Stav Nikiho Laudy je stabilní, brzy by měl být propuštěn, informuje oe24.at

Stav Nikiho Laudy je stabilní, brzy by měl být propuštěn, informuje oe24.at

Rakušan je na dobré cestě se zcela uzdravit po prodělané transplantaci plic.

Rodák z Vídně musel na začátku srpna podstoupit transplantaci plic poté, co zřejmě přechodil chřipku. Jelikož jeho plíce nejsou od hororové nehody na Nürburgringu plně funkční, tak se s nemocí nedokázaly poprat.

Nicméně transplantace pod taktovkou vyhlášených rakouských odporníků ve Vídni proběhla bez komplikací, přesto byl poradce Stříbrných šípů posléze v kritickém stavu. Po týdnu přišly z nemocnice dobré zprávy, že se jeho stav „neustále zlepšuje“. Ovšem více jak měsíc po zákroku ještě ležel na jednotce intenzivní péče a už tehdy bylo jasné, že se na žádné ze zbývajících velkých cen neukáže.

Nyní portál oe24.at informuje, že je trojnásobný šampion „z medicínského hlediska stabilní“, což znamená, že jeho tělo nové plíce již přijalo. Lauda tak může bez problémů dýchat i mluvit. Dokonce mu povolili opustit jednotku intenzivní péče na krátkou procházku.

Dále podstupuje pro znovunabytí svalů cvičení s fyzioterapeuty. Vzhledem ke zlepšujícímu se stavu by mohl nemocnici opustit už v nadcházejících týdnech, přičemž by jej poté čekala na konci října možná rehabilitace.

Podle šéfa Mercedesu Tota Wolffa je Lauda pořád stejný a „na svém suchém humoru nic neztratil. Má tolik síly. Je fenomenální bojovník a jsem opravdu přesvědčený, že se k nám do boxu Niki zase vrátí.“

Vedoucí oddělení hrudní chirurgie v AKH Walter Klepetko na začátku srpna přiblížil, jak to s Laudou po zákroku vypadá: „Budoucí aktivity pana Laudy by se neměli podstatně lišit od těch, které jim předcházely. Ale škála je otevřená. Situace pana Laudy je taková, že očekáváme, že se za dobrých okolností bude bude moci vrátit do normálního života. Jestli tohoto cíle 100 procentně dosáhneme, ukáže čas. Nelze nic garantovat.“

Sdílejte na:
Zavřít