ohledně pořádání závodu v Miami již během následující sezóny byly příliš ambiciózní.

„Jedná se o městskou trať, je potřeba vyřešit a doladit spoustu detailů. Pro nás je důležitější kvalita závodu, takže jsme se namísto urychlenému organizování pro příští rok rozhodli zaměřit se až na rok následující, abychom získali více času na přípravu,“ nechal se slyšet Carey.

Idea o GP Miami se zalíbila Lewisi Hamiltonovi, který se velice těší. Fanoušci nejsou příliš nadšení, jelikož se jedná o další městskou lokalitu, které zejména v posledních letech nepatří mezi nejoblíbenější. Jak si povede závod v ulicích floridského velkoměsta, to se uvidí nejdříve v roce 2020.

 

Sdílejte na:
Zavřít