Wolff: I Williams nás může porazit, nová pravidla umožňují najít skulinky

Wolff: I Williams nás může porazit, nová pravidla umožňují najít skulinky

V sezóně 2019 se ke slovu dostanou úpravy mající za cíl zvýšení atraktivity závodů skrze jednodušší předjíždění. Snadno se tak podle Wolffa může stát, že některý z konkurentů raketově vystoupá pořadím, jako to v roce 2009 dokázal Brawn.

Týmy Formule 1 pracují na nových vozech podle upravených technických regulí. Šéf Mercedesu Toto Wolff přitom upozorňuje, že každá taková změna může přinést dosud neobjevené „šedé zóny“.

Zopakovat by se podle něj mohla sezóna 2009, kdy Brawn navazující na tovární Hondu po jednom z jejích nejhorších ročníků přišel s dvojitým difuzorem a získal ohromnou výhodu nad zbytkem pole.

„Myslím, že se změnami pravidel je možné všechno,“ řekl. „Je to skoro jako v roce 2009, kdy Brawn přišel na dvojitý difuzor. Myslím, že se může stát, že některý tým v pravidlech objeví díru, které si ostatní nevšimnou, a získá náskok.

Bereme tedy vážně úplně všechny, ať už je to Ferrari, které bylo letos druhé, nebo Williams, který skončil desátý. Každý může přijít s autem, které nás může porazit.

Respektujeme všechny týmy a úsilí, které do toho vkládají, na všechny bychom měli pohlížet jako na konkurenci.“

Williams byl v roce 2009 spolu s Toyotou dalším týmem, který podobně jako Brawn dvojitý difuzor nasadil, byla to však stáj z Brackley (shodou okolností dnešní Mercedes), která z něj dokázala skutečně vytěžit.

18. října 2015

Mercedes si pro sezónu stanovil velice ambiciózní cíle, co se týče výkonnostního pokroku, přiznal ale, že vývoj pohonné jednotky zatím nejde podle plánu.

„Během sezóny bylo vidět, že všichni výrobci motorů včetně nás udělali velký pokrok,“ řekl. „Ferrari mělo letos velice silnou pohonnou jednotku. Honda se výrazně zlepšila, Toro Rosso podávalo výjimečné výkony. Také Renault dokázal pomoci Red Bullu do pozice kandidáta na vítězství, ke konci sezóny už téměř v každém závodě.

Je vidět, že výkonnost motorů se srovnává. Už několik let jsme v čele, a abychom v čele zůstali i příští rok a vrátili se do této pozice, musíme hodně tlačit a stanovovat si ambiciózní cíle.“

Sdílejte na:
Zavřít